logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Komoly azeri erőpróba vár ma a Ferencvárosra a BL-ben

| Szerző: hirado.hu
Rendkívül nehéz párharc vár a Ferencváros csapatára ma este a Qarabag ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében, a továbbjutó ugyanis már biztosan legalább az Európa-liga csoportkörében szerepelhet.

A sorozatban négyszer magyar bajnok zöld-fehérek nemcsak azért aggódhatnak, mert a rivális az előző két körben a lengyel Lech Poznan és a svájci Zürich búcsúztatásával bizonyította erejét, hanem az is óvatosságra ad okot, hogy az azeri csapat sorozatban nyolcszor szerepelt valamelyik európai kupasorozat csoportkörében. Az elmúlt kilenc évben nyolcszor bajnoki aranyérmes Qarabag hatszor az Európa-liga, egyszer a BL és tavaly az akkor debütáló Konferencia-liga főtáblájára jutott. Utóbbi sorozatban a tavaszi kieséses szakaszt is megélte, ahol aztán az Olympique Marseille ejtette ki.

A 33-szoros magyar bajnok főpróbája mindenesetre jól sikerült, mert valamelyest tartalékos összeállításban is legyőzte egy hosszabbításban szerzett góllal a legutóbb bronzérmes Puskás Akadémiát.

Bakuban a szerdai első felvonáson viszont nehezítő körülmény lesz a hosszú utazás és a kétórás időeltolódás. Az első körben a kazah Tobol elleni idegenbeli fellépésen kifejezetten enervált volt az együttes a gól nélküli döntetlen alkalmával, igaz, az még hosszabb utazás volt, ráadásul négyórás különbséggel.

A Ferencváros még soha nem találkozott azeri ellenféllel a nemzetközi kupasorozatokban, ahogy a kilencszeres bajnok Qarabag sem magyarral.

A BL-selejtező első fordulójában az FTC az idegenbeli 0-0 után hazai pályán 5-1-re verte a Tobolt, majd ugyan a Slovan Bratislavától 2-1-re kikapott a Groupama Arénában, de Pozsonyban 4-1-es sikerrel javított.

A mostani párharc első mérkőzése – magyar idő szerint – szerdán 18 órakor kezdődik az azeri fővárosban – az M4 Sport élőben közvetíti –, a visszavágót jövő kedden rendezik Budapesten. A párharc győztese a BL-selejtező utolsó fordulójába jut, míg a vesztes átkerül az Európa-liga utolsó selejtezős fordulójába. Az már eldőlt, hogy mindkét csapat csoportkörben szerepelhet ebben az idényben, legrosszabb esetben – két vesztes párharc esetén – a Konferencia-ligában.

Csercseszov az azeriek bátorságára kíváncsi

A Ferencváros vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov szerint nincs egyértelmű esélyese a Qarabag elleni párharcnak a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörében – derült ki az azerbajdzsáni találkozót megelőző sajtótájékoztatón.

Szerdán tiszta lappal kezdünk, nem lehet kijelenteni, ki a favorit. A Qarabag támadófutballt játszik hazai pályán, erre fel kell készülnünk” – idézte a klub honlapja az orosz trénert. Kiemelte, az ellenfél sajátos stílussal rendelkezik, így kíváncsian várja, mire megy ezzel szemben a csapata. „Meglátjuk, mennyire lesznek bátrak” – mondta.

A Puskás Akadémia elleni bajnokit kihagyó Franck Bolival kapcsolatban megjegyezte „már együtt edz a csapattal, remélhetőleg szerdán pályára léphet”.

Tokmac Nguen hangsúlyozta a Qarabagnak remek támadói vannak, és annak ellenére is erős összetételben fogadják majd a magyar bajnokot, hogy több hiányzójuk is lehet.

Moldovai vagy cseh riválissal játszhat a Ferencváros, ha továbbjut

A moldovai Sheriff Tiraspol vagy a cseh Viktoria Plzen lesz az ellenfele a Ferencváros labdarúgócsapatának a Bajnokok Ligája selejtezőjének negyedik, utolsó fordulójában, ha a magyar bajnok a harmadik körben túljut az azeri Qarabag együttesén.

Az európai szövetség (UEFA) honlapján közvetített keddi sorsoláson az is kiderült, hogy a következő fordulóban az FTC hazai pályán kezdi a párharcot, és a visszavágót játssza idegenben.

A Sheriff Tiraspol az előző idényben csoportkörös volt a BL-ben, ott a többi között legyőzte a későbbi győztes Real Madridot is. A cseh bajnok legutóbb a 2018-19-es idényben szerepelt a főtáblán.

A rájátszás-párharc mérkőzéseit augusztus 16-17-én, valamint egy héttel később rendezik. A győztes ősszel a BL, a vesztes az Európa-liga főtábláján szerepelhet.

Az FTC a selejtező harmadik körében előbb szerdán lép pályára az azeri bajnok otthonában, majd jövő kedden a Groupama Arénában fogadja a Qarabagot.

A Bajnokok Ligája fináléját 2023. június 10-én rendezik az isztambuli Atatürk Stadionban.

A BL-selejtező negyedik fordulójának párosítása:

Bajnokok ága:

Qarabag (azeri)/FERENCVÁROS – Sheriff Tiraspol (moldovai)/Viktoria Plzen (cseh)

Bodö/Glimt (norvég)/Zalgiris (litván) – Ludogorec (bolgár)/Dinamo Zagreb (horvát)

Makkabi Haifa (izraeli)/Apollon Limassol (ciprusi) – Crvena zvezda (szerb)/Pjunik Jereván (örmény)

FC Köbenhavn (dán) – Trabzonspor (török)

Nem bajnokok ága:

Dinamo Kijev (ukrán)/Sturm Graz (osztrák) – Benfica (portugál)/Midtjylland (dán)

Union Saint-Gilloise (belga)/Rangers FC (skót) – AS Monaco (francia)/PSV Eindhoven (holland)

A Qarabag–Ferencváros BL-selejtezőt szerdán 18 órától az M4 Sport, az m4sport.hu és a hirado.hu élőben közvetíti.

Ajánljuk még