logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Piquet kontra Hamilton: reagált a rasszista vádakra az F1 háromszoros világbajnoka

| Szerző: Simon István, hirado.hu
Nagy felháboródást keltett a brit szaksajtóban és a szurkolók körében, amikor kiderült, hogy az egykori F1-es kiválóság, Nelson Piquet „kis négernek” nevezte Lewis Hamiltont egy brazil sportcsatornának adott interjúban. A brazilok háromszoros világbajnoka szerdán közleményben kért elnézést Hamiltontól, hangsúlyozva, hogy „kiváló pilótának” tartja az angolt, ugyanakkor Piquet jelezte: rosszul fordították szavait, a Brazíliában beszélt portugál dialektusban ugyanis az általa használt kifejezésnek pozitív jelentése van.
Nelson Piquet, a Williams–Honda csapat brazil versenyzője a győzelem felé robog az I. Forma–1-es Magyar Nagydíjon a Hungaroringen, 1986. augusztus 10-én. (MTI Fotó: Kovács Attila)

Nelson Piquet a holland Max Verstappen (Red Bull) és a brit Lewis Hamilton (Mercedes) tavalyi Brit Nagydíjon történt karambolját kommentálta a brazil Motorsport Talk YouTube-csatornáján. A háromszoros világbajnok a sokat vitatott balesethez érve azt mondta: „A negrinho (Hamilton – a szerk.) odatette a kocsija hátsó kerekét, és nem engedte, hogy Verstappen ráforduljon a kanyarra”.

Az eset egyébként még tavaly novemberben történt, de csak a hétvégén következő Brit Nagydíj Hamilton hazai versenye előtt kapta fel az angol sajtó.

Az 1986-os és az 1987-es Magyar Nagydíj győztese, Piquet rasszistának vélt kijelentésén főként a Hamilton-rajongók akadtak ki a közösségi médiában.

A bejegyzéseket hamarosan átvette a brit sportsajtó is, majd a sorozatot felügyelő Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) mellett több istálló is kiállt Hamilton mellett, és a rasszizmust elítélő hangvételű nyilatkozatot adott ki.

„Az FIA határozottan elítél minden rasszista vagy diszkriminatív kifejezést és viselkedést, amelyeknek nincs helye sem a sportban, sem a társadalomban” – írták az FIA keddi közleményében.

Hozzátették: „Szolidaritásunkat fejezzük ki Lewis Hamiltonnal és teljes mértékben támogatjuk az egyenlőség, a sokszínűség és a befogadás iránti elkötelezettségét az autósportban”. A bűnbakot, Nelson Piquet-t ugyanakkor érdekes módon nem nevezték meg a közleményben.

„A leghatározottabban elítéljük a rasszista vagy diszkriminatív kifejezések bármilyen használatát. Lewis élen jár a sportág rasszizmus elleni küzdelmében, ő a sokszínűség igazi bajnoka a pályán és azon kívül is” – fogalmaz közleményében Hamilton csapata, a Mercedes AMG.

„Ez az incidens is aláhúzza annak fontosságát, hogy továbbra is törekedjünk egy szebb jövő kialakítására” – teszi hozzá a csapat a Twitteren.

Hamilton mellett több F1-es pilótatársa – köztük Charles Leclerc (Ferrari), Carlos Sainz (Ferrari), George Russell (Mercedes) és Esteban Ocon (Alpine) – is kiállt az elmúlt 48 órában a Twitteren, illetve az Instagramon közzétett bejegyzésekben. Verstappen csapata, a Red Bull Racing szintén határozottan elítélte a rasszizmus minden formáját.

A brit közszolgálati BBC Forma–1-es tudósítója, Jennie Gow szerdán azt írta a Twitteren:

„Azt szeretném, ha mindenki az F1-es paddockban letérdelne (most vasárnap) Silverstone-ban, és így állna ki transzparensen egy megható és releváns dolog mellett.

„A Piquet-vel készült interjú egyértelműen azt mutatja, hogy hosszú út áll még előttünk. Az összefogás a legjobb módszer ezekkel a visszataszító nézetekkel szemben” – írta Gow.

Több brazil blogger ugyanakkor már szerdán felhívta a figyelmet, hogy

a Piquet által használt „neguinho” vagy „negrinho” kifejezést sok esetben nem sértő, hanem kifejezetten kedveskedő jelzőként használják a portugál nyelv brazil dialektusában.

Nelson Piquet é neguinho mau-caráter e foi um Dick Vigarista como piloto, mas não vejo como racista o que ele disse. Neguinho não significa negrinho, embora tenha surgido daí, e em certos casos é até ser termo carinhoso. Está muito presente na música popular brasileira. pic.twitter.com/EFHnZvAECk

— CaféLiberal☕️ (@liberalwyz) June 28, 2022

„Nelson Piquet (maga is) egy negrinho-szerű karakter, versenyzőként pedig eléggé »Hűbele Balázs« volt, de nem tartom rasszistának, amit mondott. A ’neguinho’ nem négert jelent, ami bizonyos esetekben egy szeretetteljes kifejezés is lehet. A brazil könnyűzenében nap mint nap jelen van” – reagált a brazil Café Liberal blog szerkesztője a Twitteren.

A felhördülést követően Piquet szerda este közleményt adott ki, amelyben

sajnálatát fejezte ki, amennyiben megbántotta volna Hamiltont, ugyanakkor hangsúlyozta: rosszul fordították a szavait.

„Amit mondtam, az rossz ötlet volt, ami elől nem fogok elrejtőzni, de tisztázni kívánom, hogy az általam használt kifejezést a Brazíliában beszélt portugál nyelvben a »srác« vagy »személy« szinonimájaként szokás értelmezni, és sohasem állt szándékomban megsérteni valakit ezzel.”

„Sohasem venném a számra azt a szót, aminek használatával egyes fordításokban megvádoltak. Határozottan visszautasítok minden olyan felvetést, amely szerint egy versenyző érdemeinek kisebbítése lett volna a szándékom a bőrszíne miatt” – írta Piquet a Twitteren.

A címlapfotó lillusztráció.

Ajánljuk még