logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Aranyeső a kajak-kenu Eb-n! Megmutatjuk a magyarok összes érmes futamát és azt, hogy csalt könnyeket a szemükbe a Himnusz

| Szerző: hirado.hu
Éremeső a Multisport Eb-n: öt aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szereztek kajak-kenusaink a müncheni Európa-bajnokságon vasárnap. A magyar küldöttség összesen hét arannyal, négy ezüsttel és három bronzzal térhet haza Münchenből, ezzel első lett a kajak-kenu éremtáblázatán. A hirado.hu most összegyűjtötte az összes vasárnapi érmes futamot, nyilatkozatot és eredményhirdetést.

 

Pupp Noémi a kajak egyesek 1000 méteres döntőjét,

a Bragato Giada, Nagy Bianka páros a kenukettesek 200 méteres fináléját nyerte meg,

Kiss Blanka és Lucz Dóra a 200 méteres kajakkettesben diadalmaskodott,

a férfiaknál az 500 méteres kajakkettesben győzött Kopasz Bálint és Nádas Bence,

Kőhalmi Emese pedig a kajakosok leghosszabb számában, 5000 méteren nyert aranyérmet

Az egy nappal korábban K-2 500-on Fojt Sárával negyedik Pupp Noémit most K-1 1000 méteren szólították a rajthoz. Az Atomerőmű SE 24 éves kajakosa a visszafogottabb rajt után fokozatosan zárkózott fel az élbolyba olyannyira, hogy 600 méternél a vezetést is átvette – írta az m4sport.hu.

A hajrában aztán hárman is szorongatták, de sikerült megőriznie előnyét, így magyar arannyal kezdődött a nap.

„Nagyon jónak éreztem a pályámat, bár kicsit beragadtam a rajtban. A közepe az szerintem patika volt, és a végére aztán szerencsére akkora előnyt tudtam összeszedni, hogy bár jött a lengyel lány, nem tudott megfogni. Egyébként az eredményhirdetés előtt azt mondta nekem, hogy én lettem a második, így csak akkor hittem el, hogy győztem, amikor az ő országát mondták be a második helyre. Még nem sikerült beszélnem a testvéremmel (Pupp Réka, olimpiai ötödik dzsúdós), mert éppen most utazik haza a japán edzőtáborból, de ha valaki, akkor ő tudja, hogy ez mit jelent. Mindig mindenben egymás mellett állunk, úgyhogy ez az ő érme is. Tőle láttam, tanultam, hogy milyen sportembernek lenni” – mosolygott a döntőt követően Pupp Noémi.

Női C-2 200 méteren a szombaton az 500 méteres olimpiai számban ezüstérmes Bragato Giada, Nagy Bianka duó két hete legjobb európaiként zárt harmadikként a vb-n, így most esélye volt egy jobb helyezésre. Ennek megfelelően is versenyzett, a németekkel és leginkább a spanyolokkal volt csatában az aranyéremért, és ha csak öt századmásodperces előnnyel is, de elsőként haladt át a célvonalon.

„Én semmit sem láttam a befutónál, csak egyszerre hallottam négy dudát, nem tudtam, melyik a miénk. Aztán Bianka szólt, hogy a kivetítőn minket írtak ki elsőnek, akkor már mertem örülni. Friss páros a miénk, de azt érzem, hogy pályáról pályára jobbak vagyunk, ez a döntőben is kijött” – értékelt Bragato Giada.

Nagy Bianka úgy érezte, megvan az arany: „A befutó után én is izgultam, de az volt a megérzésem, hogy mi nyertünk. Jól jött ki az utolsó húzásunk, és a rajtunk sem volt rossz, pedig az a gyenge pontunk. Sikerült fejlődnünk, előrelépnünk, és remélem, hogy jövőre az olimpiai távon is tudunk majd nyerni” – mondta.

A Kiss Blanka, Lucz Anna kettős a szám friss világbajnokaként szállhatott vízre a női K-2 200 méter döntőjében, és ennek megfelelően is teljesített. Már a rajtból a magyarok jöttek ki elsőként, és az ott megszerzett előnyüket még tovább is növelték a célig, a riválisok végig csak a hátukat nézhették. A magyar duó így két héten belül világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett ebben a számban.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a világbajnokság után az Európa-bajnokságot is sikerült megnyernünk. Maximálisan elégedett vagyok a párosunkkal. Nem feltétlenül jöttünk jó pályát, de ez nem számít, ha nyerünk” – örvendezett Kiss Blanka.

„Nagyjából végig éreztem, hogy valahol elöl vagyunk, nem nagyon nézelődtem, csak próbáltam nyomni, ahogy tudom. Amikor beértünk, akkor látta Blanka, hogy megvan” – toldotta Lucz Anna.

