logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Carl Lewisék óta először született hármas amerikai siker 100 méteres sprintben

Az amerikai Fred Kerley diadalmaskodott a férfiak 100 méteres versenyében az Oregon állambeli Eugene-ban zajló szabadtéri atlétikai világbajnokság szombati versenynapján. A klasszikus számban két honfitársa végzett még dobogós helyen, hasonlóra 1991-ben volt példa legutóbb.

A tokiói olimpián ezüstérmes Kerley 9,86 másodperces eredménnyel ért célba, őt Marvin Bracy és Trayvon Bromell követte, akik 9,88 mp alatt teljesítették a távot. Közöttük a célfotó döntött az ezüst- és a bronzéremről. A döntő negyedik amerikai sprintere, Christian Coleman címvédőként hatodik lett.

„Különleges dolog hazai pályán, hazai közönség előtt győzni. A hármas sikerünk pedig egy csodálatos áldás. Úgy vélem, hogy a jövő évi világbajnokságon ismét dominálhatunk” – útalt Kerley a budapesti rendezésű vb-re.

Az elődöntőben leggyorsabb jamaicai Oblique Sevilla (9,97 mp) a negyedik helyen végzett, míg tavaly az olimpián győztes olasz Lamont Jacobs nem lehetett ott a fináléban, miután az elődöntő előtt sérülés miatt visszalépett.

Carl Lewis vezetésével 1983-ban és 1991-ben végzett három amerikai sprinter a férfi 100 méteres síkfutás dobogóján, ami azóta más nemzet atlétáinak nem sikerült.

Kapcsolódó tartalom

Férfi távolugrásban a kínai Vang Csia-nan jól időzítette legjobbját a szezonra, utolsó, 8,36 méteres kísérlete aranyérmet ért.

Női súlylökésben az amerikai Chase Ealey 20,49 méterrel nyitott, amely eredmény később győzelmet jelentett. A tokiói olimpián és az előző két vb-n aranyérmes kínai Kung Li-csiaónak ezúttal be kellett érnie az ezüstéremmel. Kung az ötödik kísérletével – ami számára a szezon legjobbja volt – 10 centiméterre megközelítette ugyan amerikai ellenfelét, de megelőznie nem sikerült. A holland Jessica Schilder országos rekorddal lett bronzérmes.

Eredmények:

férfi 100 méter, világbajnok:

1. Fred Kerley (Egyesült Államok) 9.86 másodperc
2. Marvin Bracy (Egyesült Államok) 9.88 mp
3. Trayvon Bromell (Egyesült Államok) 9.88 mp

férfi távolugrás, világbajnok:

1. Vang Csia-nan (Kína) 8.36 méter
2. Miltiadesz Tentoglu (Görögország) 8,32 m
3. Simon Ehammer (Svájc) 8,16 m

női súlylökés, világbajnok:

1. Chase Ealey (Egyesült Államok) 20,49 méter
2. Kung Li-csiao (Kína) 20,39 m
3. Jessica Schilder (Hollandia) 19,77 m

(Szombat esti szám) férfi kalapácsvetés:

1. Pawel Fajdek (Lengyelország) 81,98 méter
2. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 81,03 m
3. Eivind Henriksen (Norvégia) 80,87 m

5. HALÁSZ Bence (magyar) 80,15 m

Ajánljuk még