logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Forma–1-ből kipenderített svéd pilóta nyerte az Indy 500-at

| Szerző: hirado.hu
Hiába vezetett az új-zélandi Scott Dixon a vasárnapi Indianapolisi 500 mérföldes viadal nagy részében, végül Marcus Ericsson húzhatta meg a győztesnek járó tejes üveget Amerika leghíresebb autóversenyén. A Sauber Forma–1-es istálló egykori pilótája a második svéd, aki diadalmaskodni tudott az Indy 500-on; csapatfőnöke, Chip Ganassi pedig tíz év várakozás után ünnepelhetett ismét elsőséget a híres „oválteknőben”.
A korábbi Forma-1-es pilóta, Marcus Ericsson (Chip Ganassi Racing Dallara-Honda) nyerte a 106. Indianapolisi 500 mérföldes viadalt 2022. május 29-én (forrás: Twitter/ViaPlay)

A hatszoros IndyCar-bajnok Scott Dixon 96 körön keresztül állt az élen a 200 körös, több mint 800 kilométeres viadal során, s úgy tűnt, semmi nem állhat az új-zélandi veterán második Indy 500-as sikerének útjába. Dixon azonban 23 körrel a befutó előtt, az utolsó tankolással egybekötött kerékcseréje során időbüntetést kapott, mert a megengedettnél gyorsabban hajtott be a pitlane-be.

Ericsson ekkor állt először az élre a Chip Ganassi Racing 8-as rajtszámú Dallara–Hondáját vezetve. A Caterham és a Sauber F1-es csapatok korábbi versenyzőjét a mexikói Patricio O’Ward (Arrow-McLaren SP) üldözte, de Ericsson – akinek kocsiján a hátsó szárny kisebb leszorítóerőre volt beállítva – folyamatosan növelte előnyét.

Öt körrel a verseny vége előtt Ericsson csapattársának, a korábbi négyszeres NASCAR-bajnok Jimmie Johnsonnak a balesete miatt piros zászlóval félbeszakították a futamot.

Az IndyCar-sorozatban igen ritka piros zászlós leállásra azért volt szükség, mert Johnson becsapódása helyén elmozdult a TecPro-korlát, amelyet meg kellett javítani.

Mintegy 12 perces leállást követően aztán három körre elengedték a mezőnyt, de O’Ward hiába támadta Ericssont és vette át rövid időre a vezetést, el kellett vennie a lábát a gázról, mert félő volt, hogy a 3-as kanyar külső ívéről nekisodródik a betonfalnak. A mesterien védekező, 31 éves Ericsson így negyedik próbálkozásra tudta megnyerni az Indy 500-at, csapatfőnöke, Chip Ganassi pedig 2012 után ünnepelhetett ismét győzelmet az indianapolisi dobogón.

Ericsson az 1911-ben indult Indy 500-as versenyek történetének második svéd győztese az 1999-es bajnok Kenny Bräck mögött.

Ajánljuk még