logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kézi-Eb: Kőkemény, de nem verhetetlen csapat ellen dől el a magyar válogatott sorsa

| Szerző: hirado.hu
A részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kézilabda-válogatott csoportellenfeleit bemutató sorozata harmadik részében az izlandi nemzeti csapatot vizsgálta meg közelebbről az M4Sport.hu.

Nem túlzás azt állítani, hogy szebb napokat is látott már az izlandi férfi kézilabda-válogatott. A szigetországiak 2008-ban Pekingben olimpiai ezüstérmet, 2010-ben pedig Európa-bajnoki bronzérmet nyertek, az elmúlt években azonban megközelíteni sem tudták ezeket a sikereket. Sőt tavaly, az egyiptomi világbajnokságon – történetük leggyengébb szereplését bemutatva – a 20. helyen zártak.

Ennek tudatában

nem meglepetés, hogy a tokiói olimpián sem voltak ott, az Európa-bajnoki szereplést azonban viszonylag simán kiharcolták.

Igaz, a selejtezőben meglehetősen kétarcú volt az izlandi válogatott. A portugálok elleni kilencgólos hazai győzelemre joggal lehetnek büszkék, míg a litvánok elleni kétgólos, idegenbeli vereséget minden bizonnyal legszívesebben elfelejtenék.

A 2022-es Európa-bajnokságon izlandi szempontból sok múlhat a kapusokon, ám kérdés, hogy a fiatalos lendület vagy a rutin jelent-e majd többet. Gudmundur Gudmundsson minden bizonnyal a 21 éves, a dán GOG Handboldban remek formát mutató Viktor Gísli Hallgrímsson és a 36 éves, több mint 200 válogatott mérkőzést maga mögött tudó Björgvin Páll Gústavsson közül választ majd első számú kapust.

Gudmundsson sérülés miatt nem számolhat az izlandi kézilabdázás egyik nagy tehetségével, a lengyel Kielce irányítójával, Haukur Thrastarsonnal:

a 20 esztendős kézilabdázónak nem sokkal azután szakadt el a keresztszalagja, hogy 2020-ban csatlakozott a lengyel együtteshez. Ugyan reménykedtek benne, hogy a 2021-es világbajnokság után Thrastarson ezúttal bevethető lesz, a fiatal irányító még nem épült fel teljesen, így az Eb-t is kihagyja.

Gudmundur Gudmundsson, az izlandi válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ott van viszont a keretben az egyiptomi vb-t kihagyó Aron Pálmarsson. A korábban a THW Kielben, a Telekom Veszprémben és a Barcelonában is megforduló, jelenleg az Aalborgot erősítő 31 éves balátlövőnek több kisebb sérülése is volt, a téli szünet előtt azonban visszatért a pályára.

Persze kérdés, hogy milyen formában van Pálmarsson, mennyit tud majd hozzátenni a csapat játékához, ám már a puszta jelenléte is jó hatással lehet társaira.

Többek között a Bundesligában légióskodó játékosokra, akik közül többen is elképesztően érzik a kaput. Itt elsősorban Ómar Ingi Magnússonra gondolunk: a Magdeburg jobbátlövője az előző idényben 274 találattal a német bajnokság góllövőlistájának élén zárt, ráadásul a csapatával megnyerte az Európa-ligát (94-szer volt eredményes, így mindössze két találattal maradt el a góllövőlista élén záró Emil Jakobsentől). Ráadásul a mindössze 24 éves Magnússonon kívül is találunk még igazi gólgyárosokat az izlandi keretben. Elég csak megemlíteni Bjarki Már Elíssont, aki 254 góllal a 3. és Viggó Kristjánssont, aki 230 találattal a 6. helyen zárta a Bundesliga előző szezonjának góllövőlistáját.

„A Portugália–Izland meccs kispadra szegeződő kameráinak felvételei jobbak, mint a kedvenc mexikói szappanoperánk” írták az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) Twitter-hírfolyamában a múlt pénteken lejátszott mérkőzés után:

Az izlandi válogatott Litvánia elleni dupla felkészülési mérkőzése a koronavírus miatt elmaradt, így az együttes csak az edzéseken gyakorolhatott, ennek ellenére a kontinenstornán tökéletes rajtot vettek: Gudmundsson csapata előbb a portugálokat, majd a hollandokat is legyőzte, a középdöntős szereplése azonban még közel sem biztos a mieink elleni mérkőzés előtt. Egy kis számolgatás és a lehetséges forgatókönyvek itt.

Összességében elmondható, hogy

a dicső múlt után a jelen valamennyivel komorabb az izlandi kézilabdában, ám a fiatal tehetségek sorát elnézve a jövő újra fényes lehet.

Kérdés, hogy ez az Európa-bajnokságon mire lesz elég, ám minden bizonnyal kettőzött motivációval lépnek majd pályára a vikingek a budapesti MVM-csarnokban, hogy bizonyítsák a szurkolóiknak, az utóbbi években mutatott sikertelenség csak átmeneti állapot volt.

A 15. férfi kézilabda-Európa-bajnokságot Magyarország és Szlovákia közösen rendezi meg január 13. és 30. között, öt helyszínen: Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pozsonyban és Kassán. Az M4 Sport, az M4 Sport+ és az M4sport.hu a 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokság összes mérkőzését élőben közvetíti.

A legfontosabb tudnivalók és a menetrend itt található.


A B CSOPORT MENETRENDJE

1. FORDULÓ

Január 13., csütörtök

MAGYARORSZÁG–Hollandia 28–31 (10–13)

Január 14., péntek

Portugália–Izland 24–28 (10–14)

2. FORDULÓ

Január 16., vasárnap

Portugália–MAGYARORSZÁG 30–31 (15–14)

Izland–Hollandia 29-28 (15-13)

3. FORDULÓ

Január 18., kedd

18:00: Izland–MAGYARORSZÁG

20:30: Hollandia–Portugália

A mérkőzéseket Budapesten, az MVM Dome-ban rendezik meg.


A 2022-ES FÉRFI KÉZILABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA

A csoport (Debrecen): Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Szlovénia

B csoport (Budapest): MAGYARORSZÁG, Hollandia, Izland, Portugália

C csoport (Szeged): Horvátország, Franciaország, Szerbia, Ukrajna

D csoport (Pozsony): Ausztria, Fehéroroszország, Németország, Lengyelország

E csoport (Pozsony): Bosznia-Hercegovina, Csehország, Spanyolország, Svédország

F csoport (Kassa): Litvánia, Norvégia, Oroszország, Szlovákia

Ajánljuk még