Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

Harmincegy év után hozták ki győztesnek címmeccsén az ausztrál bokszlegendát

A Boksz Világtanács (WBC) nagypehelysúlyú világbajnoki övet adományozott Jeff Fenech-nek 31 évvel a döntetlennel zárult Azumah Nelson elleni címmérkőzését követően, amely után utóbbi maradt a szervezet bajnoka.

A 12 menetes Las Vegas-i csata után a szakemberek és a rajongók is egyetértettek abban, hogy Fenech egyértelműen jobb volt riválisánál, így igazságtalan döntés született, az ausztrál bokszoló pedig később elárulta, hogy az akkori kudarc megtörte őt, és azt követően soha sem volt már olyan ökölvívó, mint korábban.

Az 1991. június 28-án rendezett meccset most a WBC bírókból álló testülete nézte meg és értékelte újra, s a szakemberek döntése alapján a találkozót egyhangú pontozással az ausztrál kihívó nyerte meg, aki megkapja a címért járó övet.

Az 58 éves Fenech (29 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség) 1984-ben mutatkozott be a profik között, és a Nelson elleni csatájáig hibátlan volt a mérlege, 1985 és 1987 között a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) harmatsúlyú, 1987 és 1988 között a WBC kispehelysúlyú, majd 1988 és 1990 között a WBC pehelysúlyú világbajnoka volt.

Karrierjét 1996-ban zárta le, majd 2008-ban még egyszer megmérkőzött Nelsonnal, s akkor legyőzte riválisát, aki a vitatott meccsük után kevesebb mint egy évvel, 1992 márciusában technikai kiütéssel múlta őt felül Melbourne-ben.

Ajánljuk még