logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Történelmi teljesítmény – így nyert három aranyérmet Liu Shaoang

| Szerző: hirado.hu
Liu Shaoang az 500 és az 1500 után 1000 méteren is győzött vasárnap a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán, így mindhárom egyéni távon aranyérmes lett, egyúttal megvédte címét összetettben is.

A sportág történetében ez volt az első alkalom, hogy magyar versenyző ilyen sikeresen szerepelt a vb-n. Legutóbb húsz éve – éppen Montrealban – a dél-koreai Kim Tong Szungnak sikerült az a bravúr a férfi mezőnyben, hogy mindhárom számban és összetettben is diadalmaskodott, ahogy most Liu Shaoang. Összetettben 12 év elteltével sikerült valakinek a címvédés, ez 2010-ben a dél-koreai Li Ho Szuknak jött össze a férfiak között.

Egy nap, két arany és az első magyar címvédés 500 méteren

Az aranyeső szombaton kezdődött, amikor Liu Shaoang aranyérmet szerzett 1500 méteren, ezen a távon ez volt az első magyar diadal. A Ferencváros 24 éves versenyzője rendkívül magabiztos teljesítménnyel lett első a leggyengébbnek tartott távján, amelyen eddig egy ezüstérme volt vb-n, még 2016-ból.

Az 1500 után 500 méteren is győzött Liu Shaoang, aki így a legrövidebb távon megvédte címét. A sportág történetében ez volt az első alkalom, hogy magyar versenyző meg tudta védeni vb-aranyát, illetve az is először fordult elő, hogy magyar sportoló két egyéni távon is aranyérmet szerezzen ugyanazon a vb-n.

Egy magyar versenyző sem szerepelt még ilyen jól világbajnokságon

Hétvégi teljesítményét vasárnap koronázta meg azzal, hogy 1000 méteren is győzött, így mindhárom egyéni távon aranyérmes lett, egyúttal megvédte címét összetettben is.

A finálé nem jelentett kihívást Liu Shaoangnak, aki öt körrel a vége előtt vette át a vezetést. Mögötte két dél-koreai „utazott”, de látszott rajtuk, tisztában vannak a különbséggel, ezért meg sem próbálták megelőzni, sokkal inkább hátrafele tekintgettek, hogy védjék a saját pozíciójukat és érmüket.

Ajánljuk még