logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Férfi röplabda Eb-selejtező: Másodszor is simán legyőzték a magyarok a georgiaiakat

A magyar férfi röplabda-válogatott a papírformának megfelelő, sima háromjátszmás győzelmet aratott a vendég georgiai csapat felett Budapesten, az Európa-bajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában.

Koch Róbert szövetségi kapitány két győzelemmel és három vereséggel, hét ponttal álló válogatottja vasárnap a spanyolok elleni idegenbeli mérkőzéssel zárja a selejtezősorozatot, amelyből a csoportelsők mellett a négy legjobb második jut ki a jövő őszi olasz, bolgár, északmacedón és izraeli közös rendezésű kontinenstornára. Erre a magyar csapatnak már csak matematikai esélye van.

A magyar együttes a spanyolok elleni bravúros pontszerzéssel kezdte, majd a georgiaiak sima legyőzésével folytatta a sorozatot, mielőtt múlt héten kétszer is kikapott a szlovákoktól.

Koch ezúttal is változtatott legutóbbi kezdőhatosán, amelybe bekerült a múlt szombaton csereként jól teljesítő Pesti Marcell, Gergye Roland, Tomanóczy Bálint és Keen Cameron is, illetve a sorozatban először liberóposzton Bán Viktor kapott lehetőséget.

A 2001 óta első Eb-szereplésükre vágyó, Tbilisziben simán, 3-0-ra nyerő magyarok már a mérkőzés elején igyekeztek érvényesíteni erőfölényüket és az első nyolc labdamenetből hatot megnyertek. Gergyét a kazincbarcikai Blázsovics Péter váltotta, a házigazda pedig a játék minden elemében ellenfele fölé nőve folyamatosan növelte előnyét. Elsősorban a blokkolási hatékonyságban volt nagy különbség a magyarok javára, akik könnyedén nyerték meg a nyitófelvonást.

A második szett első harmadában a vendégek a korábbinál jobban tartották magukat, de pár hibájuk és Tomanóczy jó nyitósorozata után 12-5-re elhúztak a magyarok. A folytatásban sem változott a játék képe, a hazaiak előnyüket fokozatosan növelve újabb fölényes részsikert arattak.

A harmadik játszmára is maradt a korábban látott forgatókönyv: a jobban nyitó, pontosabban támadó és hatékonyabban blokkoló házigazda végig irányítása alatt tartotta az összecsapást. A magyaroknál többen is jó teljesítményt nyújtottak, ez pedig bőven elégnek bizonyult az Tbilisziben aratotthoz hasonló könnyed győzelemhez.

A 79 perces mérkőzés legeredményesebb játékosai az egyaránt tízpontos Pesti és Blázsovics voltak, de Tomanóczy és Horváth is kilenc pontig jutott.

„Az ilyen meccseken nehéz fenntartani a koncentrációt, próbáltunk bizonyos taktikai dolgokat gyakorolni, így a vonalblokkolást és a nyitási hatékonyságot. A fiúk ma is maximálisan megtették, amit kellett, hazai közönség előtt az egész sorozatban jól játszottak, és minden mérkőzés a fejlődés egy következő lépése” – mondta a találkozó után Koch Róbert.

A szövetségi kapitány elárulta: a center Gacs Dánielre sérülés miatt már nem számíthat, és a spanyolországi zárómérkőzésre Szabó Alpár sem utazik el, így várhatóan a feladóátló Kovács Zoltán fog régi posztján játszani, mert Tomanóczy marad az egyetlen bevethető centere.

Tét nélkül készülünk az utolsó összecsapásra, mert ebből a csoportból valószínűleg csak az első fog továbbjutni, ahhoz pedig csodára lett volna szükségünk. A szlovákok elmondása alapján Spanyolországban iszonyatos körülmények, meleg és nem túl jó csarnok vár ránk, de szeretnék a saját szintünkön mérve jól játszani” – tekintett előre a szövetségi kapitány.

Az esti mérkőzésen a spanyolok négy játszmában nyertek Szlovákia vendégeként, ezzel biztos csoportelsők és kijutók, míg a magyar együttes számára megmaradt a matematikai esély a második hely megszerzésére.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még