logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bejelentést tett Roger Federer: visszavonul minden idők egyik legnagyobb teniszbajnoka

| Szerző: hirado.hu
Huszonnégy profi teniszben eltöltött év, több mint 1500 ATP-mérkőzés és húsz Grand Slam-győzelem után csütörtökön bejelentette visszavonulását Roger Federer. A svájci klasszis, aki páratlan játék-intelligenciájával, dinamikus, mégis elegáns megoldásaival, továbbá a sportág iránti alázatával tűnt ki kortársai közül, 41 évesen búcsúzik a profi sporttól.

Federer 2020-ban két térdműtéten esett át, majd rövid időre visszatért, ám a 2021-es wimbledoni tornát követően ismét megoperálták, azóta nem lépett pályára. Idén februárban megerősítette, hogy Londonban pályára lép a Laver Kupán, ahol először szerepel majd együtt a 22-szeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadal, a 21-nél tartó Novak Djokovic, Federer és a háromszoros Grand Slam-győztes Andy Murray.

Áprilisban még úgy tervezte a 41 esztendős svájci klasszis, hogy indul a számára hazai pályának számító bázeli tenisztornán októberben, június közepén pedig még úgy fogalmazott, jövőre „határozottan szeretne” visszatérni.

Csütörtökön azonban az egy éve harcképtelen Federer bejelentette: az európai csapat színeiben megvívott tornával zárja karrierjét.

„Az összes ajándék közül, amit a tenisz adott nekem az évek során, a legnagyobbat kétségkívül azok az emberek adták, akikkel az utam során találkoztam: a barátaim, a versenyzőtársak és mindenekelőtt a szurkolók, akik életet adnak a sportágnak” – írta Federer csütörtökön a Twitter- és Instagram-oldalain.

„Mint azt sokan tudják, az elmúlt három év kihívások elé állított sérülések és műtétek formájában. Keményen dolgoztam, hogy a legjobb formámban térjek vissza. De ismerem a testem képességeit és korlátait is, és az utóbbi időben egyértelművé vált az üzenete számomra.”

„Negyvenegy éves vagyok. Több mint 1500 mérkőzést játszottam az elmúlt 24 év alatt. A tenisz nagylelkűbben bánt velem, mint ahogyan azt valaha is álmodtam volna, de most fel kell ismernem, hogy ideje befejeznem a versenyzői pályafutásomat”

– tette hozzá a svájci klassziss.

Több mint 130 millió dollárt keresett pénzdíjakból, a Forbes gazdasági magazin augusztus végi adatai szerint összkeresete 1,09 milliárd dollárra tehető, ezzel ő az egyike a hét milliárdos sportolónak.

Roger Federer az Australian Openen hatszor, a Roland Garroson egyszer, Wimbledonban nyolcszor, míg a US Openen ötször diadalmaskodott. A svájci sportember húsz győzelemmel a 3. helyen áll a férfi teniszezők Grand Slam-örökranglistáján, nála csupán ketten – a spanyol Rafael Nadal (22) és a szerb Novak Djokovic (21) – nyerték meg többször a négy nagy torna valamelyikét.

Ajánljuk még