logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kézi-Eb: Sebzett vadként érkeznek a portugálok a magyarok elleni sorsdöntő meccsre

| Szerző: hirado.hu
A részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kézilabda-válogatott csoportellenfeleit bemutató sorozat második részében a portugál nemzeti csapatot vizsgálta meg egy kicsit közelebbről az M4sport.hu. A mieink vasárnap 18 órától mérik össze az erejüket a portugálokkal az MVM Dome-ban a középdöntőbe való továbbjutás szempontjából mindkét csapat számára sorsdöntő mérkőzésen.

 

Ugyan a portugál válogatott már több Európa-bajnokságot is megjárt (1994, 2000, 2002, 2004, 2006), a legjobb eredményét éppen a legutóbbi kontinenstornán érte el. A portugál nemzeti csapat 2020-ban kissé váratlanul – többek között a mieinket is legyőzve és ezzel megelőzve – a hatodik helyen zárta az osztrák, norvég, svéd közös rendezésű tornát, így egy szempillantás alatt a legjobbak között találta magát. Azt, hogy ez nem egyszeri alkalom volt, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Paulo Pereira irányította válogatott a 2021-es világbajnokságon a 10., majd Tokióban, története első olimpiáján a 9. helyet szerezte meg.

A 2022-es Európa-bajnokságra gond nélkül jutottak ki a portugálok, igaz Litvánia és Izrael sem állította megoldhatatlan feladat elé a „tenger hősei” becenevet viselő alakulatot, amelynek az Izland elleni hazai siker után az idegenbeli vereség is belefért a csoportelsőség megszerzéséhez.

Az utóbbi években látott jó teljesítmény ellenére azonban ezúttal nincsenek könnyű helyzetben a csoportunkba az első kalapból érkező portugálok. A szövetségi kapitányként 2016 óta dolgozó Paulo Pereira sérülés miatt több kulcsemberrel sem számolhat. Biztosan kihagyja a tornát a Barca beállója, Luís Frade, a német Melsungen balátlövője, André Gomes, a francia Nantes jobbszélsője, Pedro Portela (aki a válogatott történetének egyik legtöbb gólt szerző játékosa), a svájci Aarau jobbátlövője, Joao Ferraz, valamint a Porto jobbátlövője, Diogo Silva, továbbá személyes okok miatt a Benfica két játékosa, Alexis Borges és Belone Moreira sem áll majd a kapitány rendelkezésére.

Ráadásul a sérülések mellett a koronavírus is nehezítette a portugálok felkészülését: decemberben Gustavo Capdevillle (Benfica, kapus), Miguel Martins (Pick Szeged, irányító), Alexandre Cavalcanti (Nantes, balátlövő), Tiago Rocha (Nancy, beálló) egyaránt elkapta a fertőzést, így ők csak később csatlakozhattak a többiekhez.

Az ideálisnak közel sem nevezhető előjelek után ráadásul a portugálok felkészülési mérkőzésen sem tudtak pályára lépni, hiszen – a koronavírus miatt – elővigyázatosságból lemondták svájci tornát (Svájc, Montenegró, Ukrajna lett volna az ellenfél), így edzőmérkőzés nélkül érkeztek meg Budapestre.

A 19 fős keretben mindössze öt légiós található (három a francia, egy-egy a magyar és a kuvaiti bajnokságban szereplő), a többiek portugál csapatoktól, elsősorban a Bajnokok Ligájában szereplő Portótól, valamint az egyaránt az Európa-ligában vitézkezdő Benficától és Sporting CP-től érkeznek, így azt biztosan nem lehet állítani, hogy ne lenne rutinjuk a nemzetközi színtéren. A portói együttes klasszisaira, mint például az átlövő Fábio Magalhaesre, vagy az irányító Rui Silvára nagyon oda kell figyelni majd, akárcsak a falban a BL-ben a gólokat szép számmal termelő beállókra (Victor Iturizza, Daymaro Salina).

A fő célunk, hogy a csoportkörből továbbjussunk a középdöntőbe, aztán majd meglátjuk… Ha ez sikerül, akkor más, újabb céljaink is lesznek. A legszebb arcunkat szeretnénk megmutatni az Európa-bajnokságon, hogy elérjük azt, amit eddig nem sikerült” – mondta óvatosan, de az előzményeket ismerve teljesen érhető módon a kerethirdetést követően Paulo Pereira, a portugál válogatott szövetségi kapitánya.

Paulo Pereira, a portugál válogatott szövetségi kapitánya a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában játszott Portugália – Izland mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A portugálokkal kapcsolatban tehát a legnagyobb kérdés, hogy a hiányzókat sikerül-e pótolni – amennyiben igen, akkor ismét megcélozhatják a végjátékot, ha azonban nem, akkor akár még az is elképzelhető, hogy a „tenger hősei” a budapesti csoportkört sem élik túl…

A B-csoport első fordulójának eredményei után ez az állítás különösen igaz, hiszen a portugálok az izlandiaktól, a mieink pedig a hollandoktól kaptak ki, így a vasárnap esti magyar–portugál meccs vesztese szinte biztosan elbúcsúzhat a középdöntős álmaitól.

A január 13. és 30. között esedékes 15. férfi kézilabda Európa-bajnokságot Magyarország és Szlovákia közösen rendezi meg öt helyszínen: Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Kassán és Pozsonyban. Az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság összes mérkőzését élőben közvetíti. A legfontosabb tudnivalók és a menetrend itt!


A B-CSOPORT MENETRENDJE

1. FORDULÓ

Január 13., csütörtök

MAGYARORSZÁG–Hollandia 28–31 (10–13)

Január 14., péntek

Portugália–Izland 24–28 (10–14)

2. FORDULÓ

Január 16., vasárnap

18.00: Portugália–MAGYARORSZÁG

20.30: Izland–Hollandia

3. FORDULÓ

Január 18., kedd

18.00: Izland–MAGYARORSZÁG

20.30: Hollandia–Portugália

A mérkőzéseket Budapesten, az MVM Dome-ban rendezik meg.


A 2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA

A-csoport (Debrecen): Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Szlovénia

B-csoport (Budapest): MAGYARORSZÁG, Hollandia, Izland, Portugália

C-csoport (Szeged): Horvátország, Franciaország, Szerbia, Ukrajna

D-csoport (Pozsony): Ausztria, Fehéroroszország, Németország, Lengyelország

E-csoport (Pozsony): Bosznia-Hercegovina, Csehország, Spanyolország, Svédország

F-csoport (Kassa): Litvánia, Norvégia, Oroszország, Szlovákia

Címlapfotó: Miguel Martins Soares, a portugál (k) és Bjarki Már Elísson, az izlandi válogatott játékosa a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában játszott mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban (MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még