logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagy csatában nyert a férfi kosárlabda-válogatott a sorsdöntő vb-selejtezőn

A magyar férfi kosárlabda-válogatott óriási csatában 69-68-ra legyőzte Portugáliát pénteken a budapesti Tüskecsarnokban a világbajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában, ezzel továbbjutott a kvalifikáció következő szakaszába.

Novemberben, a vb-selejtező nyitányán Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese 81-75-re nyert Portugáliában, majd Kaposváron 78-54-re kikapott az olimpiai ezüstérmes franciáktól. Februárban a magyarok 83-67-es vereséget szenvedtek Montenegrótól Debrecenben, majd három nappal később 88-84-gyel vágtak vissza az ellenfélnek Podgoricában. A nemzeti csapat pénteken annak a tudatában lépett pályára, hogy győzelem esetén biztosan ott lesz a kvalifikáció második körében, függetlenül az E csoport utolsó fordulójától.

A négyezer fős Tüskecsarnokban – ahol már napokkal korábban elkelt minden jegy – Ivkovics 12-es keretében hét olyan kosaras kapott helyet, aki a vasárnap lezárult NB I-es döntőben is pályára lépett. Hatan a negyedik bajnoki címét begyűjtő Szombathelytől érkeztek, a 37 éves Ferencz Csaba pedig az ezüstérmes Körmendtől. A nemzetközi szinten a legmagasabban jegyzett játékos, Hanga Ádám kisebb lábsérülése miatt csak a kispadról szurkolt társainak, ám a Real Madriddal spanyol bajnok és Euroliga-második légiós a szeptemberi Európa-bajnokságon már biztosan hadra fogható lesz. Hangának így ezúttal a többiek bemelegítése alatt jutott ideje a szurkolókra, és örömmel osztott aláírásokat vagy állt oda „szelfikhez”.

Ami az ellenfelet illeti, a portugálok mind a négy eddigi meccsüket elvesztették, az első fordulóban odahaza, Matosinhosban kaptak ki a magyaroktól, főként Perl Zoltán 19 és Vojvoda Dávid 17 pontjának köszönhetően. Mario Gomes kapitány keretében két légiós kapott helyet, akik Spanyolországban kosaraznak.

Elképesztő hangulatban kezdődött a sorsdöntő találkozó, s a hangorkán Váradi Benedek és Benke Szilárd triplái után tovább fokozódott. A rivális azonban nem szeppent meg, tartotta az egy-kétpontos távolságot, majd a honosított Mikael Hopkins hármasa és Perl Zoltán akrobatikus duplája révén nyolcpontos előnnyel rajtolt a második játékrész.

Egy 5-0-ás vendégrohamra a Japánban játszó Allen Rosco zsákolással válaszolt, majd Hopkins újabb triplájával tíz pontra nőtt a hazai előny (28-18). A portugálok 31-18 után egy 8-0-ás sorozattal ismét felzárkóztak, a nagyszünetben 40-31 volt az állás.

Térfélcsere után hat perc alatt egy pontra olvadt az előny (45-44), a luzitánok ekkor már nyolc hármasnál tartottak. Rafael Lisboa 11. pontjával a rivális először vezetett a meccsen (45-47), a 11-0-ás rohamot Somogyi Ádám kosara szakította meg. Az 53-52-ről induló zárószakaszban ismét elkapták a fonalat a magyarok, Allen fontos kosarakat szerzett, és a mezőny legjobbjává lépett elő. A vendégek öt perc alatt öt pontot gyűjtöttek, ekkor 63-57 állt a nagyórán. Az előny inkább a kiváló védőmunkának volt köszönhető, mert elöl sokszor hiba csúszott a támadásokba, és még a büntetővonalról is csak ötvenszázalékosan teljesített a csapat. Az utolsó perc 67-64-gyel kezdődött, Vojvoda Dávid nem hibázott büntetőből, a rivális két duplája pedig kevésnek bizonyult a végelszámolásnál.

Ivkovics Sztojan azzal kezdte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatót, hogy nem igazán tud kosárlabdáról beszélni.

„Ma nem kosaraztunk, hanem harcoltunk. Fáradtak voltunk, 15 perc után csak kúsztunk-másztunk, de a fegyelem és az alázat meghozta a gyümölcsét. Nem hibáztatom a szövetséget a hosszú bajnokságért, nem gondoltunk, hogy így elhúzódik a rájátszás, de mi nem kisasszonyok vagyunk, hanem férfiak” – fejtette ki a szakvezető, hozzátéve, büszke arra, hogy az utóbbi tíz évben a válogatott legalább nyolcszor játszott egypontos különbségű meccset, és egyet sem veszített el.

Eilingsfeld János szintén a küzdelmet emelte ki.

„Jól kezdtünk, aztán belefáradtunk a mérkőzésbe. A nagyszünetben rendeztük a sorokat, kontrolláltabban támadtunk, a végén pedig a helyén volt a szívünk, és kibrusztoltuk a győzelmet” – összegzett az Atomerőmű játékosa.

Mario Gomes portugál kapitány csalódottan de büszkén nyilatkozott.

„Gratulálok a magyaroknak a továbbjutáshoz, de nagyon közel voltunk ma a sikerhez. Nyerni jöttünk, és szomorúak vagyunk. Sokat elárul, hogy az ellenfél több mint kétszer annyi büntetőt dobhatott, mint mi” – jelentette ki a tréner.

A csoportkör utolsó fordulójában, hétfőn este az Ivkovics-legénység az olimpiai ezüstérmes – és már szintén biztos továbbjutó – franciáknál vendégeskedik Mouilleron-Le-Captifban.

A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozat 32 együttessel rajtolt. Júliusban minden négyesből az első három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába, melynek hat meccsére augusztusban, novemberben és jövő februárban kerül sor. A második szakasz 24 együttese négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.

A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a szeptemberi Európa-bajnokságra, melynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.

 


Eredmény:

E csoport, 5. forduló: Magyarország-Portugália 69-68 (21-13, 19-18, 13-21, 16-16)

A magyar pontszerzők: Allen 11 pont, Somogyi 10, Hopkins 9, Perl 8, Benke 8, Váradi 7, Vojvoda 6, Filipovity 4, Keller 3, Eilingsfeld 3

Ajánljuk még