logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Büszkeség és örömkönnyek: élje át újra a úszó Eb aranyérmes magyar futamait

| Szerző: hirado.hu
Szerdán befejeződtek a római vizes Európa-bajnokság úszóversenyei. A magyar küldöttség a második legjobb eredményt elérve öt arannyal, hét ezüsttel és három bronzzal zárta a medencés viadalokat, túlszárnyalva ezzel a tavalyi budapesti Eb termését. Milák Kristóf, Kós Hubert, Mihályvári-Farkas Viktória és a férfi váltó többi tagjának teljesítményére egy ország lehet büszke, a felejthetetlen magyar pillanatokat pedig most cikkünkben újra átélheti.

 

1. Férfi 4×200-as gyorsváltó (Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf)

A férfi 4×200-as gyorsváltó szerezte az idei úszó Eb első magyar aranyérmét, rögtön a kontinensviadal nyitónapján. A jubileumi sikert a Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású csapat érte el, amely 7:05.38 perces országos csúccsal, nagy fölénnyel diadalmaskodott.

2. Mihályvári-Farkas Viktória (arany) és Jakabos Zsuzsanna (ezüst) – 400 méter vegyes

A magyar küldöttség Mihályvári-Farkas Viktória révén szerezte meg a második aranyérmét. Az FTC 18 éves versenyzője 400 méter vegyesen diadalmaskodott 4:37.56 perces idővel, míg a második helyen a tizedik kontinensviadalán szereplő 33 esztendős Jakabos Zsuzsanna végzett 4:39.79-cel.

3. Milák Kristóf (arany) és Kós Hubert (negyedik) – 100 méter pillangó

A harmadik elsőség az olimpiai, háromszoros világ-, hatszoros Európa- és háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok Milák Kristóf nevéhez fűződik, aki 100 méter pillangón állhatott a dobogó legfelső fokára. Ugyanebben a futamban Kós Hubert a 4. helyen csapott a célba.

4. Milák Kristóf (arany) és Márton Richárd (ezüst) – 200 mézer pillangó

Milák később címét megvédve arany-, Márton Richárd pedig ezüstérmet szerzett 200 méter pillangón, így Mihályvári-Farkas és Jakabos eredménye után ismét kettős sikernek örülhettünk. Milák, a szám világcsúcstartója (1:50.34), egyben olimpiai és világbajnoka kiváló, 1:52.01 perces idővel, minden idők nyolcadik legjobb eredményével csapott célba, míg honfitársa óriási egyéni csúccsal, 1:54.78 perccel zárt. Az elképesztő verseny után csak tovább fokozta az érzelmeket, amikor Milák az eredményhirdetésnél felhívta maga mellé a dobogó tetejére Mártont.

5. Kós Hubert – 200 méter vegyes

A magyar csapat ötödik elsőségét az UTE 19 éves versenyzője, Kós Hubert szerezte 200 méter vegyesen az Európa-bajnokság zárónapján. Kós, aki remekül hajrázott és 1:57.72 perces eredménnyel nagy győzelmet, felnőtt pályafutása első érmét nyerte nagymedencés világversenyen.

A magyar csapat teljesítményével túlszárnyalta a tavalyi budapesti Európa-bajnokságon elért eredményét. Sós Csaba szövetségi kapitány szerint medencés úszásban az európai eredményességet tekintve megtörtént a generációváltás a magyar csapatban, amely öt arannyal, hét ezüsttel és három bronzzal térhet haza a római kontinensviadalról.

Kapcsolódó tartalom

A magyar úszók 104 aranyérmet szereztek eddig a nagymedencés Európa-bajnokságokon. Az abszolút csúcsot a 2016-os londoni szereplés jelenti, a brit fővárosból tíz elsőséggel tért haza a válogatott, amely a szerdán befejeződött római Eb-n – akárcsak egy évvel korábban a Duna Arénában – öt győzelmet aratott.

A római kontinensviadal küzdelmei augusztus 21-én, vasárnap fejeződnek be.

Címlapfotó:  A győztes Milák Kristóf (b) és a második helyezett Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után a római vizes Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánljuk még