logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szoboszlait a Barca és a PSG legnagyobb tehetségeinél is értékesebbnek tartja a CIES

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb tanulmányában olyan 23 évnél fiatalabb labdarúgókat rangsorolt piaci értékük szempontjából, akik a 2021/22-es szezonban debütáltak az öt európai topliga valamelyikében. Szoboszlai Dominik, a német RB Leipzig középpályása az előkelő második helyen áll a listán, olyan hatalmas tehetségeket megelőzve, mint a Gavi vagy Nico González a Barcelonából, Nuno Mendes a PSG-ből.

A CIES Football Observatory már 2010 óta úttörő a labdarúgásban történő átigazolások illetve gazdasági események elemzésében, olyan egyedi és jól működő statisztikai rendszert fejlesztett ki, amely tökéletes képet mutat arról, hogyan alakul az egyes labdarúgók piaci értéke – számolt be róla az M4sport.hu.

Legfrissebb elemzése azokat a labdarúgókat vette szemügyre, akik még nem töltötték be 23. életévüket és a jelenlegi szezonban mutatkoztak be csapatukban, az öt topliga (La Liga, Premier League, Bundesliga, Serie A, Ligue 1) egyikében.

Az ötven legértékesebb játékost rangsorolták, ezen a magyar-válogatott támadó, a német RB Leipziget erősítő Szoboszlai Dominik a második helyen szerepel, 60,3 millió euróra értékelve.

Az értékelés alapján Szoboszlai értéke közel megháromszorozódott, hiszen a Leipzig 2021 januárjában 22 millió eurót fizetett érte a Salzburgnak. (Azért kerülhetett fel a listára, mert tavalyi sérülése miatt csak a mostani szezonban mutatkozott be a Bundesligában.) Előkelő helye azért lehet némileg meglepő, mert a magyar válogatott középpályás nem számít stabil kezdőnek Domenico Tedesco vezetőedzőnél, ezért korábban Marco Rossi szövetségi kapitány távozásának esélyét is belengette a német csapattól. A kevesebb lehetőség ellenére Szoboszlai számai kiválóak: átlagban 102 percenként veszi ki a részét egy lipcsei gólból.

(Forrás: M4Sport.hu)

Az élen csapattársa, a 20 éves horvát védő, Josko Gvardiol szerepel, akinek a piaci értéke a CIES szerint közelít a 100 millióhoz. Szoboszlai mögött a Barcelona szupertehetsége, Pablo Gavi áll (58,6 millió), őt a portugál Sporting 19 éves védője, Nuno Mendes követi, aki jelenleg a Paris Saint-Germainben szerepel kölcsönben (53 millió).

A cég azt is megemlíti, nem kizárható, hogy a listát vezető Gvariol hamarosan a világ legdrágábban értékesített védőjévé válhat. Eddig a legtöbbet az angol Harry Maguire-ért fizették, a Manchester United 91,5 millió eurót utalt a Leicester Citynek a belső védőért, a horvátot már most értékesebbnek tartja a mérvadó CIES.

(Forrás: CIES)

A teljes listát ide kattintva böngészheti.

Címlapfotó: MTI/EPA/Filip Singer

Ajánljuk még