logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hajrá, magyarok! Mutatjuk, mikor írhatnunk történelmet hétfőn a téli olimpián

| Szerző: hirado.hu
Magyar szempontból történelmi nap lesz a hétfői a pekingi téli olimpián, amennyiben a rövidpályás gyorskorcsolyázók közül bárki érmet szerez férfi 1000 vagy női 500 méteren. A férfi döntő 12:30-kor kezdődik. Az alpesi síelő Tóth Zita magyar idő szerint kora hajnalban rajthoz állt női óriás-műlesiklásban, de nem járt szerencsével.

 

Frissítés: Hajrá, magyarok! Kövesse nálunk a gyorskorcsolyázók versenyeit, ma történelmet írhat a magyar csapat

Mivel a vegyes váltó szombaton harmadik lett, újabb dobogós helyezés esetén ez lesz az első téli olimpia, amelyen a magyar delegáció egynél több érmet gyűjt. A férfi váltó négy évvel ezelőtti aranyérme előtt az 1948-as és az 1980-as játékokon egy-egy ezüst-, az 1932-es, az 1936-os, az 1952-es és az 1956-os olimpián egy-egy bronzérmet szereztek a magyarok.

Bánhidi Ákos, a short track válogatott edző-menedzsere elmondta, hogy az önbizalmuknak jót tett a szombati bronzérem.

Ez adhatja meg a mentális fölényt, ami a sikeres folytatás alapja lehet. Most már magabiztosak is lehetünk, a versenyzőket elárasztja az önbizalom, és látják, vannak itt komoly lehetőségek. Jönnek az egyre komolyabb futamok, egyre komolyabb ellenfelek, és ez pluszt jelenthet velük szemben” – hangsúlyozta.

Bizakodó vagyok, mindenki felkészült, és most közel sincs olyan sorozatterhelés, mint a négynapos világkupákon vagy más nagy versenyeken.

Az edző-menedzser hangsúlyozta, hogy amíg Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry a vk-napokon öt-hat-hét futamot is vállal, és minden számban érdekelt, addig a riválisoknak vannak számspecialistáik, akik tudnak pihenni adott napon.

A mi férfi versenyzőinknek azzal, hogy sokszor az élen haladnak, a terhelésük 20-25 százalékkal nagyobb, mint az ellenfeleké, akik nem mennek elöl, tartalékolnak, lelógják a táv egy részét, és igyekeznek megetetni a többieket. Az, hogy ők ezt be merik vállalni, jelzés értékű, hogy erősek és magabiztosak” – tette hozzá Bánhidi. „Most egy-egy számra kell figyelniük, így egyszerűbb nekik, és jól felkészültek.

Kapcsolódó tartalom

Február 7., hétfő

Magyar idő szerint hajnali 2:30-kor kezdődött a női óriás-műlesiklás, Tóth Zita részvételével.

Az eredeti program szerint ez a második alpesi szám lett volna a játékokon, ám vasárnap nem tudták megrendezni a férfi lesiklást, így a női szám első futamával kezdődhettek meg a sportági versenyek. A férfi lesiklók szintén hétfőn küzdenek meg az érmekért.

Tóth Zita – aki a megnyitón Kékesi Mártonnal együtt vitte a magyar zászlót – 56-os rajtszámmal indult a 82 fős mezőnyben, de nem tudott lejönni a 44 kanyart és 47 kaput tartalmazó pályán,

mert már a pálya első részén, a tizedik kapunál rontott. Az első hatvan közül 16 síző esett ki, kettő pedig el sem indult.

Az első futam után a szakági világkupában éllovas svéd Sara Hector áll az élen, mögötte az osztrák Katharina Truppe a második, három tizedmásodperc hátránnyal, míg a harmadik helyről az olasz Federica Brignone várja a közép-európai szerint 7:30-kor kezdődő második futamot.

Fél egykor kezdődik a rövidpályás gyorskorcsolyázás férfi 1000 méretes döntője, melyben magyar részről Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és John-Henry Krueger érdekelt.

A Liu testvérek – túl azon, hogy 2018-ban részesei voltak Magyarország történelmi, első téli olimpiai aranyérmének – világ- és Európa-bajnokok is. Az elmúlt világkupa-sorozatban Liu Shaolin 500 méteren első, míg Liu Shaoang – aki Magyarország első összetett világbajnoka – negyedik lett.

Kapcsolódó tartalom

Mindketten nagyon várják, hogy bebizonyítsák, egyéniben is tudnak olimpián érmet szerezni.

Futamról futamra haladunk majd, nem kell semmit túlgondolni. Megfelelő állapotban vagyunk, ezt mindenki meglátja majd hétfőn” – mondta Liu Shaolin Sándor. Öccse bízik benne, hogy tovább tud javulni, mert azzal, hogy korábban pozitív koronavírustesztet adott, csak késve érkezett ki Pekingbe.

