logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kovács István távozott a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség főtitkári posztjáról

Kovács István távozott a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) főtitkári posztjáról, amelyet a múlt év márciusa óta töltött be.

A bokszolóként olimpiai, amatőr és profi világbajnok magyar az ötkarikás sportok belügyeiben járatos insidethegames.biz beszámolója szerint az IBA felső vezetésének átalakítása következtében hagyta ott a pozíciót. Az 51 éves Kovács az M1 aktuális csatornának szombaton megerősítette, hogy közös megegyezéssel elköszönt az IBA-tól, de részletekkel nem szolgált.

Tavalyi kinevezésekor nagy megtiszteltetésnek, egyben óriási felelősségnek nevezte, hogy főtitkárként dolgozhat Umar Kremljov elnök mellett. A sportági világszövetség – mondta akkor – “olyan időszakon megy keresztül, amelynek során reformok sorozatát kell végrehajtani, ezek ugyanis szükségesek ahhoz, hogy a világszerte milliók által kedvelt ökölvívás fejlődjön”.

Az azonnali hatállyal távozó Kovács helyét ideiglenesen a 62 éves, közgazdász végzettségű görög George Jerolimposz vette át, aki évek óta foglalkozik felső szintű sportigazgatással, és többek között a 2004-es athéni olimpia szervezőbizottságának igazgatója volt – írta a portál, hangsúlyozva, hogy az IBA jelenleg a sportág olimpiai jövőjéért küzd, miután kihagyták a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás programból.

A nemzetközi szövetség – akkor még AIBA – már a 2020-as tokiói játékokon sem játszott szerepet, mivel a NOB megfosztotta az olimpiai ökölvívótorna lebonyolítási jogától. Mi több: az IBA májusi elnökválasztó kongresszusa után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság változatlan aggályainak hangot adva bejelentette, hogy az IBA nem szervezheti meg a 2024-es párizsi olimpia boksztornáját sem.

A tavaszi IBA-kongresszuson az orosz Umar Kremljovot négy évre újraválasztották elnöki tisztében, miután összes potenciális ellenfelét, így legfőbb riválisát, a holland Boris van der Vorstot is az esemény előestéjén alkalmatlannak nyilvánították a jelöltségre. A holland fellebbezett, és a Sportdöntőbíróságnál megnyerte ügyét, az IBA igazgatótanácsa pedig e hónap elején bejelentette, újabb rendkívüli kongresszust tart. A tisztújítás Jerevánban lesz, várhatóan szeptemberben.

Ajánljuk még