logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ők vehetik meg Abramovicstól a Chelsea-t – az ősi rivális szurkolója kaparinthatja meg a patinás klubot

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Királyság egyik leggazdagabb embere, Jim Ratcliffe vállalatával a licit utolsó pillanataiban több mint 4 milliárd angol fontot ajánlott a Chelsea-ért, amely jóval felülmúlja a leköszönő orosz tulajdonos, Roman Abramovics által megszabott árat. Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy a londoni futballklub végül mégis amerikai tulajdonba kerülhet.

 

A 69 éves brit üzletember – aki gyermekkorától fogva Manchester United szurkoló – pénteken 4,25 milliárd fontos (közel 2 billió forint) ajánlattal jelentkezett a Chelsea megvásárlásáért, melynek részeként 1,75 milliárd fontot (közel 790 milliárd forint) fektetne a klubba a következő tíz évben.

Ratcliffe cége, az Ineos multinacionális vegyipari vállalat egyébként már évek óta tudatosan pumpál óriási pénzösszegeket a sportba, tulajdonosa többek között az Ineos – Grenadiers kerékpárcsapatnak, a francia, illetve a svájci elsőosztályú bajnokságban szereplő Nice és Lausanne labdarúgóklubnak, illetve a Forma-1-es Mercedes-istálló egyik főszponzora is.

Kapcsolódó tartalom

„Ma reggel ajánlatot tettünk. A motivációnk egyszerű: megpróbálni felépíteni egy minőségi londoni csapatot. Nem célunk, hogy nyereséges legyen az üzlet, mert a pénzt máshogyan teremtjük elő. Ez egy brit ajánlat, egy brit klub számára. Hiszünk abban, hogy egy nagy klub tulajdonosai csupán a tradíciók ideiglenes őrzői, és felelősséggel tartoznak a rajongók, valamint a klub közössége felé” – nyilatkozta Ratcliffe a brit The Timesnak.

A Sky Sports értesülései szerint azonban

a milliárdos túl későn állt elő az ajánlatával,

a befutó így nagy valószínűséggel az amerikai mágnás, a Los Angeles Dodgers baseballcsapat társtulajdonosa, Todd Boehly lesz, aki Hansjörg Wyss svájci üzletemberrel, valamint Jonathan Goldstein brit ügyvéddel társulva tett vásárlási ajánlatot.

Utóbbi ugyan köztudottan a Chelsea városi riválisának, a Tottenhamnek szurkolója, emiatt a Chelsea-tábor körében igencsak népszerűtlen, de Boehly 32 év után 2020-ban megnyerte a bajnokságot a Dodgersszel, valamint a csapat stadionját is felújíttatta, ami kecsegtető lehet a „kékek” jövőjének szempotjából is.

Kapcsolódó tartalom

Roman Abramovics még a rá kivetett szankciók előtt a Raine Group bankot bízta meg az eladás lebonyolításával,

az intézmény a hírek szerint pedig már tájékoztatta a verseny további résztvevőit arról, hogy Boehly ajánlatát tartja elsőbbséginek.

A licitből tehát frissen kiszállt Martin Broughton, a Liverpool és a British Airways korábbi elnöke, aki Lewis Hamiltont és Serena Williamset is meggyőzte, hogy szálljon be az általa vezetett konzorciumba, valamint Stephen Pagliuca, a Pagliuca a Bain Capital befektetési társaság társelnöke és a Boston Celtics kosárlabdacsapat, illetve az olasz első osztályban szereplő Atalanta futballcsapat társtulajdonosa.

Abramovics hivatalosan nem szólhat bele a végső döntésbe, de az esélyeseket az általa meghatározott kritériumok szerint választották ki. A tulajdonosváltást viszont a Premier League illetékeseinek és a brit kormánynak is jóvá kell hagynia.

Amióta Abramovicsot szankcionálták, a Chelsea az Egyesült Királyság kormányának különleges engedélye alapján működik, amely viszont

május 31-én lejár, így még azelőtt meg kell állapodni a leendő vevővel, hogy a klub mint megfelelően működő vállalkozás fennmaradhasson.

Kapcsolódó tartalom

A Chelsea annak ellenére, hogy az utóbbi évek sikereinek és a fiatal tehetségek felvásárlására épített átigazolási politikájának köszönhetően növelni tudta a bevételeit az elmúlt években, a hatalmas fizetések, illetve a játékosvásárlásokra költött busás összegek miatt még a tavaly júniusban lezárult üzleti évben is 153 millió fontos (69 milliárd forint) veszteséget könyvelt el. Ennek eltüntetése, és közben a csapat eredményességének fenntartása nem lesz könnyű feladat az új tulajdonos számára.

A Raine Group nemrég azt is bejelentette, hogy a versenyben maradt ajánlattevők csak abban az esetben vásárolhatják meg a klubot, ha a szerződésben vállalják, hogy 2032-ig nem adnak túl rajta.

Roman Abramovics március másodikán jelentette be, hogy 19 év után kényszerűségből megválik a Chelsea-től, mivel az orosz-ukrán háború kitörése után Nagy-Britannia szankciókat léptetett életbe a tulajdonossal szemben. Abramovicsról azt beszélik, hogy jó viszonyt ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ezt azonban ő vitatja.

Ajánljuk még