logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fürjes Balázs: Magyarországnak szól az előkészítő bizottságbeli kinevezés

Fürjes Balázs szerint elsősorban Magyarországnak, illetve Magyarország eredményeinek a nemzetközi sportéletben és sportdiplomáciában szól az, hogy bekerült a 2032-es, brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba.

„Megtisztelő felkérés, de ez nem személyesen nekem szól. Az elismerés szól annak, hogy Schmitt Pál személyében mienk a legtapasztaltabb NOB-tag, aki mindent és mindenkit ismer a sport világában. Szól a rengeteg újgenerációs, nagyon jól sikerült sportlétesítmény-fejlesztésnek és az elmúlt hét-nyolc év sikeres rendezéseinek”

– nyilatkozta a közmédiának Fürjes Balázs, aki a 2023-as, budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke és a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA elnökségének tagja.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a világ csodájára jár a Duna Arénának, a Puskás Arénának, a Groupama Arénának és az atlétikai központnak, ugyanis sorra jönnek az olimpiára készülő városok, és kérik a terveket, illetve megnézik a létesítményeket. Példaként említette, hogy amikor felépült a Duna Aréna, akkor Tokió, Párizs és Los Angeles “egymásnak adta a kulcsot”, de azóta hasonló a helyzet a Puskás Aréna és az MVM Dome esetében is.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság legnagyobb kincse a nyári olimpiai játékok, így a NOB-on belül a legfontosabb bizottságok között mindig ott van a soron következő nyári olimpiát előkészítő testület”

– világított rá a sportdiplomáciai sikerre Fürjes Balázs, aki jelezte, hogy a testületbe Európából is alig került be sportvezető, Közép-Európát pedig egyedüliként képviseli.

Fürjes Balázs arról számolt be, hogy november végén ül össze először a bizottság. Thomas Bach NOB-elnökkel folytatott beszélgetése alapján úgy vélte, elsősorban városfejlesztési és várostervezési nagy projektekben, valamint nagyobb sportesemények megszervezésében szerzett tapasztalataira számítanak, így várhatóan ezen a területen lesznek feladatai.

„A Magyar Olimpiai Bizottság alapszabályban rögzített feladata, hogy szem előtt tartsa, lehetőleg egyszer valóra váljon ez az álom. Az álom valóra váltásához a tudás, a tapasztalat és az ismeretek fontos muníciót jelentenek. Egy Budapest méretű város olimpiai előkészületeiben vehetek részt, számunkra ez a leghasznosabb tapasztalat. Ha eljön az idő és nyílik erre esély, akkor lehet ezt hasznosítani”

– fogalmazott egy esetleges budapesti olimpiával kapcsolatban Fürjes.

Fürjes Balázs pénteki kinevezésével harmadik magyarként kapott szerepet a NOB-ban: Gyurta Dániel a sportolói bizottság tagja, Schmitt Pál – aki 1995 és 1999 között alelnökként tevékenykedett – pedig tiszteletbeli tag.

Ajánljuk még