logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamilton most még felmentést kapott, de hamarosan az összes piercingjétől búcsúzhat

| Szerző: hirado.hu
Nagy port kavart a hétszeres F1-es világbajnok Lewis Hamilton tiltakozása az ékszer- és testékszerhasználat Forma–1-re kiterjesztett betiltása ellen. A brit pilóta a hétvégi Miami Nagydíjat megelőző sajtótájékoztatón jó néhány ékszert és karórát magára öltve tiltakozott az ellen, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) bejelentette a piercing-ellenőrzések szigorítását, de végül kompromisszumra kényszerült. Sebastian Vettel egy szürke férfi boxeralsót húzott a tűzálló overáljára Miamiban a pénteki edzések előtt, így demonstrálva kiállását Hamilton, illetve az F1-es pilóták „személyes szabadsága” mellett.

Lázonganak az F1-es pilóták, különösen a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, mert az FIA (Nemzetközi Automobil-szövetség) úgy döntött, mostantól komolyan veszi a testékszerek viselését tiltó, 2005 óta érvényben lévő szabályzatot, és ennek megfelelően szigorúan ellenőrzi a versenyzőket.

A szabály egyértelműen kimondja, hogy tilos bármilyen ékszer – nyaklánc, fülbevaló, orrkarika, body piercing vagy akár karóra – viselése az edzések és a verseny közben. A szigorításnak egyrészt tűzvédelmi oka van, másrészt a balesetet szenvedő versenyzőn elvégezni szükséges röntgen- vagy MRI- (mágnesesrezonancia-képalkotás) vizsgálatot nem tudják érdemben elvégezni, ha a pilóta fémet (ékszert) visel. Ami minden további orvosi beavatkozást is akadályozhat – írja cikkében a CBS Sports.

Niels Wittich, a Forma–1 versenyigazgatója az áprilisi Ausztrál Nagydíj előtt felhívta a csapatok figyelmét arra, hogy a testpiercingek és fém nyakláncok viselése biztonsági okokból szigorúan tilos, és ez a versenyhétvégék során bármikor ellenőrizhető.

A versenyzők elégedetlenségét az okozta, hogy ezeket az elmúlt 17 évben nem ellenőrizték következetesen, így például megtűrték, hogy Hamilton fül- és orrkarikát, valamint testékszereket viseljen a versenyautóban.

Az Egyesült Államokban a legnépszerűbb F1-es pilóták közé tartozó Mercedes-pilóta pénteken úgy nyilatkozott, hogy néhány piercingjétől ha akarna, akkor sem tudna megválni. Valamint azzal fenyegetőzött, hogy ha minden kötél szakad, visszalép a hétvégi Miami Nagydíjon az indulástól, a Mercedesnek ugyanis „van tartalékpilótája”.

Az FIA illetékeseivel folytatott négyszemközti megbeszéléseket követően aztán Hamilton jobb belátásra tért és visszakozott.

Az angol a hétvégén Miamiban nem fogja viselni a fülbevalóit, a következő két futamra pedig orvosi felmentést kapott a nehezen eltávolítható orrpiercingje miatt.

„Legalább két ékszert nem tudok kivenni, ezek egyikéről nem mondanám el, hogy hol található. Platinából van, nem mágneses, sosem volt vele biztonsági problémám a múltban, és tizenhat évről beszélünk. MRI-vizsgálatokon estem át, és nem kellett kivennem a platinát, mert nem okoz problémát” – idézte Hamiltont az m4sport.hu.

Lewis Hamilton a május utolsó hétvégén megrendezendő Monacói Nagydíjig kapott haladékot, hogy összes testékszerétől megszabaduljon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

Sebastian Vettel pedig – aki az elmúlt években több kérdésben, például a versenyek előtti féltérdre ereszkedésben vagy az LMBTQ-közösség támogatásában látványosan kiállt angol riválisa mellett – pedig tiltakozásul egy szürke férfi boxeralsót húzott a tűzálló overáljára Miamiban a pénteki edzések megkezdése előtt. Az Aston Martin versenyzője így kívánt kiállni Hamilton és a pilóták „személyes szabadsága” mellett.

Címlapfotón: Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője érkezik a Forma-1-es Miami Nagydíj első szabadedzésére a floridai Miami Gardensben, 2022. május 6-án. (MTI/AP/Darron Cummings)

Ajánljuk még