logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megszólalt a bíróság Djokovic beutazási ügyében

| Szerző: hirado.hu
Tovább húzódik a férfi tenisz világelsőjének beutazási ügye Ausztráliában. A bíróság elhalasztotta a döntést, így Novak Djokovic sorsa valószínűleg az utolsó pillanatokban, csupán órákkal az ausztrál nyílt teniszbajnokság kezdete előtt fog eldőlni.

Frissítés:

Megvan az ítélet Djokovic ügyében, kiderült, megdöntheti-e rekordját az Australian Openen a világelső teniszező


Az előzetes hírek szerint magyar idő szerint vasárnap hajnalban már döntést kellett volna hoznia az ausztrál bíróságnak a férfi teniszcsillag ügyében, ez azonban a legfrissebb tájékoztatás szerint estig nem fog megtörténni – számolt be róla az Independent.

A vasárnapi tárgyaláson Allsop főbíró elmondta, hogy a bíróság „délutánra, illetve kora estére” halasztja a döntést az ügyben, de az is lehetséges, hogy hétfő reggelre újra napirendre tűzik.

Remélhetőleg a délutánt és a kora estét a bíróság elé terjesztett érvekkel tudjuk tölteni. Nem azzal a céllal, hogy ma teljes körű indoklást adjunk, hanem hogy az ügy kimenetelét illetően véleményt alkossunk” – mondta.

Mindeközben 127 másik teniszező várta, hogy megtudja, mikor játszik az Australian Openen. A Grand Slam-torna szervezői megelégelték a várakozást, és magyar idő szerint reggel 6 órakor bejelentették a hivatalos menetrendet.

Djokovic a menetrend szerint hétfő este 9-kor lépne pályára honfitársa, Miomir Kecmanovic ellen. Ha a világelsőt végül kizárják a tornáról, az azt jelentené, hogy a kiemeltek sorrendjének módosítása helyett egy szerencsés vesztes lépne a helyére.


Kétszer vonták vissza a belépési engedélyét

Pénteken, helyi idő szerint a délutáni órákban jött a hír, hogy másodszor is visszavonták Novak Djokovic vízumát.

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter azzal indokolta a döntését, hogy az „egészségügyi okokból és a közrend védelme érdekében” született. Hangsúlyozta, hogy „a kormány határozottan elkötelezett Ausztrália határainak védelme mellett, különösen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben”.

Az ATP-világelső jogászai a bejelentést követően bírósági meghallgatáson egyeztettek az ausztrál hatóságokkal. A teniszező ügyvédei a döntést észszerűtlennek nevezték és bejelentették, hogy fellebbeznek.

Novak Djokovic múlt szerdán érkezett Melbourne-be, hogy részt vegyen a tenisztornán. Azonban már a repülőtéren feltartóztatták a hatóságok és visszavonták a belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el.

A karantént csak hétfőn hagyhatta el, amikor egy bírósági döntés nyomán visszakapta a vízumát. Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter most ezt a döntést bírálta felül.

A 34 éves teniszezőt kiutasíthatják az országból, ami azt eredményezheti, hogy címvédőként nem indulhat el a hétfőn kezdődő Australian Openen.

A sorsolás szerint Djokovic magyar idő szerint hétfőn este 9 órától játszhat az év első Grand Slam-tornáján, feltéve, hogy nem utasítják ki az országból.

Az ügy a korábban Djokovic javára döntő körzeti bíróságtól átkerült a központi szövetségi testülethez. A szerb teniszezőnek pedig szombat reggel nyolckor kellett megjelennie a bevándorlási hatóság előtt.

Az ausztrálok többsége egyetért a vízum visszavonásával, mivel ők csak oltási igazolás birtokában utazhatnak külföldre és onnan haza. Sőt, még az ausztrál szövetségi államok között sem mozoghatnak szabadon, csak negatív vírusteszttel.

Sokan már azt sem értik, hogyan kaphatott előzetesen külön engedélyt a beutazásra a szerb teniszező.

Ha a világelső valóban nem léphet pályára a tornán, akkor egyelőre biztosan nem szerzi meg a rekordot jelentő 21. Grand Slam-címét.

Míg a szintén 20 trófeával rendelkező riválisai közül Rafael Nadal elindul az Australian Openen. Ráadásul, ha Novak Djokovicot kiutasítják Ausztráliából, három évig nem térhet vissza korábbi kilenc győzelmének helyszínére.

Közben a melbourne-i verseny szervezői bejelentették, hogy a stadionok kapacitásának csak 50 százalékát használják ki és kötelező lesz a maszkviselés a koronavírus gyorsuló terjedése miatt. Victoria államban ugyanis csütörtökön több mint 37 ezer ember szervezetében mutatták ki a fertőzést.

Ajánljuk még