logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Időn túli hetes döntött: Svédország húsz év után újra kézilabda Európa-bajnok!

| Szerző: hirado.hu
Svédország nyerte a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságot, miután 27–26-ra nyert az előző két kontinenstornán győztes Spanyolország ellen a vasárnapi budapesti döntőben. Két gólnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki a csapatok között. A győztes gólt Niclas Ekberg időn túli büntetőből szerezte.

A svédek hatodik alkalommal játszottak a kontinenstorna fináléjában, és egy vereség mellett ötödször győztek. A spanyoloknak ez volt a hetedik döntőjük, és két siker mellett az ötödik vereségük.

A két csapat előző tíz egymás elleni meccsét a spanyolok nyerték, a svédek legutóbb 2014 januárjában egy barátságos találkozón tudtak győzni.

A finálé versenybírója Soós Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség nemzetközi igazgatója volt. Két gólnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki a találkozón.

A fenti videón: a svéd Niclas Ekberg időn túli büntetővel eldönti a meccset

Andreas Palicka bravúros védéseire alapozva a meccs elején rendre a svédek vezettek egy-két góllal, majd a kiváló formában lévő kapus gólt is szerzett. A spanyolok nyitott védekezése nem állította megoldhatatlan feladat elé a jól cselező ellenfél gyorslábú játékosait. Ennek ellenére a címvédő jól tartotta magát, az első félidő hajrájában egyenlített, az utolsó percben pedig a vezetést is átvette, a meccs során első alkalommal.

A második felvonásban is alig volt különbség a csapatok között, a védelem mindkét oldalon remekül működött. Kétgólos spanyol vezetésről fordítottak a svédek, de ellépni ők sem tudtak.

A hajrában is rendkívül összeszedetten, ellenfelük hibáit kihasználva játszottak a csapatok.

A címvédő két perccel a vége előtt egyenlített, az utolsó támadása végén azonban Joan Canellas erőtlen lövése nem okozott gondot Palickának. A svédek időt kértek, majd Niklas Ekberg időn túli büntetőből szerezte meg az aranyérmet jelentő gólt.

A meccs legjobbja a kapus Palicka lett, aki 11 védéssel és egy góllal zárt.

A túloldalon a veszprémi Rodrigo Corrales öt, Gonzalo Pérez de Vargas három védést mutatott be. A Telekom Veszprém spanyol jobbátlövője, Jorge Maqueda egyszer talált be.

A torna gólkirálya az izlandi Ómar Ingi Magnússon lett, aki nyolc meccsen nyolcvan lövésből 59 alkalommal talált a hálóba.

EHF férfi kézilabda Európa-bajnokság, a döntő végeredménye:

Svédország–Spanyolország 27–26 (12–13)

Budapest, MVM Dome, vezették: Schulze, Tönnies (németek)

Gólszerzők: Ekberg, Bergendahl 5–5, Wanne 4, Gottfridsson 3, Carlsbogard, Pettersson, Claar 2–2, Darj, Lagergren, Chrintz, Palicka 1–1, illetve Figueras, A. Gómez 6–6, Tarrafeta 5, Á. Fernández 4, Guardiola 2, Maqueda, Canellas, Casado 1–1

lövések/gólok: 39/27, illetve 42/26

gólok hétméteresből: 7/4, illetve 4/4

kiállítások: 6 perc (Svédország), illetve 8 perc (Spanyolország)

Korábban a 3. helyért:

Dánia–Franciaország 35–32 (13–14, 29–29, 32–30) – hosszabbítás után

A magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság végeredménye:

1. Svédország
2. Spanyolország
3. Dánia
4. Franciaország
5. Norvégia
6. Izland
7. Németország
8. Horvátország
9. Orosz csapat
10. Hollandia
11. Montenegró
12. Lengyelország
13. Csehország
14. Szerbia
15. Magyarország

Ajánljuk még