logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Óriási bravúr! A magyar válogatott legyőzte Németországot és továbbra is csoportelső

| Szerző: hirado.hu
Ma este 54. alkalommal találkozott egymással a magyar és a német labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája A divíziójának ötödik fordulójában. Fiaink történelmi győzelmet arattak, a magyar válogatott ugyanis 1954 óta nem tudta legyőzni Németországot tétmérkőzésen. Hansi Flicknek, a németek szövetségi kapitányának tizennégy meccs alatt ez volt az első veresége a Nationalelf élén.
Újabb bravúrgyőzelem a magyar válogatottól, nemzeti csapatunk idegenben aratott sikerével egészen biztosan bent marad a Nemzetek Ligája A csoportjában, és a kvartett éléről várhatja az olaszok elleni hétfői mérkőzést. Fiaink történelmi győzelmet arattak, a magyar válogatott ugyanis 1954 óta nem tudta legyőzni Németországot tétmérkőzésen. Hansi Flicknek, a németek szövetségi kapitányának tizennégy meccs alatt ez volt az első veresége a Nationalelf élén.

Második félidő

Vége a mérkőzésnek!

5 percet hosszabbít a játékvezető.

90. perc: egy veszélyesen induló magyar kontrának azzal vetett véget Rüdiger, hogy csúnyán fölvágta Negót, sárga lap a jutalma a német hátvédnek.

86. perc: a magyar szurkolótábor túlharsogja a hazaiakat.

87. perc: Kimmich próbálkozott egy veszélyes átlövéssel, de mellé ment.

86. perc: óriási magyar lehetőség! Kleinheisler ugrott ki ziccerben, lapos lövését hatalmas bravúrral, lábbal védte Ter Stegen.

85. perc: Csere mindkét oldalon: Szoboszlai Dominik helyére jön Loic Nego. A németeknél Thomas Müllert Lucas Nmecha váltja.

1954 óta nem nyertek a magyarok a Német válogatottal szemben tétmeccsen, ha így marad az állás, történelmi győzelmet aratunk.

78. perc: Rossi ismét cserélt: Nagy Ádámot Callum Styles váltotta.

76. perc: Rendesen nyomnak a németek, előbb Gulácsi ütötte el Havertz feje elől a labdát, aztán a Kimmich által visszalőtt labdát Lang fejelte ki. Továbbra is stabil a magyar védelem.

74. perc: Videóbíróztak egy lehetséges büntetőt, de nem kezezett Willi Orbán, a hátán pattant meg a labda. úgyhogy nincs tizenegyes.

72. perc: a frissen beállt Ádám Martinban ott a lendület, szépen lódul meg, lapos lövését óriási bravúrral védte Ter Stegen.

70. perc: Kettős csere a németeknél is – Timo Werner helyén Kai Havertz, Ilkay Gündogan helyett Jamal Musiala folytatja.

66. perc: kettős csere a magyaroknál: Kleinheisler László jön be Gazdag Dániel, valamint Ádám Martin Szalai Ádám helyére.

60. perc: Kimmich jó 25-ről tüzelt jobb lábbal, egészséges lövés volt, kevéssel ment mellé, szerencsére megúsztuk.

57 perc: nagy német lehetőség, Müller kiugratásával Werner lépett ki, de elügyetlenkedte, kilenc méterről föladta Gulácsinak.

53. perc: Müller 11 méterről lő Gulácsi kapujába, méteres les. Megnézik a VAR-ral is, de fölösleges, ez elsőre is egyértelmű volt, a gól érvénytelen

51. perc: a második félidő első perceiben inkább a németek birtokolták a labdát, aztán jött egy veszélyes magyar kontra. Szoboszlai indította a jobb szélen elfutó Nagy Ádámot, Rüdiger megüti, a bíró továbbot int. A túloldalon az ellentámadásból Gündogan emelt Sané elé, akinek az ötösről leadott lövését szépen hárította Gulácsi.

Hansi Flick a félidőben megpróbált frissíteni a német csapaton: Serge Gnabry helyett Thilo Kehrer a pályán. A mieinknél csere nem volt, csak némi taktikai változtatás: Gazdag és Szoboszlai helyet cserélt.

Megkezdődött a második félidő.


Első félidő

Vége az első félidőnek: megérdemelten vezet a magyar csapat, Marco Rossi csapata végig stabilan védekezett, a németek alig tudtak helyzetbe kerülni, a mieink viszont remekül sáfárkodtak a lehetőségeikkel. A német válogatott játékosai a csalódott hazai drukkerek füttykoncertje közepette kullogtak be az öltözőbe (Németország-Magyarország 0-1).

