logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Politikai botrány lett a BL-döntőből – egymásra mutogatnak az angolok és a franciák

| Szerző: hirado.hu
Egyre nagyobb vihart kavarnak a párizsi BL-döntőn történt rendőrségi túlkapások, és már a legmagasabb politikai szinten megy az adok-kapok. A franciák bár elismerik, hogy helyi fiatalok vegyültek a liverpooli szurkolók tömegébe és az okozta a káoszt, de szerintük sok ezer angol szurkoló jegy nélkül vagy hamis jeggyel próbált bejutni a Real Madrid elleni fináléra. London elfogadhatatlannak nevezte a rendőri erők közbelépését és azonnali vizsgálatot követel a francia kormánytól és az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) – írta a The Telegraph.

 

A párizsi Stade de France-ban rendezett szombat esti találkozó közel 40 perces csúszással kezdődhetett csak el, miután az aréna előtt tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére.

Az UEFA annyit közölt, hogy az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták a jegyellenőrzések miatt. Több felvétel szerint erőszakosan léptek fel a szurkolókkal szemben, gazspray-t, könnygázt is bevetettek a biztonságiak.

A rendőrség több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek. Gerald Darmanin kijelentése olaj volt a tűzre, és a brit kormányt is megszólalásra késztette.

A Downing Street közleményt adott ki, amelyben aggasztónak és felkavarónak nevezte, hogy a rendőrség könnygázt vet be liverpooli szurkolók, köztük nők és gyerekek ellen.

A miniszterelnök, Boris Johnson és Liz Truss külügyminiszter is átfogó vizsgálatot követelt az ügyben. „Sürgetjük az UEFA-t, hogy a francia hatóságokkal szorosan együttműködve végezzenek teljes körű vizsgálatot, és tegye közzé az eredményeket” – írták.

A francia brit nagykövetség pedig panasszal élt Emmanuel Macron elnöknél a francia kormányzati szereplők nyilatkozata miatt.

Az UEFA is a brit szurkolókat hibáztatta. Állítása szerint a káoszt az a „több ezer szurkoló okozta, akik hamis jegyeket vásároltak, és amelyek nem működtek a beléptetőkapuknál”.

Korábban Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter hétfőn az RTL televíziónak úgy nyilatkozott, hogy 30–40 ezer brit szimpatizáns jegy nélkül vagy hamis belépővel érkezett a stadionhoz, ahol aztán óriási biztonsági gondot okoztak. Hozzátette: egyelőre tisztázásra vár, honnan szerezték be ilyen nagy számban a hamisított jegyeket.

Azt azonban elismerte, hogy a tömegbe vegyültek párizsi fiatalok, akik a helyzetet megpróbálták kihasználni és bejutni a mérkőzésre.

A tárcavezető szerint az FC Liverpool – ellentétben a Real Madriddal – nem törődött megfelelően a szurkolóival és magukra hagyta őket.

A francia belügyminiszter a rendőri erőszak elítélése helyett a vendégszurkolókat tette felelőssé.

„Több ezer brit szurkoló jegy nélkül vagy hamisított jegyekkel, erőszakkal behatolt a stadionba, és megtámadta a rendfenntartókat” – írta Gerald Darmanin a mérkőzést követően, ami a Real Madrid 1-0-s győzelmével végződött. Ezután köszönetét fejezte ki a rendőri erőknek.

Kapcsolódó tartalom

Ian Byrne, Liverpool egyik kerületének munkáspárti képviselője szerint a francia hatóságok és az UEFA is megpróbálja elmismásolni az ügyet. A politikus a helyszínen volt és úgy nyilatkozott, hogy az 1989-es hillsborough-i katasztrófa nem tapasztalt hasonlót.

Liverpool polgármestere, Joanne Anderson rendkívül undorítónak nevezte a francia rendőrség fellépését a brit szurkolókkal szemben. A politikus, aki maga is ott volt szombaton este a Stade de France-ban, a BBC-nek hétfőn úgy nyilatkozott: a hatóság rendkívül brutálisan lépett fel, ráadásul a mérkőzés szervezése kaotikus volt. Szerinte a Liverpool drukkerei bocsánatkérést érdemelnek.

A közösségi médiát elárasztották a liverpooli szurkolók beszámolói. Egy felvételen az látható, ahogy egy békés szurkolót fújnak le a rendőrök könnygázzal. Többen is pokoli élményekről számoltak be.

A vendégszurkolókat kísérő brit rendőrök szerint túlnyomó többségük „példamutatóan” viselkedett. Ezzel szemben a párizsi rendőrség szerint egyesek erőszakkal próbáltak bejutni a stadionba.

A Liverpool vezetői szombat este hivatalosan is vizsgálatot kértek az elfogadhatatlan problémák okainak feltárására, míg Billy Hogan vezérigazgató az LFC TV-nek azt mondta, hogy a szurkolókkal való bánásmód teljesen elfogadhatatlan volt, és hogy az emberek biztonsága veszélybe került.

Harminchárom éve a Sheffield Wednesday pályáján a Liverpool–Notthingham Forest FA-kupa-elődöntőn a tömeg összetorlódott, és összenyomták egymást az emberek. Az európai foci legsúlyosabb katasztrófájában 96 ember halt meg.

Ajánljuk még