Időjárás

Megérkezett a havazás az országba!

Mutatunk 6+3 legendás magyar gólörömöt, a magyar foci napján

Az Aranycsapat 1953. november 25-én a londoni Wembley stadionban 6:3 arányban legyőzte a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség ezt a napot A magyar labdarúgás napjává nyilvánította. Ezen a különleges napon felidézzük, hogy nemzetközi színtéren milyen emlékezetes pillanatokat köszönhetünk nemzeti válogatottunknak. Az elmúlt évtizedek felejthetetlen góljait követő pillanatokból mutatunk alább 6+3 ikonikus gólörömöt.

1. Szoboszlai „telefonált” gólja után

A 2021. november 21-i mérkőzésen Szoboszlai Dominik a Magyarország–San Marino vb-selejtezőn rúgott gólja után a magasba mutat

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

2. Az éjjel soha nem érhet véget!

Ilyen volt a 2016-os franciaországi labdarúgó Eb F csoportjában a Magyarország–Portugália mérkőzésen Dzsuzdzsák Balázs öröme a második góljánál. A mérkőzés 3-3-as döntetlennel ért véget.

Dzsudzsák Balázs (b2) csapattársaival Németh Krisztiánnal (b) és Szalai Ádámmal (j2) ünnepel, miután gólt rúgott a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Magyarország–Portugália mérkőzésén a lyoni stadionban 2016. június 22-én. (MTI/EPA/C. J. Gunther)

A gólt ide kattintva nézheti vissza.

3. Ha Gera-gól, akkor szaltó!

2002. október 16. Magyarország–San Marino 3:0: Gera Zoltán fiatalkora óta szaltóval ünnepli góljait. Orvosai azonban 2014-es kéz-és térdműtétje óta óva intették az ilyen akrobatikus mutatványtól. „Az orvosok azt mondták, hogy nem csinálhatom, óvatosabbnak kell lennem” – idézte a Birmingham Mail című újság a válogatott játékost. „Próbálok ügyelni a tanácsra, de ha gólt szerzek egy igazán fontos meccsen, akkor megfeledkezem úgyis mindenről.”

A gólt ide kattintva nézheti vissza.

 4. Megható gesztussal emlékezett elhunyt csapattársára Hrutka János

1999-ben Hrutka János könnyfakasztó gesztussal emlékezik a tragikus hirtelenséggel elhunyt játékosra Fodor Imrére a Magyarország–Anglia barátságos mérkőzésen. (1-1)

Gólörömnél a mezlevételért egyébként 2004. júliusa óta sárga lap jár. A FIFA azért hozta ezt a szabályt, hogy a mez alatti pólón ne jelenhessenek meg személyes, esetleg kellemetlen üzenetek a nagy nyilvánosság előtt.

A gólt ide kattintva nézheti vissza.

5. Kicsi a rakás Bécsben!

1985-ben a Magyarország–Ausztria vb-selejtezőn így örültek Kiprich József góljának a csapattársak!

(Fotó: MTI/Németh Ferenc)

6. Táncolj, Törő!

Fotó: MTI/LVB/ Petrovits László

Magyarország–Bolívia 1977.  18. perc Törőcsik gólja és öröme.

A tavaly elhunyt legenda, Törőcsik András zseniális játéka kapcsán született a Táncolj, Törő! rigmus, hiszen trükkjeit a mai napig emlegetik a szurkolók. Az Újpest 45-szörös válogatott labdarúgója felejthetetlen gólokat szerzett pályafutása során.

A gólt ide kattintva nézheti vissza.

6+1. Gól a szovjetek ellen

Farkas János gólját ünneplik a Magyarország–Szovjetunió (2:0) mérkőzésen 1968-ban.

6+2. Kis revans az elvesztett vb-döntőért

1959. november 8-án Tichy Lajos első góljának örül csapattársával, Sándor Károllyal a Magyarország–NSZK válogatott labdarúgó mérkőzésen a Népstadionban. A meccs eredménye 4:3 lett. A két csapat néhány éve, az 1954-es vb-n a döntőben találkozott, akkor a németek nyertek.

(Fotó: MTI/Petrovits László)

6+3. Cigánykerék az évszázad meccsén

És végül egy igazi ritkaság. Az MTI fotóján Grosics Gyula a „Fekete párduc” látható, amint cigánykerekezik az 1953-as 6:3 angol-magyar mérkőzésen. Az „évszázad meccsének” napját, november 25-ét azóta a magyar labdarúgás napjává nyilvánította az MLSZ.

(Fotó: MTI Külföld)

A jeles napon idén a Dunán a 6:3 Játszd újra Tutti című film is adásba kerül, amelyet 18:55-től láthatnak. A Magyarország–Anglia 1953-as mérkőzést  pedig 23:15-től nézhetik meg az M4 Sporton. A rádió hallgatók ezen a napon a Kossuth Krónika előtt minden órában egy-egy Aranycsapat játékos életutjával ismerkedhetnek meg.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még