A nők „királyszámában”, K-1 500 méteren az UTE 19 éves kajakosa, az egy nappal korábban Kőhalmi Emesével 1000 méteren első Rendessy Eszter próbálkozott azok után, hogy két hete, a vb-n hetedik lett. Most sem kezdett túl jól, de aztán féltávnál már az éllovas lengyel Anna Pulawska mögött lapátolt, 300 méternél pedig úgy tűnt, rövid időre a vezetést is átvette. A hajrához érve mások is – így a címvédő dán Emma Jörgensen – bekapcsolódtak az érmekért folyó harcba, és bár Rendessy fáradni látszott, kitartott a célig, s ennek ezüstérem lett a jutalma. Pulawska nyert, Jörgensen lett a harmadik.

„Nehezen találom a szavakat, egyelőre el sem hiszem, hogy sikerült ezüstérmet szereznem, és nagyon örülök. Érzékeltem, hogy egész jó helyen lehetek, éreztem, hogy a mellettem lévő horvát lány előtt vagyok. De nem nagyon nézelődtem, az utolsó ötvenen már nem tudom, hogy mi vitt be, ott már csak a célt néztem, és azon voltam, hogy valahogy érjek be” – mondta Rendessy a döntő után.

Nádas Bence és Kopasz Bálint – utóbbit igazi sztárként kezelik itt az Eb-n, rengetegen kérnek interjút tőle – friss világbajnokként érkeztek Münchenbe, és most is a győzelem volt a céljuk. A futam aztán eleinte nem úgy nézett ki, hogy ez sikerülni fog nekik, a németek ugyanis nagyon bekezdtek, a magyarok féltávnál csupán a negyedik helyen lapátoltak. A táv második felében azonban Kopaszék megmutatták, hogy mit tudnak, miközben a lelátó közönsége már a hazai egységet látta elsőként a célban, méterről méterre jöttek fel, az utolsó húsz-harminc méteren már az ő hajójuk orra volt előrébb, és végül ledolgozva egyhajós hátrányukat a vb után ismét parádés győzelmet arattak.

„Ezen a távon nagyon egyszerre mozognak a versenyzők, így jellemző a szoros csata. A németek nagyon magabiztosan mentek egészen 400 méterig, de mi nem ijedtünk meg, előre megbeszéltük, hogy nem hagyjuk magunkat kizökkenteni, hiszen ebben a versenyben az utolsó 50-100 méter a legfontosabb. Mi meg is indítottuk a hajót, ahogy kell” – így Kopasz Bálint a döntő után.

„Amit előre elképzeltem, hogy a többi hajó hogyan fog mozogni, az be is vált, a németek kamikaze taktikával indultak. Gyakorlatilag ugyanazt a pályát csináltuk, mint két hete, Kanadában. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni Bálinttal, így a versenyekre mindig kijön a jó forma” – hangsúlyozta Nádas Bence.

500 méteres női kajaknégyesek döntőjében Magyarország címvédőként érkezett az Eb-re, igaz, tavaly teljesen más összeállítású csapat nyert Poznanban. Most a korábban K-2 200-on aranyérmes Kiss Blanka és Lucz Anna mögött Csikós Zsóka és Gazsó Alida Dóra ült, s a kvartett jól kezdett. Féltávnál a vezető lengyelek mögött haladt, de aztán a hajrára kicsit elfáradt, a végén még a dánok megelőzték, így bronzéremnek örülhetett.

Kőhalmi Emesére az 5000 méteres táv várt vasárnap: taktikusan versenyzett, végig az élbolyban haladt, majd a célegyenesben lehajrázta riválisait.

„Ez egy nagyon jó verseny volt, sokkal jobban esett, mint a világbajnokság, ami a futások miatt elég kemény volt. Próbáltam egy jó rajt után iramból jönni tovább, aztán a végén egy finist csinálni. Ez sikerült. Nem örültem, hogy tegnap elmaradt a versenyünk, jobb lett volna mára mindenen túl lenni, de az eredményemet nem befolyásolta” – nyilatkozott a 20 éves kajakos.

Hetedik alkalommal csendült fel a Himnusz a müncheni kajak-kenu versenyek során, Kőhalmi saját maga második.

A magyar érmesek mellett szinte valamennyi döntőben volt magyar versenyző, összességében remekül helytálltak a mieink.

A magyar küldöttség hét arannyal, négy ezüsttel és három bronzzal térhet haza Münchenből, ezzel első lett a kajak-kenu éremtáblázatán. A második németeknek 6, 2 és 4 jött össze, míg a harmadik spanyolok 4, 6, 3-mal zártak.

Ajánljuk még