logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Még egy kilométert sem versenyzett az F1-ben a csodagyerek, de már két csapat verseng a kegyeiért

| Szerző: hirado.hu
Áll a bál a Forma–2-es versenysorozat 2021-es bajnoka, Oscar Piastri körül. A fiatal ausztrál pilóta az év első felét az Alpine F1 Team tesztpilótájaként töltötte, de amikor a francia gárda bejelentette, hogy jövőre Piastrit ültetnék be a távozó Fernando Alonso helyére, az ausztrál közleményben tudatta: nem fog az Alpine-nál versenyezni. Ezzel olyan jogi hercehurca veheti kezdetét, amit nem láttunk az F1-ben Michael Schumacher 1991-es bemutatkozása óta.
Fokozódnak a bonyodalmak Oscar Piastri, az Alpine Forma-1-es csapat ausztrál tesztpilótája körül (forrás: Alpine F1 Team media)

A történet hétfő délelőtt kezdődött, amikor az Aston Martin F1-es csapat – az egész világot meglepve – bejelentette, hogy a kétszeres világbajnok Fernando Alonso 2023-tól náluk folytatja pályafutását. Alonso a német Sebastian Vettel helyét veszi át a silverstone-i bázisú istállónál, aki a múlt hétvégi Magyar Nagydíj előtt jelentette be, hogy az év végén visszavonul.

Otmar Szafnauer, az Alpine csapatvezetője a brit Autosport online-nak elmondta: teljesen váratlanul érte Alonso hétfői bejelentése, ugyanis vasárnap a Hungaroringen még arról biztosította főnökét, hogy jövőre is az Alpine-nál versenyez.

A francia istálló ezt követően elköszönt Alonsótól, majd kedd délelőtt sajtóközleményben tudatta, hogy 2023-ban eddigi pilótájuk, a francia Esteban Ocon, valamint az F2 bajnoki címvédője, Oscar Piastri képviseli a gyártót a Forma–1-es világbajnoki futamokon.

Ezután jöttek az igazi bonyodalmak

Piastri, aki eddig csak néhány teszten vezethette a csapat F1-es autóját, versenyhétvégén még nem, szerda este azt írta a közösségi oldalán, hogy az Alpine az ő beleegyezése nélkül tett bejelentést, és hogy nem fog náluk versenyezni jövőre.

„Tudomásomra jutott, hogy az Alpine a beleegyezésem nélkül kiadott egy sajtóközleményt ma (szerda) késő délután, miszerint jövőre náluk fogok versenyezni. Ez téves, nem írtam alá szerződést az Alpine-nal 2023-ra. Nem fogok jövőre az Alpine-nál versenyezni” – fogalmazott a 21 éves versenyző a Twitteren.

Brit sajtóértesülések szerint Piastri menedzsere, a korábban szintén az F1-ben versenyző Mark Webber időközben „csendben” megállapodott a McLarennel, ahol Daniel Ricciardo szénája igen rosszul állt, ezért esély látszott arra, hogy a wokingi gárda az év végén megválik a szenvedő ausztráltól. A brit lapok szerint Webber McLarennel kötött háttéralkuját az motiválhatta, hogy eddig úgy tűnt, Alonso marad az Alpine-nál, vagyis Piastri jövőre sem juthat versenyüléshez a francia alakulatnál.

Az Alpine csapata szerdán megerősítette, hogy Piastrit érvényes szerződés köti hozzájuk 2023-ra és 2024-re, és kilátásba helyezték, hogy jogi útra terelik az ügyet, amennyiben nem tudnak megállapodni.

A helyzet erősen hasonlít arra, ami a fiatal Michael Schumacherrel történt a bemutatkozó F1-es versenye, az 1991-es Belga Nagydíjat követően.

Kapcsolódó tartalom

A szupertehetségnek tartott németet a Jordan csapat az utolsó pillanatban szeződtette le, miután állandó pilótájuk, Bertrand Gachot egy londoni taxisofőrrel történt összetűzés következtében a börtönbe került. Schumacher azonban olyan gyorsnak bizonyult, hogy a Benetton csapatfőnöke, Flavio Briatore is szemet vetett rá, majd (kenő)pénzt és befolyást nem kímélve még Bernie Ecclestone-t is bevetette annak érdekében, hogy a Schumacherrel kötött szerződését a Jordan – több százezer dolláros fájdalomdíj ellenében – semmissé nyilvánítsa, és a német a következő versenyen, Monzában már a Benetton színeiben indulhasson.

 

Ajánljuk még