logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Törött könyökkel ért célba az országúti kerékpáros vb győztese

| Szerző: hirado.hu
Annemiek van Vleuten törött könyökkel is győzött szombaton a női mezőnyversenyben az országúti kerékpárosok ausztráliai világbajnokságán, Wollongongban.

 

A Helensburgh-ből indult 164,3 kilométeres távon 2433 méter szintkülönbség várt a felnőtt és – fekete rajtszámmal induló – U23-as versenyzőket egyaránt felvonultató női mezőnyre, amely a 473 méter magas Mount Keirát egyszer mászta meg, majd a wollongongi körpályát hatszor teljesítve ugyanennyiszer kaptatott fel két rövidebb emelkedőre.

Az indulók között nem volt ott a tavaly negyedik, magyar bajnok Vas Kata Blanka, aki csapata, az SD Worx kérésére, de saját döntése értelmében a hosszú utazás helyett inkább a terepkerékpáros (cyclocross) idény közeledő kezdetére fókuszál.

Ott volt viszont Van Vleuten annak ellenére, hogy a szerdai vegyescsapat-időfutamon bukott és eltört a jobb könyöke. A sérült testrészben nem mozdult el csont, nem szorult műtétre, így vállalta a szereplést az idén sportágtörténelmi triplázást végrehajtó 39 esztendős holland klasszis, aki júliusban a tíz etapból álló női Giro d’Italiát és a nyolcszakaszos Tour de France-t, majd két hete az öt etapból álló Vueltát is megnyerte. A legutóbbi öt kiírásból négy aranyat bezsebelő holland válogatottból a kiváló hegyimenő Demi Vollering pozitív koronavírusteszt miatt el sem rajtolhatott.

A szökési kísérleteket a címvédő Elisa Balsamót is soraiban tudó olaszok kontrollálták az egyre intenzívebb esőben körről körre zsugorodó mezőny élén. Az utolsó két körben az emelkedőn a magas tempó nyomán megszakadt a sor, a végére egy 12 tagú csoport állt össze, a riválisok pedig, taktikai hibát elkövetve, nem reagáltak Van Vleuten tökéletes időzítésű támadására az utolsó kilométeren belül. A korábban a csapattársaiért dolgozó holland kiválóság így 2019 után másodszor nyerte meg a vb mezőnyversenyét. Így jövőre, pályafutása utolsó idényében ő viselheti a szivárványszínű trikót.

Másodikként a belga Lotte Kopecky, harmadikként az olasz Silvia Persico ért célba.

Az U23-as világbajnoki címet a 12. helyen célba érő új-zélandi Niamh Fisher-Black szerezte meg.

A vb vasárnap a férfiak mezőnyversenyével zárul, Valter Attila is ott lesz a rajtnál.

Eredmény (a vb honlapja alapján):

női mezőnyverseny, Helensburgh-Wollongong, 164,3 km:

1. Annemiek van Vleuten (Hollandia) 4:24:25 óra

2. Lotte Kopecky (Belgium) 1 másodperc hátrány

3. Silvia Persico (Olaszország) azonos idővel

Ajánljuk még