logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gólhurrikán két bundameccsen: 187 találat született az afrikai „mennyei megyeiben”

| Szerző: hirado.hu
Egészen abszurd eredmények születtek hétvégén a nyugat-afrikai Sierra Leonéban rendezett két futballmérkőzésen, a pályákon ugyanis a lefújást követően 95-0, illetve 91-1 állt az eredményjelzőn. Az összesen 187 gólt hozó találkozók finoman szólva is gyanús kimenetele miatt az ország labdarúgó-szövetsége azonnali vizsgálatot rendelt el.

 

A száz gólt megközelítő eredményeket produkáló mérkőzéseken a Kahunla Rangers 95-0-ra múlta felül a Lumbebu United csapatát, míg a Gulf FC 91-1-re ütötte ki ellenfelét, a Koquima Libanont. A labdarúgástól szinte teljesen idegen eredménysort korrupció gyanúja miatt utólag annulálták – írta a BBC.

Az abszurditást csak még inkább fokozza, hogy a gólhurrikán valójában csak a meccsek második félidejében indult be, az első játékrész eredménye 45 perc után az előbbin csupán 2-0, a másikon 7-1 volt,

így a Kahunla 93, a Gulf pedig 84 gólt rámolt be egy félidő alatt, nagyjából félpercenként zörgetve meg az ellenfél hálóját.

A két meccs egy időben zajlott, a tét pedig nem volt kicsi: amelyik csapat nagyobb gólkülönbséggel nyer az osztályozón, az bent marad a regionális Super 10 League-ben, ahonnan a legfelsőbb osztályba, a Premier League-be is fel lehet jutni.

A Gulf FC találkozóján állítólag a játékvezetőt is le kellett váltani, mert megelégelte a látottakat, és nem volt hajlandó levezényelni a második játékrészt.

A Sierra Leone-i Labdarúgó-szövetség (SLFA), miután az eredményeket megsemmisítette, hivatalos közleményben vizsgálatot ígért, ha pedig manipuláció nyomaira bukkan, kemény büntetésben részesíti a vétkeseket.

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy ilyen kínos helyzet büntetlenül maradjon” – mondta Thomas Daddy Brima, az SLFA elnöke a BBC Sport Africának.

„Határozottan elítéljük a sportszerűtlen viselkedést. Szeretnék bocsánatot kérni a klubom mérkőzéseredménye miatt” – mondta a Kahunla ügyvezetője, aki a közösségi média felületein ítélte el csapatát és a másik három érintett felet.

„Nincs tudomásom a mérkőzések manipulációjáról, és nem is akarok semmi hasonlónak a részese lenni. Rengeteg gólt kaptunk a második félidőben. Frusztrált voltam, dühömben inkább el is hagytam az oldalvonalat” – közölte a Lumbebu főigazgatója.

A Koquima elnökének állítólag a játékosok azt mondták, hogy a csapat pusztán szórakoztatásból csak egy barátságos mérkőzést játszott, amelynek eredményét a lefújást követően törölték.

Afrikában már korábban is történtek furcsaságok a mérkőzések eredményeivel kapcsolatban. Júniusban például a dél-afrikai másodosztályból való feljutásról döntő rájátszásban az egyik csapat 41 öngóllal segítette ki ellenfelét. Mindkét érintett gárda tagjait életre szóló eltiltással sújtották.

2013-ban Nigériában két feljutásért küzdő alakulat egy félidő alatt 79, illetve 67 rúgott góllal próbálta meg felturbózni a gólkülönbségét. Az eredményeket később érvénytelenítették.

A Guinness Rekordok Könyve szerint az egy mérkőzésen lőtt gólok számát tekintve a csúcs 2002-ben Madagaszkáron született. A szigetország bajnokának kimeneteléről döntő rájátszásban a címvédő SO l’Emyrne 149–0-ra kikapott a bajnoki címet elhódító Ademától.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még