logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Giro d'Italia - Valter Attila az élmezőnyben végzett

A kolumbiai Santiago Buitrago nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát, amelyen Valter Attila 15. lett, az ecuadori Richard Carapaz pedig megőrizte első helyét az összetettben.

A Ponte di Legno és Lavarone közötti 168 kilométeres, a szervezők által négycsillagos nehézségűnek ítélt táv során 3730 méter szintkülönbség várt a kerékpárosokra. Az esőben, 9 fokban rajtoló etap rögtön hegymenettel indult, jó lehetőséget kínálva a szökésre. Az első támadást a mezőnyből Fetter Erik (EOLO-Kometa) indította, ám nem tudott bekerülni a nap 25 fős szökésébe, ott volt viszont Valter Attila (Groupama-FDJ). Hosszú lejtmenet után egy harmadik és két első kategóriás hegy következett, ezek erőteljesen megrostálták az élbolyt, az utolsó előtti emelkedőn hullott szét a szökés, Valter is ekkor maradt le néhány tempót növelő riválisáról.

A mezőnyt a rózsaszín trikósért dolgozó Ineos Grenadiers vezette, elöl pedig ketten kezdték meg a záró emelkedőt: a visegrádi nyitóetapon diadalmaskodó Mathieu van der Poelt hagyta maga mögött holland honfitársa, Gijs Leemreize, majd a hátulról megérkező, az etapon korábban bukó kolumbiai Santiago Buitrago is megelőzte a flandriai körverseny győztesét.

A csúcs előtt Buitrago támadása megrogyasztotta Leemreizét, lejtmenetben pedig már nem tudott rá zárkózni a holland. Így a Bahrain Victorious 22 éves bringása – a vasárnapi szakaszon megszerzett második helyét követően – pályafutása legnagyobb sikerét érte el. Másodikként Leemreize, harmadikként a keddi etapon diadalmaskodó cseh Jan Hirt ért célba.

Az esélyesek csoportjában Mikel Landa csapata, a Bahrain Victorious állt az élre a hegymenetben, és leszakították Joao Almeidát. Már csak négyen voltak, amikor utolérték Valtert bő tíz kilométerrel a cél előtt, a Groupama-FDJ fáradt magyar bringása – akit a csúcs előtt több, magyar zászlóval érkező szurkoló is bíztatott – csak rövid ideig tudta tartani az összetettért harcoló Richard Carapaz, Jai Hindley és Mikel Landa tempóját.

Hindley és Carapaz hat másodpercet tudott adni a hajrára elfogyó Landának, aki előrelépett a harmadik helyre összetettben, megelőzve a tőlük 1 perc 10 másodperccel lemaradó Almeidát.

Valter közel öt perc lemaradással 15. lett, a hetedik etap után másodszor szerezte meg ezt a pozíciót az idei olasz körversenyen. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 21 és fél, Fetter 25 perc hátránnyal tekert be.

A szakasz krónikájához tartozik, hogy feladta a viadalt a budapesti időfutamon és Torinóban is diadalmaskodó brit Simon Yates.


Eredmények:

17. szakasz, Ponte di Legno-Lavarone, 168 km:

1. Santiago Buitrago (kolumbiai, Bahrain Victorious) 4:27:41 óra
2. Gijs Leemreize (holland, Jumbo-Visma) 35 másodperc hátrány
3. Jan Hirt (cseh, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 2:28 perc hátrány
4. Hugh Carthy (brit, EF Education–EasyPost) azonos idővel
5. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 2:53 p h.
6. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) a. i.
…10. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) 2:59 p h.
.12. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 3:06 p h.
.14. Joao Almeida (portugál, UAE) 4:03 p h.
15. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:54 p h.
..59. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 21:31 p h.
…75. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 24:58 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Carapaz 73:19:40 óra
2. Hindley 3 másodperc hátrány
3. Landa 1:05 perc hátrány
4. Almeida 1:54 p h.
…42. Valter 2:01:36 óra hátrány
…79. Fetter 3:12:23 ó h.
…110. Peák 4:13:36 ó h.

Csütörtökön a Borgo Valsugana és Treviso közötti 152 kilométer megtétele vár mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal – amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték – vasárnap a veronai időfutammal fejeződik be.

Ajánljuk még