logo

Műsorújság

Rendkívüli

Hamarosan bejelentést tesz Orbán Viktor

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rafael Nadal sporttörténelmet írt

| Szerző: hirado.hu
Rekordot jelentő 21. Grand Slam-trófeáját szerezte meg a spanyol Rafael Nadal, miután vasárnap öt és fél órás, ötszettes csatában legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet az ausztrál nyílt teniszbajnokság (Australian Open) döntőjében, a melbourne-i Rod Laver Arénában.

A kettejük párharcában 3–1-re vezető spanyol sztár, korábbi ATP-ranglistavezető a nyitószettben végig alárendelt szerepet játszott. Nadal rengeteget rontott, így moszkvai ellenfele 42 perc alatt szettelőnybe került.

A US Open-címvédő orosz a folytatásban visszaesett, Nadal 3:1-re elhúzott, majd 5:3-nál adogatóként szettlabdát puskázott el. A rövidítésben is a mallorcai rontott többet, így bő két óra elteltével Medvegyev a diadal küszöbén állt. A harmadik felvonásban a 2009-ben Australian Open-győztes spanyol 5:3-nál elvette ellenfele adogatását, ezúttal kiszerválta a szettet és szépített.

A negyedik felvonás ismét a mallorcai klasszis szája íze szerint alakult, aki bő négy óra elteltével kiharcolta a döntő szettet.

Ebben már két elcsigázott játékos küzdött a pályán, aztán Nadal 6:5-nél hozta a szerváját, és 5 óra 26 perc alatt győzött.

A 35 éves spanyol az öt és fél órán át tartó maratoni döntő során végül

kétszettes hátrányból fordítva végül 2:6, 6:7 (5-7), 6:4, 6:4, 7:5-re legyőzte a Medvegyevet.

A 90. tornagyőzelmét begyűjtő Nadal pályafutása 21. Grand Slam-trófeája mellé 4,4 millió ausztrál dollárt (994 millió forint) kapott.

A 35 éves teniszező ezzel megelőzte a 20 Grand Slamnél tartó Novak Djokovicot és Roger Federert.

Djokovic kálváriájával kezdődött a torna

Másfél hétig tartó jogi és politikai hercehurca után Novak Djokovicot január 15-én a hatóságok kiutasították Ausztráliából. A férfi tenisz szerb ranglistavezetője, aki Australian Open-bajnoki címének megvédésére készült, másnap ügyvédei társaságában kényszerűen elhagyta az országot.

Djokovicnak azért kellett távoznia Melbourne-ből, mert nem oltatta be magát koronavírus ellen, pedig az ausztrál beutazási szabályok ezt egyértelműen megkövetelték.

Egy ideig úgy tűnt, hogy Djokovic a következő három évben sem utazhat be Ausztráliába, Scott Morrison miniszterelnök azonban később úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a tenisz világelsője beoltatja magát, nem gördítenek akadályt a visszatérése elé.

Australian Open – a férfi döntő végeredménye:

Rafael Nadal – Danyiil Medvegyev 2:6, 6:7 (5:7), 6:4, 6:4, 6:5

Ajánljuk még