logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Super Racing Festival – Ingyenes hétvége Mogyoródon

Szombaton és vasárnap rendezik a Hungaroringen a Super Racing Festival elnevezésű rendezvényt, melyen többek között a háromszoros gyorsasági kamionos Európa-bajnok Kiss Norbert, valamint a 2019-ben túraautó-világkupát (WTCR) nyert Michelisz Norbert is versenyez majd. A nézők számára ingyenes lesz a belépés.

A 37 éves Kiss címvédőként és a mostani idény összetett éllovasaként érkezik Mogyoródra, a szezonnyitó misanói versenyhétvégén ugyanis két győzelmet aratott – mindkettőt pole pozícióból rajtolva -, valamint egy harmadik és egy nyolcadik helyet is szerzett. A magyar Révész Racing csapat versenyzője hat ponttal vezet a hatszoros Eb-győztes német Jochen Hahn, valamint nyolccal tavalyi nagy riválisa, a szintén német Sascha Lenz előtt.

A kamionosok programja a Hungaroringen is sűrű lesz, mindkét napon két futamot rendeznek számukra, és ezeket mindig megelőzi a rajtsorrendről döntő időmérő edzés. A versenykiírás miatt szombaton és vasárnap is az első viadalok a fontosabbak, ezeken ugyanis több pontot osztanak: a hétvégék első és harmadik versenyeinek győztesei 20 pontot kapnak, a második helyért 15, a harmadikért pedig 12 jár, míg a második és negyedik futamokon a diadal 10 pontot ér, a második pozícióért kilencet, a harmadikért pedig nyolcat osztanak. Minden viadalon az első 10 helyezett szerez Európa-bajnoki pontot, ugyanakkor a második és negyedik versenyeken a fordított rajtrács szabálya szerint állhatnak fel a starthoz a pilóták: ez úgy alakul ki, hogy az első, illetve a harmadik futam első nyolc helyezettje fordított sorrendben kezdi a második, illetve a negyedik viadalt, azaz a győztesnek a nyolcadik rajtkockából kell megkezdenie a küzdelmet.

Kiss Norbert 2014-ben és 2015-ben egymás után kétszer nyert Eb-címet, majd a német Tankpool-Mercedeshez szerződött, ott azonban kevesebb sikert ért el, legjobbjaként 2017-ben az összetett harmadik helyén végzett. Az áttörést a koronavírus-járvány miatt félbeszakított, és végül be sem fejezett 2020-as idény hozta meg a szombathelyi versenyzőnek, aki az akkor újonnan alakult Révész Racing MAN-jével újra esélyessé vált a futamgyőzelmekre. A tavalyi idény aztán már a pandémia ellenére lebonyolítható volt, Kiss pedig a 23 megrendezett futamból 10-et megnyert, 276 pontot gyűjtve pedig elhódította pályafutása harmadik Eb-trófeáját.

A WTCR mezőnyében Michelisz mellett még két hazai indulónak, valamint a magyar Zengő Motorsport csapatának szurkolhatnak a Hungaroringre kilátogató nézők. A Hyundai-jal versenyző Michelisz számára nem ígérkezik könnyűnek a mogyoródi hétvége, egyrészt azért, mert Pau-ban, az idénynyitó fordulón begyűjtött hathelyes rajtbüntetését az itteni első futamon kell majd letöltenie, másrészt pedig azért, mert a betétprogramként szereplő elektromos túraautós bajnokságban is érdekelt lesz, szintén egy Hyundai volánja mögött. A 37 éves hímesházai születésű pilóta a WTCR-ben – korábban WTCC-ben – eddig kétszer nyert a Hungaroringen, a mostani hétvégén pedig erre vélhetően a második versenyen lesz nagyobb esélye. A szombati időmérő edzés első 10 helyezettje a vasárnapi második viadalon fordított sorrendben rajtol majd, azaz, aki 10. volt a kvalifikáción, azé lesz a pole pozíció a második futamon.

A magyar szurkolók a Hondával versenyző Tassi Attilának is drukkolhatnak, neki eddig egy futamgyőzelme van a WTCR-ben, de a Hungaroringen ő is kihasználhatja a hazai pálya minden előnyét. A 22 éves pilóta más sorozatban már többször diadalmaskodott a mogyoródi pályán, ugyanakkor a jelenlegi erőviszonyokat figyelembe véve valószínűbb, hogy Micheliszhez hasonlóan a második versenyen lehet majd nagyobb esélye a győzelemért küzdeni.

A gyári csapatokkal szemben jelentős hátrányban lévő Zengő Motorsport Cupráit Nagy Dániel, valamint a 2012-ben világbajnok brit Rob Huff vezeti az idén. Nagynak ez az első teljes szezonja a WTCR-ben, de saját közönsége előtt minden bizonnyal szeretne jó eredménnyel előrukkolni. A 24 éves versenyző az első forduló után a legelőkelőbb helyen áll az összetettben a magyarok közül, Pau-ban nyolc pontot szerzett, ezzel 14. a 17 fős mezőnyben.

A WTCR előző, nürburgringi fordulóján a gumikkal kapcsolatos biztonsági problémák miatt nem tudták megrendezni a futamokat.

A Super Racing Festival programja már péntek este elkezdődik a kamionosok első időmérő edzésével, majd a kategória első futamát szombaton 11.40 órakor tartják. Előtte és utána a WTCR-nek rendeznek szabadedzést, aztán 15.35-kor az időmérő edzésre kerül sor. A szombati programban 19 órától a kamionosok második viadala szerepel, az elektromos túraautós sorozat elődöntőit pedig 19.55-től rendezik. Vasárnap 9.10 órakor a kamionosok időmérőjét tartják, majd az első futamukra 12.40-kor, a másodikra pedig 15.20-kor kerül sor. A WTCR első viadala 11.20 órakor, a második 16.45-kor rajtol, ez előtt és után lesz az elektromos túraautók magyarországi fordulójának döntője.

A nézőtérre egész hétvégén ingyenes lesz a belépés.

Ajánljuk még