logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fociláz és imádság: így szurkolnak a magyar válogatottnak a görögkatolikus papok

| Szerző: hirado.hu
Fejükbe húzzák a nemzeti színű cilindert, magasba emelkedik a nemzeti színű sál, a papi reverenda alól felvillan a piros-fehér-zöld kolláré.  A pénteki német–magyar meccs előtt a magyar görögkatolikus egyház papjai és püspökük megmutatják, hogyan szurkol és imádkozik családjával és paptársaival együtt a magyar csapat győzelméért.

Hat nap alatt megteremtette az Úristen a világot, s a hetedik napon megpihent, az ember bűnbeesett, s kiűzetett a paradicsomból… Ám Isten megsajnálta az embereket és közéjük dobta a labdát! Azóta elviselhető az élet itt a földön” – írja Facebook-oldalán a magyar görögkatolikus egyház. A Szabó Tamás atya gondolatait közvetítő, mutatós és bohókás képválogatással illusztrált csütörtöki posztban a görögkatolikusok papok és püspökük – szurkolásra és imára bátorítva híveiket – bemutatják, miként drukkolnak piros-fehér-zöld miseruhában és imádkoznak családjukkal, paptársaikkal együtt a magyar csapat győzelméért a péntek esti német-magyar meccs előtt.

A hirado.hu megkeresésére Szabó Tamás atya elmondta, a görögkatolikus papi válogatott rendszeresen pályára lép hasonló papi mezőnyben, a lipcsei megmérettetésre pedig együtt szurkolnak a magyar csapatnak. Az elmúlt években két alkalommal is  megmérkőztek már a magyar öregfiúk válogatottal. A magyar görögkatolikus egyház a római katolikus egyház része, a keleti katolikus egyházak egyike, a két egyház papnövendékei pedig minden évben országos bajnokságon mérik össze tudásukat. Kocsis Fülöp érsek-metropolita, az egyház vezetője, maga is szívesen dekázik –árulta el az atya.

Megjegyezte, a meccs időpontja felé közeledve híveik körében is gyakran felmerülő kérdés, hogy kinek az imádságát fogja meghallgatni az Isten? Válaszul erre azt szokta felelni, hogy a Teremtő mindenkinek meghallgatja imádságát, ám győzni mindig a jobban felkészült, összeszedettebb csapat fog.

„Ha az imádságon múlna a siker, a sportolók edzés helyett inkább órákon át imádkoznának. És ha az imádság lenne a legfontosabb a sikerhez, akkor valószínűleg az áldott lelkű nagymamák adnák a bajnok válogatott törzskeretét. De az imádság nem üzlet, nem szerencsét hozó babonás mozdulatsor, hanem éltető, testet-lelket összehangoló párbeszéd a Teremtővel. Az imádság a lelki izmok megerősítése, ami legalább annyira fontos, mint a test izomzatának az ereje. Az imádság stabilitást, lelki békét eredményez, ami fontos a jó győzelemhez és vereség méltóságteljes elfogadásához egyaránt

– fogalmazott az atya.

A kiemelt képen Szabó Tamás atya látható

Ajánljuk még