logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több sztárjátékos is kifakadt a Djokovic-ügyben

| Szerző: hirado.hu
Több jelenleg aktív és korábbi teniszjátékos, köztük Novak Djokovic egyik legnagyobb riválisa, Rafael Nadal is megszólalt a szerb teniszcsillag és az ausztrál hatóságok hosszú ideig húzódó kálváriájával kapcsolatban.

Mint arról korábban beszámoltunk, a címvédő és világelső szerb Novak Djokovic az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A másfél hete tartó procedúra lezárásaként James Allsop elöljáró bíró helyi idő szerint vasárnap késő délután jelentette be, hogy a bevándorlási hatóságnál, majd a bíróság előtt történt meghallgatás nyomán a háromfős döntnöki testület egyhangúlag elutasította a 34 éves sztár – aki nem rendelkezik koronavírus elleni oltással – fellebbezését, melyet vízumának bevonása ellen nyújtott be. Ez vélhetően azzal jár, hogy Djokovic – aki ügyvédeinek a melbourne-i irodájából, határőrök őrizetében követte a tárgyalást – három évig nem léphet be az országba. Az ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye.

Novak Djokovic egyik legnagyobb riválisa, Rafael Nadal ismét megszólalt a szerb teniszcsillag több mint egy hétig húzódó vitájával kapcsolatban. Szerinte az ausztrál nyílt teniszbajnokság nagyobb, mint bármelyik játékos, ezért a világelső belépési ügye az ausztrál hatóságokkal nem árnyékolja majd be az eseményt – számolt be róla az Independent. 

Novak kétségkívül a tenisztörténelem egyik legjobb játékosa” – mondta Nadal.

Hozzátette, nincs olyan játékos, aki nagyobb lenne egy eseménynél.

Senki sem lehet fontosabb, még Roger (Federer), Novak, én magam vagy Björn Borg sem, aki elképesztő volt a maga idejében. Az élet a teniszben megy tovább.

Mindeközben Andy Murray is elmondta véleményét. A brit teniszező korántsem volt elragadtatva Djokovic kiutasításától.

Novakot 12 éves korunk óta ismerem, tisztelem és versenyeztem ellene. Nem tetszik, hogy ebben a helyzetben van, és nem tetszik, hogy őrizetben volt” – mondta a BBC-nek.

Szerinte az előállt helyzet egyik félnek sem volt kellemes. Reményét fejezte ki, hogy minden oldalról, a versenyszervezők és Djokovic részéről is, el tudják érni, hogy ez más tornákon ne fordulhasson elő.

Úgy érzem, hogy itt minden az utolsó pillanatban történt, és ezért lett belőle egy ilyen sz*rshow” – fakadt ki.

Kapcsolódó tartalom

A korábbi brit világelső Greg Rusedski úgy gondolja, hogy az Australian Open szervezői bizottsága és Victoria állam kormánya elkerülhette volna a Djokovic-ügyet övező „zűrzavart” a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos szigorúbb irányelvekkel.

Ha az Australian Open szervezői és a kormány felelős tagjai előre kijelentették volna, hogy a tornán nem lehet orvosi felmentéssel részt venni, csak két oltással, akkor ez az egész nem történik meg. Miért nem cselekedtek így?

– tette fel a kérdést.


A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovic múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el. A vízumát hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta, majd többször edzett az Australian Open helyszínén, és első kiemeltként kapott ellenfelet a csütörtöki sorsoláson, ám pénteken ismét érvénytelenítették a vízumát, és idegenrendészeti őrizetbe került. Ügyvédei ekkor újabb fellebbezést nyújtottak be.

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott, de nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

Kapcsolódó tartalom

Az is élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy fotók és videók alapján a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter a procedúra során elismerte, hogy “elenyésző a teniszezőtől kiinduló fertőzési kockázat”, ugyanakkor azzal érvelt, hogy a játékos belépése a pandémiás szabályok be nem tartásához vezethet a lakosság körében, oltásellenes hangulatot kelthet, és akár zavargásokhoz is vezethet.

A vasárnapi döntés egyben azt is jelenti, hogy a belgrádi teniszező egyelőre nem szerezheti meg rekordot jelentő 21. Grand Slam-bajnoki címét. A szintén 20 trófeával álló riválisai közül Rafael Nadal elindul az Australian Openen, Roger Federer viszont térdműtéte miatt tavasszal még várhatóan harcképtelen lesz.

Címlapfotó: EPA/Dean Lewins

Ajánljuk még