logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Férfi kosárlabda Eb: nyeretlenül zártak a magyarok

A továbbjutásról már lemaradt magyar férfi kosárlabda-válogatott 106-71-re kikapott a házigazda német csapattól szerdán az Európa-bajnokság kölni csoportjának az ötödik, utolsó fordulójában, így nyeretlenül zárta a tornát.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese csütörtökön mutatkozott be egymás utáni a második Eb-jén, és 95-85-re kikapott a bosnyákoktól, 103-88-ra alulmaradt a címvédő szlovénokkal szemben, vasárnap 78-74-es vereséget szenvedett a franciáktól – innentől már biztos volt a kiesés –, majd kedden 87-64-re kikapott Litvániától.

A négy vereség mellett az is nyomasztólag hatott, hogy Hanga Ádám, a Real Madrid klasszisa combsérülés miatt hétfőn elutazott klubjához kezelésre, ráadásul szerdán Váradi Benedeknek kificamodott az ujja, és két hétre gipszkötést kapott.

Ami az utolsó ellenfelet illeti, a németek hat olimpián szerepeltek

– de érmet nem szereztek –, húsz éve harmadikok lettek a világbajnokságon, az Eb-kről az 1993-as arany- és a 2005-ös ezüstérem lehet a legkellemesebb emlékük.

Legnagyobb sztárjuk, az NBA-bajnokként 2019-ben visszavonult Dirk Nowitzki az idei kontinenstornán is fontos szerepet vállal, Kölnben és Milánóban is népszerűsíti az Eb-t, és a nyitónapon a német szövetség ünnepélyesen visszavonultatta a 213 centis játékos válogatottban használt 14-es mezszámát.

Magyarország és Németország 1960 óta öt tétmérkőzést vívott, s minden alkalommal az ellenfél ünnepelhetett.

Az idei Eb-n Gordon Herbert kapitány csapata az utolsó forduló előtt már bebiztosította továbbjutását, méghozzá – mivel a szlovénok az előző meccsen megszerezték a csoportgyőzelmet – a hatos másodikjaként. Így aztán a szakvezető pihenőt adott a hazai csapatból a Houstontól a Los Angeles Lakershez tartó Dennis Schrödernek.

A tíz emberrel kiálló magyarok 4-0-lal kezdtek, Somogyi Ádám triplát dobott, a túloldalon pedig az Orlando Magicet erősítő Franz Wagner remekelt. Felváltva potyogtak a kosarak, a házigazdák hat ponttal elhúztak, de a Benke Szilárd vezette vendégek egy pontra feljöttek (24-25). Ismét a németek percei következtek, 37-41 után két magyar pontra – Maodo Lo remeklésével – 13 érkezett a válaszul, így a nagyszünetben 39-54 volt az állás.

Ekkor a lepattanócsatában a hazaiak 19-6-ra vezettek.

Térfélcsere után állandósult a német előny, aztán a 27. percben már 49-68 állt a nagyórán, ezzel eldőlni látszott az összecsapás, a szenegáli származású Lo pedig 21 pontnál tartott. Egyre nyomasztóbb lett a hazai fölény, 20 pont fölé nőtt a távolság, és három negyedet követően 5/14 volt a sikeres triplák aránya.

Az utolsó játékrészben harminc pont lett a magyarok hátránya (60-90), akik ekkor már egyáltalán nem tudták megzavarni a német gálaelőadást. A magyar csapat öt vereséggel, csoportutolsóként fejezte be az Eb-t. A kölni hatosból a németek, a szlovénok, a franciák és a litvánok jutottak tovább, s a magyarok mellett a bosnyákok búcsúztak.

Ajánljuk még