logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„3748. helyen vagyok a világranglistán” – a jamaicai bobcsapat után Benjamin, az első jamaicai alpesi síző lehet a téli olimpia egyik kedvence

| Szerző: hirado.hu
A Jég veled című filmből megismert jamaicai bobcsapat történetéhez fogható utat járt be Benjamin Alexander, aki 38 évesen az első jamaicai alpesi síző lesz, aki olimpián szerepelhet. Alexander 2015-ben kezdett síelni, de semmi nem állíthatta meg abban, hogy megvalósítsa az álmát, azaz olimpikon váljon belőle. Az ő történetét mutatta be az Origo.

Benjamin Alexander nem titkolja, hogy igazi példaképe a fent említett filmben is megszemélyesített Dudley ‘Tal’ Stokes, aki a jamaicai bobcsapat tagjaként négy olimpián is szerepelt. A Jég veled című film szellemisége újra életre kelhet Pekingben, ahol (ha nem jön közbe a koronavírus vagy valamilyen sérülés) biztosan indul majd a 38 éves sportember.

Az alpesi síző Angliában, Northamptonban született, de a 2022-es téli olimpián jamaicai színekben versenyez majd.

Mindössze hét éve síel, nincsen főállású edzője, félelmet nem ismerő hozzáállásának és egyedi technikájának köszönhetően mégis sikerült kivívnia az indulási jogot az óriás műlesiklásban.

Qualified Olympics baby” – kürtölte világgá a korábban mérnöknek tanuló, majd DJ-ként dolgozó sportember az Instagram-oldalán mindössze hét évvel azután, hogy életében először síelni indult Kanadába. Saját visszaemlékezése szerint akkor még igazi szuperhősöknek látta azokat, akik a legmeredekebb lejtőkön is leszáguldottak, és ahogy mindenki, ő is rengeteg eséssel kezdte síelő pályafutását.

Megkerestem a legkönnyebb pályát, és ugyanazon a pályán mentem újra és újra. Az első körben úgy huszonhétszer estem el, mire leértem. Ez van, gondoltam, innen lehet fejlődni. A nap utolsó körében már csak hétszer estem el, ezt komoly előrelépésnek tekintettem. Az egész ügyhöz ez volt a hozzáállásom, lépésről lépésre fejlődni, minden nap csak egy picit jobbnak lenni” – emlékezett vissza.

A jamaicai édesapától és angol édesanyától származó Alexander saját elmondása szerint abban a legjobb, hogy mindig újra felfedezi saját magát, megtalálja azokat a tulajdonságait, amivel érvényesülni tud. „Hatvanhét országban jártam, rengeteget utaztam. Mindig imádtam új országokba menni. Korábban DJ-ként fontos volt, hogy jó marketingem legyen, mindig ki kellett találnom, hogy jussak el azokra a helyekre, klubokba, fesztiválokra, ahol szívesen léptem fel. Soha nem volt ügynököm vagy menedzserem, mindig a magam módján próbáltam érvényesülni.”

Kapcsolódó tartalom

Alexander gyerekként látta a filmet a legendás jamaicai bobosokról, de igazi kötődése nem volt az országhoz, nagymamája gyakran készített neki helyi fogásokat gyerekkorában, de csak később alakult ki számára szorosabb kapocs Jamaicával.

Alexander hamar elmerült a síelés nyújtotta lehetőségekben, rengeteg időt töltött Ausztriában, de közben azon is dolgozott, hogy bekerülhessen a jamaicai olimpiai csapatba. Személyesen is kilátogatott a phjongcshangi olimpiára, ahol még csak szurkolóként vett részt, és még akkor sem gondolt arra, hogy valaha olimpikon lesz, de szépen lassan érlelődött benne a gondolat.

Ezt követően alaposan tanulmányozta a nemzetközi síszövetség adatait,

feltérképezte, mikor, milyen versenyeken kell ott lennie, hogy kihasználhassa azt a lehetőséget, hogy a téli sportokban nem éppen eredményes országok sportolói számára is maradnak nyitott lehetőségek a kvalifikációra. Alexander teljesen rácsavarodott az adatbázisra, mindent alaposan kiszámolt.

Alexander kijutása nem sokon múlt, ugyanis karácsonykor koronavírusos lett, de volt ideje kiharcolni a kvalifikációt egy liechtensteini versenyen, ahol egy minimum szintidőt kellett teljesítenie.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság próbálja a lehető legtöbb ország sportolóját a legtöbb különböző sportágban elindítani. Engedik, hogy B kategóriás versenyzők is lehetőséget kapjanak. Természetesen nem volt elég egy jamaicai útlevél és a bemondás, hogy tudok síelni.

Senki sem akarja, hogy valaki tévénézők milliói előtt haljon meg a sípályán, de éremre persze így sem lesz esélye a hozzám hasonló sportolóknak.

Nem ujjgyakorlat a dolog, de persze nem is annyira lehetetlen, mint mondjuk az osztrák vagy az amerikai olimpiai csapatba bekerülni. Tiszteletben tartják, hogy nem játszunk egy ligában, de egy jamaicai vagy egy ghánai sportoló jelenléte újabb országokba viheti el a sport szeretetét

– mondta Alexander.

A jamaicai színekben síelő versenyző mindössze a 15. lesz az országból, aki téli olimpián szerepelhet. Elsőként a jamaicai bobcsapat jutott ki 1988-ban, amely a versenyen borult és végül az utolsó lett, de így is bekerült a történelemkönyvekbe.

Sokan azt mondják, jobb, ha nem találkozunk személyesen a gyerekkori hőseinkkel, de Dudley kivételes ember” – mondta Alexander a legendás kormányosról, Dudley ‘Tal’ Stokesról. Hozzátette,

sokkal tartozik annak a csapatnak, amely heroikus küzdelemmel jutott ki az 1988-as játékokra. Az olimpiai felszerelését is ők inspirálták.

3748. helyen vagyok a világranglistán, pontosan ott, ahol lennem kell. Sokszor elmondtam, hogy nem az a célom, hogy elvegyem a helyet olyanok elől, akik sokkal többet tettek azért életük során, hogy ott lehessenek az olimpián. Reálisan a pálya teljesítése mellett az a célom, hogy ott legyek a nyitóünnepségen, és lássanak olyanok, akik arról álmodoznak, hogy elérhetetlennek tűnő célokat érjenek el. Szeretném inspirálni a jamaicaiakat, akik már 2026-ra készülnek” – mondta el a céljairól a történelmet író sportoló.

Ajánljuk még