logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fogcsikorgatós győzelem: a hajrában Svájc fölé nőtt a magyar női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott az utolsó 12 percre összeállt támadójátékának köszönhetően 33–28-ra legyőzte Svájcot a szlovéniai Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, pénteken Ljubljanában.

Több hibával kezdett a magyar válogatott, a világversenyen újonc svájciakon látszott, hogy alaposan felkészültek ellenfelük játékából, és a hatodik percben már 5–2-re vezettek. Egy büntető és több ziccer is kimaradt, hiányzott a pontos, felszabadult játék magyar részről. A védekezés némileg javult, ennek köszönhetően sikerült egyenlíteni, de támadásban továbbra is lassú és körülményes volt a válogatott, a szélsők például alig kaptak labdát.

Egyik csapat sem erőltette a gyors játékot, ezért szinte mindig felállt védőfallal szemben küzdöttek a felek. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány előbb minden mezőnyjátékosát lecserélte, majd 10–12-nél időt kért. Mindhiába, mert a 27. percben már tíz kihagyott helyzetnél tartott csapata – öt labda a kapufán csattant –, amely 14–12-es hátrányban volt a szünetben.

A folytatásban Szikora Melinda helyett Janurik Kinga védett, illetve visszatértek a kezdő mezőnyjátékosok, ám Klujber Katrin egy ütés következtében vállfájdalmakkal küzdött. Az első percet (1-0) követően a 37. percben vezetett ismét a magyar együttes (18–17).

Amikor nem gyors, de legalább tempós akciót tudott vezetni a csapat, rendre betalált, ekkor viszont a védekezés nem működött hatékonyan.

Az 51. percben a svájciak kikérték harmadik idejüket is, mert először kerültek kétgólos hátrányba, miután a magyarok gólra váltották labdaszerzéseiket (26-24).

Ahogy várható volt, nyögvenyelős, fogcsikorgatós mérkőzés volt, de egy 4-0-s sorozattal ellépett a magyar válogatott, majd a kapusa lecserélésével létszámfölényes támadójátékra váltott, és az előnyét még növelni is tudta a dudaszóig.

A mezőny legjobbjának a kilencgólos Klujber Katrint választották. A svájciak legeredményesebbje Tabea Schmid volt hat találattal. A kapusok közül Szikora négy, Janurik egy, Lea Schüpbach nyolc védéssel zárt.

A két csapat negyedik egymás elleni mérkőzésén a negyedik magyar siker született.

A magyarok vasárnap 18 órától Horvátországgal, kedden 20.30-tól pedig a címvédő Norvégiával találkoznak a szlovén fővárosban. A középdöntőbe a csoport első három helyezettje jut.

Vámos: Az üres kapus gólok önbizalmat adtak nekünk

Vámos Petra szerint a második félidő második felében szerzett üres kapus gólok önbizalmat adtak a magyar női kézilabda-válogatottnak.

Nem volt egyszerű az első félidő, támadásban és védekezésben is küszködtünk. Nem tudtuk megállítani a svájciak beállójátékát, nagyon sok gólt kaptunk betörésből, és nagyon kevés gólt szereztünk lerohanásból. Örülök, hogy ezeket a második félidőben hellyel-közzel sikerült rendbe raknunk” – értékelte a találkozót az MTI-nek a Debrecen irányítója.

A magyarok az első félidőben csak 1-0-nál vezettek, a szünetben pedig 14-12-es hátrányban voltak. Vámos hozzátette, már a második félidő elején is érezte, hogy bőven van bennük energia, és képesek megfordítani az állást.

Ez sikerült is, ledolgoztuk a hátrányunkat, de utána megint buta hibák, labdaeladások jöttek, én is hibáztam két ziccert, de amikor meglépték a hét a hat elleni támadójátékot, azt nagyon jól levédekeztük, labdákat szereztünk, és az üres kapus gólok önbizalmat adtak nekünk” – magyarázta Vámos, aki hat góllal járult hozzá a sikerhez.

A magyarok a hatvan perc során kilenc alkalommal találták el a kapufát, de a labda ezek közül csak egyszer pattant a hálóba.

Ebben mindig benne van a szerencsefaktor. Bármelyik lövésből gól születik, az bekerül a legszebb találatok közé, mert mindenki próbálta a lehető legjobban helyezni a labdát. Reméljük, dolgozunk annyit, hogy a következő meccseken ezek belefelé pattanjanak” – értékelt az irányító.

A magyar válogatott legutóbb 2010-ben kezdte győzelemmel az Európa-bajnokságot, akkor Szlovénia ellen nyert 28-19-re Lillehammerben.

A pénteki meccs legjobbjának Klujber Katrint választották, aki kilenc góllal a mezőny legeredményesebb tagja volt. A Ferencváros jobbátlövője felidézte, hogy a második félidőben a védekezésük jobban működött.

Az elsőben pont az volt a baj, hogy nagyon túlpörögtünk, volt egy-két játékos, aki izgult is. Görcsös volt a játékunk és a védekezés egyáltalán nem állt össze. Megbeszéltük, hogy a beállót le kell kerülni, ne kapjunk sok gólt, de ez nem sikerült, mert vagy hétméterest, vagy gólt harcolt ki a beállójuk” – magyarázta.

Klujber hozzátette, éppen ezért nem tudtak gólokat lőni gyorsindításból, pedig megbeszélték, hogy ezt kellene erőltetniük, és ez az, ami összeállt a második felvonásban. „Azért is volt nehéz az eleje, mert egy világverseny első meccse volt. Szerencsére a szurkolók is segítettek, sokan eljöttek bíztatni minket” – tette hozzá.

A jobbátlövő leszögezte, nem szabad, hogy az első félidő ugyanígy sikerüljön a horvátok ellen vasárnap, sokkal inkább a második félidőt raktározzák el, abból kell erőt meríteniük, mert akkor mindenkinek nagyon jól ment a játék elöl-hátul.

Ha mindenkiben ez marad meg, akkor a horvátok ellen az első félidő és a második is jó lesz” – szögezte le.

Klujber vállát a második felvonás elején egy támadásnál visszafeszítették, és mint felidézte, egy pillanatra fájdalmat érzett, de gyorsan kapott rá jeget, a meccs hevében már nem voltak fájdalmai, és a lefújás után sem érzi komolynak a problémát.

A magyarok – akik nagy lépést tettek a középdöntőbe jutás felé – vasárnap 18 órától Horvátországgal, kedden 20.30-tól pedig a címvédő Norvégiával találkoznak a szlovén fővárosban. A csoport első három helyezettje folytathatja a középdöntőben.

Eredmény – csoportkör, 1. forduló, A csoport:
Magyarország – Svájc 33–28 (12–14)

Ljubljana, v.: Vujacic, Kazanegra (montenegróiak)
lövések/gólok: 52/33, illetve 38/28
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 5/5
kiállítások: 6, illetve 6 perc

Magyarország: Szikora – Győri-Lukács 6, Klujber 9, Bordás 2, Hornyák, Vámos 6, Márton 4, cserék: Kácsor 2, Kuczora 2, Janurik, Pásztor 1, Debreczeni-Klivinyi, Korsós, Albek 1, Töpfner

Ajánljuk még