logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hajrá, magyarok! Felállt a padlóról a csapat, de ma is győzni kell, hogy legyen esély a továbbjutásra a kézilabda-Eb-n

| Szerző: hirado.hu
Forró szívre és hideg fejre lesz ma szüksége férfi kézilabdásainknak ahhoz, hogy kivívják a továbbjutást a részben hazai rendezésű kézilabda-Európa-bajnokságon. A magyar válogatott múlt csütörtökön 31–28-ra kikapott Hollandiától, vasárnap viszont nagy bravúrral 31–30-ra legyőzte Portugáliát, továbbjutása így a kedden 18 órakor kezdődő, Izland elleni találkozón dől el.

A magyarok számára nem indult biztatóan a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság, múlt csütörtökön ugyanis 31–28-ra kikaptak Hollandiától. A hideg zuhany azonban jót tett a csapatnak, hiszen vasárnap 31–30-ra legyőzte Portugáliát, így még továbbjuthat csoportjából, ehhez azonban a lehető legjobb eredményre lesz szüksége a kimondottan ihletett formában kézilabdázó Izland ellen, amely eddigi mindkét meccsét megnyerte.

Átszámoltuk mindegyik forgatókönyvet. Tudjuk, ha minél több góllal nyerünk, annál jobb, ezért elsősorban saját magunkra kell figyelnünk, nem a másik meccsre

– mondta a hazai csapat irányítója, Lékai Máté.

Az izlandiak mindkét eddigi meccsét láttuk, és mivel nagyon gyors csapatról van szó, a sokkal gyorsabban kell visszarendeződnünk, mint a portugálok ellen. Fontosak lesznek támadásban az egy-egy elleni szituációk, a két kiváló kapusukból pedig alaposan fel kell készülni – tette hozzá.

A Telekom Veszprém játékosa ismét leszögezte: a magyaroknak szélesebben kell játszaniuk, vagyis többet kell foglalkoztatniuk a szélsőiket, mert hosszú távon nem kifizetődő, ha csak középen erőltetik a támadásaikat. Lékai bízik benne, hogy a csapat kedden nem kezd olyan rosszul, mint az első két csoportmeccsén, illetve két évvel ezelőtt az Izland elleni összecsapáson.

Kapcsolódó tartalom

Ennek kapcsán Gulyás István szövetségi kapitány hangsúlyozta: a két és fél éve alkalmazott játékukon, a fő stratégiájukon nem kívánnak változtatni, de a bokasérüléssel bajlódó Bánhidi Bence kiesésével jóval többet egy-egyeztek a portugálok ellen, az volt a cél, hogy a beállók teret nyissanak az irányítónak, és ebben benne lett volna a szélsők aktívabb foglalkoztatása.

Néhány napja már készülünk a harmadik ellenfélre, és bár a két évvel ezelőtti jegyzeteimet is elővettem, azóta mindkét csapat összetétele és némileg a játéka is változott.

Nagyon fontos, hogy Izland ellen is stabilak maradjunk, és ha két-három góllal vezetünk, azt ragadjuk meg, és növeljük tovább az előnyt,

hiszen a portugálokat sajnálatos módon többször is visszaengedtük” – hangsúlyozta Gulyás István.

A kézilabda-Eb B jelű csoportjában még nyitott a továbbjutás kérdése, a keddi játéknapot követően akár hármas holtverseny is kialakulhat.

  • ha kikapunk, mindenképpen kiesünk,
  • ha döntetlent érünk el, csak akkor jutunk tovább, ha Portugália megveri Hollandiát,
  • ha nyerünk sem biztos a továbbjutás, hiszen, ha Hollandia nyer, hármas holtverseny alakul ki,
  • a hármas holtverseny esetén akkor jutunk tovább, ha legalább két góllal nyerünk,
  • ebben az esetben a három csapat (magyar, izlandi, holland) egymás elleni gólaránya számít (tehát nem az összesített gólarány),
  • a csoportból az első két csapat jut tovább, amely továbbviszi az egymás ellen megszerzett pontokat.

Az előző, 2020-as Európa-bajnokságon is a csoportkör utolsó fordulójában találkozott a két együttes. Az északiak a szünetben három góllal vezettek, ám a magyarok szenzációs második félidőt produkáltak, és végül hat találattal nyertek.


Férfi kézilabda-Európa-bajnokság, csoportkör utolsó forduló
B csoport

Izland–Magyarország, kezdés: 18:00 óra
Hollandia–Portugália, kezdés: 20:30 óra

A csoport állása:

1. Izland 2 2 – – 57–52 +5 4 pont
2. Hollandia 2 1 – 1 59–57 +2 2 pont
3. MAGYARORSZÁG 2 1 – 1 59–61 –2 2 pont
4. Portugália 2 – – 2 54–59 -5 0 pont

A MagyarországIzland mérkőzést kedd este 18 órától az M4 Sport, valamint a hirado.hu és az M4sport.hu is élőben közvetíti.

A címlapfotón a magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket Portugália ellen a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokságon (MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még