logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Labdazsonglőr, futball-legenda, példakép – ma lenne 95 éves Puskás Ferenc

Kétségkívül a legnagyobb volt. Gyerekként csínytevő, fiatalon bohém, a pályán labdazsonglőr, az Aranycsapat kapitánya, vagy ahogy mindenki hívta „Öcsi”. Szinte mindent megnyert, amit magyarként megnyerhetett. Majd újrakezdte, ott is a csúcsra ért, később edzőként is nagyot alkotott. Az egész világon ódákat zengenek a tudásáról és az emberi tulajdonságairól. Ma lenne 95 éves Puskás Ferenc, minden idők egyik legjobb labdarúgója.

A legendás Aranycsapat klasszisa 1927. április 1-jén született Kispesten. Az Öcsinek becézett világklasszis csatár a Kispesttel, a későbbi Budapest Honvéddal öt bajnoki és négy gólkirályi címet szerzett. A válogatott csapatkapitányaként pedig olimpiai aranyérmet és világbajnoki ezüstérmet nyert; 1953 novemberében a Wembley Stadionban kétszer talált be az évszázad mérkőzésén, az Anglia ellen 6-3-ra megnyert találkozón.

Játszott a Real Madridban, amellyel hatszor nyerte meg a spanyol bajnokságot. Háromszoros BEK győztes, és két alkalommal volt a BEK gólkirálya. Pályafutása befejezése után edzőként dolgozott, a görög Panathinaikoszt BEK-döntőbe vezette, szövetségi kapitányként négy mérkőzésen irányította a magyar válogatottat.

Puskás 2006. november 17-én hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el. Többek között stadion, utca, díj, iskola és musical is viseli a nevét.

Felejthetetlen mosoly!

 

Ajánljuk még