Kapcsolódó tartalom

A pittsburgh-i születésű Krueger négy évvel ezelőtt még amerikai színekben lett olimpiai ezüstérmes 1000 méteren, majd a magyar válogatott tagjaként világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes is. A legutóbbi világkupán 1000 méteren volt a legjobb, ötödik helyet szerzett.

Egyre jobban érezzük a jeget, a pályát, ebben a csarnokban is álltam már dobogóra a világkupában. Végig higgadtnak kell maradni, és akkor szép eredményeket tudunk elérni

– mondta a versenyző.

12.30: rövidpályás gyorskorcsolya; női 500 m döntő (Jászapáti Petra)

Jászapáti Petra az első magyar női rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki világkupaversenyt nyert. A Pekingre kvalifikáló világkupa-sorozatban 500 és 1000 méteren egyaránt 17., a leghosszabb egyéni távon pedig huszadik lett. Eddig ötször választottak az év rövidpályás gyorskorcsolyázójává. Női 500 méteren már csak ő maradt versenyben, miután Kónya Zsófia kiesett szombaton.

Ha Petra jó rajtot kap el, nehéz őt utolérni 500-on. Ezen a távon volt már dobogós, remélem, kellően fel lesz paprikázva hétfőn” – mondta Bánhidi Ákos.

 


Magyarország 14 kvótát szerzett a pénteken kezdődő pekingi téli olimpiai játékokra, összesen öt sportágban – alpesi síben, hódeszkában, rövidpályás gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és sífutásban – szurkolhatunk a magyar szereplőknek a kínai fővárosban. Legutóbb, 2018-ban Pjongcsangban hat sportágban összesen 19 magyar indult.

A versenyeket az M4 Sport csatornán és az M4sport.hu-n is követhetik.


Élő közvetítések

Élőben az M4-en és az m4sport.hu-n: > > > ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

2:00 – Ez lesz az olimpián (napi ajánló)
2:15 – Körkapcsolás:
– Műkorcsolya, csapatverseny, páros, jégtánc, női szabadprogram
– Alpesisí, női óriás-műlesiklás, selejtező (Tóth Zita)
5:45 – Alpesisí, férfi lesiklás, döntő (bekapcsolódunk)
7:15 – Ez történt az olimpián (összefoglaló)
7:30 – Alpesisí, női óriás-műlesiklás, döntő (Tóth Zita?)
9:30 – Körkapcsolás:
– Gyorskorcsolya, női 1500 méter
– Biatlon, női 15 km
12:00 – Ez történt az olimpián (összefoglaló)
12:30 – Körkapcsolás:
– Rövidpályás gyorskorcsolya, női 500 és férfi 1000 méter (Jászapáti Petra, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry)
– Síugrás, normálsánc, vegyes csapat, döntő
14:30 – Szánkó, női 1. és 2. futam (bekapcsolódunk)
15:30 – Jégkorong, női csoportkör, Svájc–Finnország (bekapcsolódunk)
17:00 – Ez történt az olimpián (összefoglaló)

Élőben az m4sport.hu 1-es csatornáján: > > > ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

2:00 – Curling, vegyespáros, Kanada–Olaszország
5:00 – Snowboard, férfi slopestyle, döntő
9:50 – Biatlon, női 15 km
11:30 – Síugrás, normálsánc, vegyes csapat, döntő

Élőben az m4sport.hu 2-es csatornáján: > > > ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

2:30 – Alpesisí, női óriás-műlesiklás, selejtező (Tóth Zita)
5:00 – Alpesisí, férfi lesiklás, döntő
7:30 – Alpesisí, női óriás-műlesiklás, döntő (Tóth Zita?)
13:05– Curling, vegyespáros, elődöntő

Élőben az m4sport.hu 3-as csatornáján: > > > ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

2:30 – Síakrobatika, női big air, selejtező
5:00 – Jégkorong, női csoportkör, Orosz csapat – Kanada
9:30 – Jégkorong, női csoportkör, Dánia–Csehország
12:45 – Szánkó, női 1. és 2. futam

Élőben az m4sport.hu 4-es csatornáján: > > > ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

2:15 – Műkorcsolya, csapatverseny, páros, jégtánc, női szabadprogram
6:30 – Síakrobatika, férfi big air, selejtező
9:30 – Gyorskorcsolya, női 1500 méter
12:25 – Rövidpályás gyorskorcsolya, női 500 és férfi 1000 méter (Jászapáti Petra, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry)
14:10
 – Jégkorong, női csoportkör, Svájc–Finnország (bekapcsolódunk)

A címlapfotón Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi sízők viszik a nemzeti zászlót a magyar küldöttség élén a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még