logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar csatár, aki több gólt lőtt, mint Messi vagy Ronaldo – 100 éve született Deák „Bamba” Ferenc

Száz éve, 1922. január 16-án született Deák Ferenc, becenevén Bamba, minden idők legnagyobb gólkirálya. Több gólrekord is kötődik a nevéhez. A nemzeti tizenegyben húsz alkalommal szerepelt és 29 gólt szerzett és a 1945–46-os szezonban 34 mérkőzésen 66 gólt rúgott. A Ferencváros egykori sztárját a kommunista hatalom arra kényszerítette, hogy Újpestre igazoljon, mert megvert két ÁVH-s tisztet. Élete nagy fájdalma maradt, hogy Sebes Gusztáv 1949 után nem számított rá a válogatottban, így kimaradt az Aranycsapat sikereiből.

A családi péküzletben is dolgozó ferencvárosi születésű fiú tizenhárom évesen kapusként kezdte a pályafutását. Egy lövés azonban úgy fejen találta, hogy az eszméletét is elveszítette, ezért otthon eltiltották a futballtól.

A pályától viszont nem, és a meccseken olyan ügyesen lődözgette vissza a kiment labdákat, hogy a tehetségek után kutató Berkessy Elemér, az FTC edzője felfigyelt rá. Sikerült meggyőznie a szülőket, hogy a fiú folytathassa a játékot, ők azt a feltételt szabták, hogy a kapuba nem állhat többé.

Csatárként folytatta, 1940-ben a harmadosztályú Szentlőrinci AC csapatában hat góllal debütált, és az együttessel négy esztendővel később az élvonalba jutott. Legjobb eredményét az 1945/46-os bajnoki szezonban érte el, amikor 34 mérkőzésen 66 gólt szerzett, akkor az év játékosának is megválasztották. (Csak összehasonlításképpen: Lionel Messi 2011/12-es szezonban a spanyol bajnokságban 50, Cristiano Ronaldo ugyanebben az évben, szintén a La Ligában 46 gólt szerzett. Igaz Messi a klubidényben összesen 73 találatig jutott, de abban benne voltak a Bajnokok Ligája, a spanyol kupa és egyéb összecsapások is).

Teljesítménye mindmáig Európa-csúcs, amelyet a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) is jóváhagyott, így a gólkirályok királyává nevezte ki. Abszolút értelemben csak az amerikai Archibald Stark előzi meg 67 góllal, de neki ehhez 1924/25-ben 44 mérkőzésre volt szüksége.

A csatár a szurkolóktól kapta a Bamba becenevet, mert – ahogy később egy riportban visszaemlékezett – „jó szokásom szerint a középkör táján, a felezővonalnál helyezkedtem, látszólag úgy, mintha semmi dolgom nem lenne ott. Bambultam, de amikor jött a labda, mindig gyorsan és váratlanul mozdultam meg.”

 

Szeged-UTE mérkőzés 1947 március 15-én. Deák Ferenc balról jobbra a harmadik. (MTI Fotó/MAFIRT: Adorján Rezső)

Középcsatárként 1947-től 1950-ig az FTC-ben játszott, az 1948/49-es szezon végén bajnoki címet szerzett. Ebben az idényben a 30 mérkőzés alatt 140 gólt szereztek a megalakulásának fél évszázados jubileumát ünneplő csapat támadói, ebből ő maga 59 találatot vállalt. Zöld-fehér színekben a három év alatt 83 mérkőzésen 121 gólja volt.

Pénteken emlékkiállítás nyílt a Fradi Múzeumban a legendás játékosról. A kiállítás a tervek szerint egy hónapon át tekinthető meg a Fradi Múzeum Nagy Béla Stúdiójában. A zöld-fehérek vezérigazgatója Orosz Pál a megnyitón arról beszélt, hogy Deák Bamba a ’40-es években azt a tekintélyt, karaktert és tudást testesítette meg a pályán, mint ma Zlatan Ibrahimovic.

Egy évvel később, 1950-ben már az Újpesti Dózsában futballozott, amiben a politika is szerepet játszott. Egy balatoni mulatozás során két ÁVH-s tisztet öntött arcon, majd összeverekedtek, mert nehezményezték, hogy a jó hangulatba került Bamba a Fradi-indulót énekli. Az ügyet elsimították, de választás elé állították: börtön, vagy a Belügyminisztérium csapata.

