logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre dagad a párizsi BL-döntő botránya – megszólalt a francia és a brit kormány is

| Szerző: hirado.hu
Amelie Oudea-Caster francia sportminiszter szerint a Liverpool szurkolók egy része hamis jegyekkel próbált bejutni a szombati párizsi Bajnokok Ligája-döntőjére. A tömegbe vegyültek helyi fiatalok, és ez csak fokozta a káoszt. A brit kormány is megszólalt az ügyben. London aggasztónak tartja, hogy gáz- és paprikaspray-vel fújták le a vendégszurkolókat és azonnal vizsgálatot követel. Az incidens miatt a Liverpool–Real Madrid finálé példátlan módon közel negyven perccel később kezdődött.

 

Amelie Oudea-Castera francia sportminiszter, az RTL rádiónak azt mondta, hogy a Liverpool szurkolókkal vegyülve próbáltak meg bejutni helyi fiatalok a mérkőzésre, és ez csak rontott a helyzeten.

A francia elnökválasztáson is induló Eric Zemmour szerint a káoszért elsősorban a közeli Seine Saint-Denis párizsi külvárosból származó fiatalok okolhatók, akik jegy nélkül igyekeztek a meccsre bejutni.

A tévéfelvételeken is jól látható, hogy a Liverpoolhoz semmilyen módon nem köthető csoport igyekszik bejutni a stadionba és átmászik a kapukon – mondta egy szemtanú a Reuters brit hírügynökségnek.

Helyszíni tudósítók szerint – akik kerítéseseken átugráló nézőkről is beszámoltak – bő fél órával a kezdés előtt még több ezer néző várt arra, hogy bejusson, de hatalmas sorok alakultak ki.

A rendőrség gáz- és paprikaspray-t vetett be, köztük a Liverpool táborába tartozó szurkolókat, gyerekeket, és terhes anyákat is lefújtak.

A francia rendőri „túlkapások” ügyében megszólalt a brit kormány is. Nadine Dorries kulturális miniszter „mélységesen aggasztónak” nevezte a történteket. A Liverpool szurkolói megdöbbentek a francia rendőrség intézkedésén. Az angol klub vezetése elfogadhatatlannak nevezte a rendőrség fellépését, és azonnal vizsgálatot követelt az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA).

Egy – a mérkőzést a helyszínen megtekintő – brit ellenzéki képviselő szerint a szurkolókkal „úgy bántak, mint az állatokkal”.  Ian Byrne visszautasította Gérald Darmanin francia belügyminiszter állításait, aki szintén a jegy nélkül érkező liverpooli drukkereket hibáztatta a káoszért – írta a Guardian.

Kapcsolódó tartalom

A Bajnokok Ligáját szervező UEFA egy nappal az incidens után még állította, hogy a későn érkező szurkolók miatt csúszott a mérkőzés.

A Liverpool szurkolóit elkísérő angol rendőrök szerint viszont a vendégdrukkerek túlnyomó többsége idejében érkezett a beléptetőkapukhoz, és „példásan” viselkedtek, de feltorlódtak a beléptetőkapuknál, mert nem engedték be őket.

Hétfőn összeül a francia sportminisztérium az UEFA és a francia szövetség illetékeseivel, hogy „levonják a tanulságokat.”

Ajánljuk még