logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

BL-döntő-botrány: a brit sajtó szerint a francia kormány a migránsbandák helyett az angol szurkolókra akarta kenni a rendbontásokat

| Szerző: hirado.hu
Egészen elképesztő tények kerültek napvilágra a Bajnokok Ligája-döntőt megelőző botrány kapcsán. Angol sajtóértesülések szerint a francia hatóságok megakadályozták, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tisztviselői valós információkkal szolgálhassanak a döntőt megelőző párizsi rendbontás hátteréről. A hírek szerint az ügy politikai indíttatású, a francia kormány magasabb szintjeit is elérő tudatos eltussolásáról lehet szó.

 

A Daily Mail cikke szerint az UEFA tisztviselői nyilatkozatot terveztek kiadni a május 28-án bő fél órás csúszással kezdődő Liverpool–Real Madrid Bajnokok Ligája döntő vége előtt. A jelentésben azokról a túlnyomórészt illegális bevándorlókból verbuválódott párizsi bűnözői csoportokról számoltak volna be, amelyek, mint kiderült, bántalmazni kezdték a liverpooli szurkolókat a párizsi Stade de France stadionba való bejutás előtt. A rendbontók még a liverpooli polgármestert, Steve Rotheramet is kirabolták, aki szintén a helyszínen tekintette meg az összecsapást.

A brit lap szerint azonban az UEFA tisztviselőit a francia hatóságok időközben arra utasították, hogy a jelentésből távolítsák el a migránsbandákra vonatkozó részeket azért, hogy a vád kizárólag a Liverpool szurkolóira terelődjön. A vendégdrukkereket így a zavargások egyedüli felelőseinek állíthatták be.

Kapcsolódó tartalom

A francia sportminiszter, Amélie Oudéa-Castéra, Gérald Darmanin belügyminiszter és Didier Lallement, a párizsi rendőrség vezetője is korábban úgy vélte, hogy a brit szurkolók hibáztathatók a kialakult káoszért, miután 30–40 ezer brit szimpatizáns jegy nélkül, vagy hamis belépővel érkezett a stadionhoz, ahol aztán óriási biztonsági gondot okozott.

Most azonban kiderült, hogy Oudéa-Castéra levélben bocsánatot kért a Liverpooltól és annak szurkolóitól a vádak miatt, egyfajta nyomást helyezve ezzel a francia kormányra, amely azért próbálja meg tudatosan az angolokra terelni a gyanút,

hogy ne keltsen feszültséget az országban a vasárnap kezdődő törvényhozási választások előtt.

Sokan úgy vélik, hogy a Liverpool drukkereit azért tették kizárólagos bűnbakká, mert az Emmanuel Macron francia elnök vezette kormánypárt attól tarthatott, hogy a túlnyomórészt illegális bevándorlókból összeverődött bűnözői csoportok szerepének kiemelése a rasszizmus bizonyítékának minősül majd, és ez választásokon ellene fordulhat. Macron korábban már magyarázkodott a döntő előtti történések miatt.

Az a feltételezés is fennáll, hogy a választók szemében nem alakulhat ki olyan kép, hogy a francia kormány elveszítette az irányítást a BL-döntő helyszínéül szolgáló párizsi Saint-Denis környékén, ahol az illegális bevándorlók száma sokkal magasabb, mint azt a hivatalos jelentések mutatják.

Michel Savin, a jobbközép A Köztársaságiak (Les Républicains) párt képviselőjének véleménye szerint biztos, hogy a Liverpool szurkolói nem egyedül felelősek a történtekért.

„Fel kell hagynunk a valótlanságok terjesztésével. Nem mutogathatunk igazságtalanul a Liverpool-szurkolókra ahelyett, hogy a valódi bajkeverőket állítanánk elő” – közölte Savin, akinek meglátásával a francia szenátus tagja, Jacqueline Eustache-Brinio is egyetértett.

A kormány nem akarja felzaklatni a választókat, akikre szüksége van. Ez megmagyarázza azt a sok valótlanságot, amit állít” – mondta Eustache-Brinio, aki felszólította Gérald Darmanin belügyminisztert – aki elsőként hangoztatta a hamis jegyekkel kapcsolatos vádakat –, hogy kérjen bocsánatot az angoloktól.

Linda Buquet, a Synergie-Officiers francia rendőrszakszervezet képviselője szerint a francia rendbontók által jelentett veszélyekre vonatkozó figyelmeztetéseket már a döntő előtt világossá tették, de a hatóságok figyelmen kívül hagyták.

A szervezés vezetői nem hoztak megfelelő biztonsági intézkedéseket a Stade de France stadion területén és környékén. A hírszerző rendőrség riasztást adott ki, de senki sem akart hallgatni rájuk. Néhány részeg szurkolót leszámítva, tudomásunk szerint nem volt komolyabb incidens a Liverpool szurkolóival. Hogy 40 ezren jöttek volna hamis jeggyel, egyszerűen képtelenség” – jelentette Buquet.

A BL-döntő botrányos történései után komoly kérdések merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy Párizs képes lesz-e a közeljövőben nagyszabású sporteseményeknek otthont adni. A válasznak mihamarabb meg kellene fogalmazódnia, hiszen két év múlva, 2024-ben nyári olimpiát rendeznek a francia fővárosban.

Eközben a Francia Labdarúgó-szövetség nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője, Erwan Le Prevost közölte, hogy már nincsenek meg a döntő napján készült biztonsági felvételek.

A címlapfotón a liverpooli szurkolók a párizsi BL-döntőn (Forrás: Twitter)

Ajánljuk még