Rendkívüli

Hat halálos áldozata van egy hamburgi lövöldözésnek

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Forradalmat csinálna az öttusaszövetség élén az ausztrál elnökjelölt

Alex Watson korábbi ausztrál olimpikon, a 2000-es sydneyi játékok öttusaversenyének igazgatója bejelentette, hogy pályázik a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnöki posztjára. Watson szerint a sportág példátlan változások előtt áll, ezért le kell váltani az UIPM jelenlegi elnökét, a tavaly nyolcadszor megválasztott német Klaus Schormannt.

Watson, aki versenyzőként 1984-ben Los Angelesben, 1988-ban Szöulban és 1992-ben Barcelonában vett részt a játékokon, úgy véli: le kell váltani a hivatalban lévő elnököt, a tavaly nyolcadszor megválasztott német Klaus Schormannt, mert a sportág példátlan változások előtt áll, és szerinte az UIPM vezetősége nem demokratikusan jár el, nem tarja be az alapszabályban foglaltakat, továbbá kezelni kell a rendszer szintű hibákat az irányítás és a fejlesztések területén.

Watson tervének hétfői londoni közzétételekor támogatásáról biztosította őt személyes jelenlétével Joseph Choong, a britek olimpiai, illetve vb-címvédője.

A UIPM jövő szombaton és vasárnap tartja évi rendes (online) kongresszusát, amelynek napirendjén nem szerepel elnökválasztás, mivel az tavaly volt. A sportág legfelsőbb testületének mostani legfontosabb feladata a lovaglás helyére kiválasztott akadályverseny véglegesítése.

Az MTI megkeresésére a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára közölte, hogy az elnökség a jövő szerdai ülésén alakítja ki végleges álláspontját a kongresszus témáit illetően.

Kapcsolódó tartalom

A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága tavaly novemberben jelentette be, hogy a 2024-es játékok után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak, majd a kongresszus – nemzetközi tiltakozás ellenére – helyben hagyta azt. A dán szövetség februárban a CAS-hoz fordult, és kérte a döntés érvénytelenítését, mivel szerinte a vb-nek nem volt joga ilyen határozatot hozni, megszegte a UIPM alapszabályát és megsértette az etikai kódexet.

A UIPM tavaly novemberben azzal indokolta a szám kivételét, hogy az addigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. Aztán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete decemberben bejelentette, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa sem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A NOB közgyűlése februárban hasonlóan foglalt állást.

A UIPM kongresszusa négy tesztverseny után, a jövő hétvégén foglal véglegesen állást. A Los Angeles-i ötkarikás programba – kedvező NOB-döntés esetén – jövőre kerülhet vissza a sportág.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még