A kommunista blokk országaiban a belügyi szervek csapatait mindenütt Dinamónak nevezték el, ez alól Magyarország volt kivétel, itt a Dózsa lett a belügy csapata, Dózsa György után.

A Ferencvárost nevétől is megfosztották és 1951-ben Kinizsiként szerepeltetett tovább a bajnokságban piros-fehér színben.

Deák a börtön helyett végül a Dózsát választotta, a zöld-fehér klub szurkolói pedig árulónak tekintették, mert az ügyet szigorúan titokban tartották.

A lila-fehérekkel 1954-ig 77 bajnoki mérkőzésen 53 gólt szerzett, majd pályafutása végén támadóból védő lett. 1954-ben a VM Egyetértésben, 1955-ben a Bp. Spartacusban, 1956-ban a Siófoki Bányászban, majd 1957-ben újra a VM Egyetértésben játszott.

A „gólgyáros” Deák nevéhez összesen 303 bajnoki gól fűződik, háromszor szerzett gólkirályi címet az NB I-ben – 1945/46-ban 66, 1946/47-ben 48 és 1948/49-ben 59 találattal -, 1997-ben Münchenben pedig megkapta az évszázad gólkirálya címet.

 

Élete nagy fájdalma maradt, hogy a válogatottban csak három évig, 1946 és 1949 között szerepelhetett. A címeres mezt 20 alkalommal öltötte magára, és 29 gólt szerzett, az 1,45-ös mérkőzésenkénti gólátlag máig világrekord. Lengyelországnak és

Bulgáriának is négy-négy gólt lőtt, négy meccs kivételével mindig betalált.

 

Deák Ferenc a Budapest-Belgrád válogatott labdarúgó-mérkőzés előtt az Újpesti Stadionban 1947 június 1-én. (MTI Fotó/MAFIRT: Adorján Rezső)

Utolsó válogatott fellépésén, a svédek ellen 5-0-ra megnyert mérkőzésén is eredményes volt.

1949-ben aztán az újonnan kinevezett szövetségi kapitány, Sebes Gusztáv úgy ítélte meg, hogy a kiváló center politikailag megbízhatatlan, ezért kitette a csapatból, a helyére Hidegkuti Nándort állította. Bambát ez nagyon megviselte, mivel így lemaradt az olimpiai győzelemről, az évszázad mérkőzéséről, és mindazokról a sikerekről, amelyek hosszú évekig a világ legjobb csapatává emelték a magyar válogatottat.

Külföldön is számon tartották, és bár lett volna rá lehetősége, ő itthon maradt. 1947-ben a török Fenerbahce tett neki ajánlatot, amit visszautasított, 1949-ben a világ akkor egyik legjobbjának számító Torino kereste meg, de ezt sem fogadta el.

Utólag kiderült, hogy élete legjobb döntését hozta, mert nem sokkal később az olasz csapat tagjai repülőgép-szerencsétlenség áldozatai lettek.

Pályafutását csak a rendszerváltás után ismerték el igazán, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 1997-ben az IFFHS müncheni gáláján – Puskás Ferenc, Gerd Müller és Hugo Sanchez társaságában – az Évszázad gólkirálya címmel tüntették ki, és ő az első magyar játékos, aki bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. 1999-ben (posztumusz) megkapta a Magyar Örökség Díjat, továbbá Pestszentimre-Pestszentlőrinc díszpolgára lett.

Deák Ferenc emléket őrzi az a serleg, amelyet évről évre az élvonalbeli bajnokság gólkirályának adnak át, és vándorkupát is elneveztek róla. 2007-ben nevét felvette egy XVIII. kerületi általános és sportiskola utánpótlás-labdarúgóbázisa. Hagyatékát 2015-től a Puskás Akadémia őrzi. Életregénye 1992-ben jelent meg A bamba címmel, Minden idők legnagyobb gólkirálya alcímmel.

Deák Ferenc 1998. április 18-án hunyt el. A Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra.

Címlapfotó: Budapest, 1954. április 4. Deák Ferenc „Bamba” lövéshez készül, háttal Tóth László, a Csepel kapusa (MTI/Molnár Edit)

Ajánljuk még