40. perc: Szalai kapott sárgát, miután odabökött az őt rángató Sülének.

39. perc: a németek kicsit fokozták a tempót, egy helyzet össze is jött nekik: Raum baloldali beadását követően Müller fejelt az ötösről, pont Gulácsi kezébe. Csemege.

35. perc: furcsa közjáték, hiába a kvázi hazai pálya, a német szurkolók papírgalacsinokkal és műanyagpoharakkal dobálták meg a szögletet elvégezni próbáló Szoboszlait.

A csapatkapitány Szalai Ádám pénteken a németek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen 85. alkalommal lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatottban, így utolérte a lista nyolcadik helyén Puskás Ferencet, a legendás Aranycsapat kapitányát. A magyarok csúcstartóiról ide kattintva olvashat bővebben.

Kapcsolódó tartalom

25. Perc: újabb nagy magyar helyzet: Fiola centerezett balról, Gazdag érkezett középen, lövését azonban védte Ter Stegen.

24. Perc: Kimmich sárga lapot kapott Szalai lerántásáért.

17. Perc: GÓÓÓL!! Vezet a magyar válogatott Szalai Ádám szöglet után sarokkal szerzett góljával. Németország-Magyarország 0-1.

Megkezdődött a mérkőzés: mindkét együttes szokásosnak mondható szerelésében, a németek fehér-feketében, a magyarok piros-fehér-zöldben.

A magyar válogatott három játékosának is hazai pálya a lipcsei Red Bull Aréna, hiszen Gulácsi mellett Orbán és Szoboszlai is az RB Leipzig játékosa.

Gulácsi mellett a középkezdést elvégző Szoboszlai is jubilál, a középpályás 25. alkalommal szerepel a válogatottban.


Sípszó előtt

Marco Rossi a kezdőcsapatban szavazott bizalmat Kerkez Milosnak, aki a védelem bal oldalán kapott helyet, a sérült Sallai Rolandot pedig Gazdag Dániel pótolja a csatársorban.

A magyar kezdőcsapat: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A., Kerkez – Fiola, Nagy Á., Schäfer, Szoboszlai – Gazdag, Szalai Á.

Németország: Ter Stegen – J. Hoffman, Süle, Rüdiger, Raum – Gündogan, Kimmich – Gnabry, Th. Müller, Sané – Werner

A 18 éves Kerkeznek ez lesz az első mérkőzése a válogatottban, egy újoncot tehát biztosan avatunk Lipcsében. Gulácsi ötvenedik alkalommal védi a nemzeti tizenegy kapuját.

A mérkőzést a szlovén Slavko Vincic vezeti, aki számára nem ismeretlen a magyar csapat: ő fújta a sípot 2017-ben a Feröer-szigetek elleni vb-selejtezőnkön, négy évvel ezelőtt, még a Nemzetek Ligája C divíziójában pedig a finnek elleni meccsünket dirigálta, azt a találkozót hazai pályán 2-0-ra megnyerték a mieink.

„Amit júniusban az angolok és a németek ellen nyújtottunk, az rendkívüli volt, de nem vagyunk Aranycsapat, nem lettünk fenoménok. Hideg fejjel át kell gondolnunk, hogyan tudjuk százszázalékosan lehozni a saját játékunkat a pályán ilyen nagy ellenfelekkel szemben” – fogalmazott Marco Rossi a válogatott kerethirdetésekor tartott sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy csapata mindent megtesz annak érdekében, hogy az A divízióban maradhasson.

Kapcsolódó tartalom

„Igyekszünk a legmagasabb osztályban maradni, de az is előfordulhat, hogy sem a németek, sem az olaszok ellen nem szerzünk gólt. Viszont az is igaz, hogy ha Anglia csak az egyik meccsét nem nyeri meg, akkor bennmaradunk. De az én célom az, hogy a válogatott ismét bizonyítsa, hogy

nem fél egyik csoportellenfelétől sem és emelt fővel tud távozni a pályáról”

– hangsúlyozta a magyar válogatott olasz szakvezetője.

Rossi csapatában egyébként nincs nagy meglepetés, a szakember megtartotta az együttes jól bevált magját, sőt, négy újoncot is avathat.

Kapcsolódó tartalom

Meghívót kapott a holland AZ Alkmaar 18 esztendős tehetsége, Kerkez Milos, aki az angolok elleni 4-0-s sikernél ugyan ott volt a kispadon, de pályára nem lépett.

Először kapott helyet a válogatottban a Zalaegerszeg 22 éves védője Mocsi Attila, a Bogdán Ádám helyét a harmadik számú kapus posztján átvevő Budapest Honvéd hálóőre, Szappanos Péter, illetve a DVSC játékosa, Baráth Péter, aki Szappanoshoz hasonlóan szintén volt már kerettag, játszani azonban még nem játszott.

Sajnálatos módon azonban nagy hiányzókkal is számolni kellett: a németországi Freiburgban játszó Sallai Rolandot arccsontsérülése miatt nemrég műtötték, a Puskás Akadémia FC játékosának, Nagy Zsoltnak pedig részleges belső oldalszalag-szakadás miatt kényszerült hosszabb időre.

Kapcsolódó tartalom

 

A ma esti lesz 34 éves csapatkapitány, a svájci FC Baselben játszó Szalai Ádám utolsó előtti fellépése a nemzeti tizenegy tagjaként, a csatár ugyanis szerdán közölte, hogy a hétfői olaszok elleni találkozó után nem ölti magára többet a címeres mezt.

A németek nehéz meccsre számítanak

Hans-Dieter Flick, a németek szövetségi kapitánya névsorának legnagyobb hiányzói a Dortmund nemrég megsérült játékosa, Marco Reus és a Bayern München két pozitív koronavírustesztet produkáló labdarúgója, a kapus Manuel Neuer illetve a középpályás, Leon Goretzka.

Kapcsolódó tartalom

 

Oliver Bierhoff a német nemzeti csapat sportigazgatója nemrég egyértelművé tette, hogy mennyire fontos a német válogatottnak az előtte álló két mérkőzés.

„Egyértelmű célunk, hogy sikeresen fejezzük be a csoportot. Ezek nem barátságos mérkőzések. A csoportgyőzelem üzenet lenne a többi csapatnak, főként, hogy így Anglia előtt végeznénk. Olaszországot nem érzem most olyan erősnek, a múltból hajlamosak vagyunk másként nézni őket” – jelentette ki az 54 éves sportvezető.

A németek 27 éves védekező középpályása, Joshua Kimmich korábban kifejezetten elismerően beszélt a magyar csapatról, ugyanakkor összhangban van Bierhoff véleményével abban, hogy a csoportgyőzelem nagyon fontos lenne a számukra.

„A magyar válogatott egy nagyon kellemetlen ellenfél, ezt már megtapasztalhattuk az előző mérkőzésen és a legutóbbi Európa-bajnokságon egyaránt.

Ritkán volt alkalmam eddig ennyire fegyelmezett csapat ellen játszani.

Az első mérkőzés velük borzalmasan nehéz volt, mert a szurkolók nagyon jó, nemzetközi színtéren szokatlan hangulatot teremtettek. Nem sok lehetőségünk adódott a gólszerzésre” – mondta a Bayern München és a válogatott rutinos játékosa.

Legutóbb 18 éve győzte le a magyar csapat a németek legjobbjait

Ma este 54. alkalommal csap össze egymással a magyar és a német labdarúgó-válogatott, eddig 25-ször Németország, 17-szer az NDK és 11-szer az NSZK volt az ellenfele. A mérleg 20 magyar és 17 német győzelem, valamint 16 döntetlen.

A két csapat legrangosabb összecsapása a számunkra máig fájó 1954-es vb-döntő volt, amikor a Puskás Ferenc fémjelezte Aranycsapat 3-2-re kikapott az NSZK-tól.

A legutóbbi két alkalommal egyaránt magyar szempontból bravúros pontosztozkodással zártak a felek: előbb tavaly nyáron az Európa-bajnokság csoportkörében emlékezetes mérkőzésen született 2-2-es döntetlen, idén júniusban pedig a Puskás Arénában 1-1-gyel zárult a találkozó. Vendégként legutóbb 2004-ben győztek a magyarok, akkor barátságos meccsen Torghelle Sándor két góljával 2-0-ra verték a német együttest Kaiserslauternben.

A német labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint magyar szurkolók ma este a lipcsei stadionba csak kinyomtatott, papíralapú érvényes jeggyel léphetnek be.

A magyar labdarúgó-válogatott ma esti németek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzését a 20:45-től az M4 Sport csatornán és a hirado.hu-n is élőben közvetíti.

A magyar válogatott legutóbb június 14-én lépett pályára, akkor a Nemzetek Ligájában Anglia vendégeként aratott 4-0-s, történelmi győzelmet a szigetországi csapat ellen.

Kiemelt kép: A magyar játékosok bemelegítenek a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3 csoportjában, a Németország-Magyarország mérkõzés elõtt a lipcsei Red Bull Arenában 2022. szeptember 23-án (fotó: MTI/Illyés Tibor).

Ajánljuk még