logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy nap, amikor megáll az élet az Egyesült Államokban

| Szerző: Szilágyi Levente
Ötvenöt éve, 1967. január 15-én rendezték az első Super Bowlt, az amerikaifutball nagydöntőjét. Nem túlzás azt állítani, hogy az Egyesült Államokban azóta minden évben megáll az élet a Superbowl-döntő napján. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány statisztikát, érdekességet és furcsaságot a Magyarországon is egyre népszerűbb tojáslabdás sporttal kapcsolatban.

 

Bár az NFL (National Football League) hivatalosan 1920-ban jött létre, az első Super Bowlra csak évtizedekkel később került sor. Ennek előzménye, hogy amerikai üzletemberek egy csoportja 1960-ban egy alternatív ligát hozott létre American Football League néven (AFL). Korábban is voltak próbálkozások arra, hogy megtörjék az NFL monopóliumát. A két bajnokságot eltérő szabályok szerint rendezték, míg végül a klubtulajdonosok 1966-ban megegyeztek, hogy 1970-re a két rivális liga egyesül. Ez nagy lökést adott a sportág további fejlődésének.

A két liga első helyezettjének 1967-es nagydöntőjét szerényen csak „AFL-NFL világbajnoki mérkőzésnek” nevezték. Az AFL-ben résztvevő Kansas City Chiefs tulajdonosa, Lamar Hunt javaslatára nevezték el a nagydöntőt Super Bowlnak, az egyetemi bajnoki döntők mintájára. A bowl elnevezés – ami angolul tálat jelent – az egyetemi bajnokságok döntőinek elnevezésére utal (pl. Orange Bowl, Rose Bowl), ráadásul az élő beszédben teljesen megegyezik az angol ball (labda) szó kiejtésével.

Az első nagydöntőt az 1966-os NFL-bajnok Green Bay Packers nyerte 35–10-re az AFL-címvédő Kansas City Chiefs ellenében. Ez a két gárda a mai napig meghatározó szereplője a ligának, és idén is esélyesek a bajnoki címre.

Az angol és amerikai kvízműsorokban sokszor felteszik a kérdést, hogy kinek a nevét viseli a győztesnek járó Lombardi-kupa. A helyes válasz: Vince Lombardiét, a Green Bay Packers egykori legendás edzője.

A győztes csapat játékosai személyre szabott gyűrűt kapnak, a nevükkel és a mezszámukkal ellátva. Minden játékosnak karrierje csúcsát jelenti a Super Bowl-győzelem, ami egyúttal sokuk számára meghívó a sportág Hírességek Csarnokába.

Az 1967. január 15-i mérkőzésre 12 dollárba került egy jegy, ami az inflációval kiigazítva, mai áron körülbelül 100 dollárnak (mintegy 31 000 Ft-nak) felel meg. Ez egyáltalán nem mondható soknak. Az idei döntőre, amelyet szintén Los Angelesben rendeznek, ezer dollárba (312 ezer forint) kerül a legolcsóbb belépő, a feketepiacon pedig a csillagos eget verik az árak.

A beszámolók szerint ötvenöt éve 61 ezren szurkoltak a helyszínen. Ez volt az egyetlen olyan nagydöntő, amikor nem volt teltház. Minden sportrajongó bakancslistáján szerepel a Super Bowl-döntő, de ezt az amerikai mércével is sokba kerülő jegyek miatt kevesen engedhetik meg maguknak.

Super Bowl tévénézettség

A Green Bay és a Kansas City összecsapását két nagy országos csatorna közvetítette. A SportsMediaWatch.com szerint a CBS-en 26,7 millióan (22,6 százalékos nézettség), az NBC-n 24,4 millióan (18,5 százalék) követték élőben a mérkőzést. Azt mondhatjuk, hogy a klubok mögött álló üzleti csoportok jól ráéreztek arra, hogy ez egy jövedelmező befektetés lehet.

A második döntőt már kevesebben látták, 39 millióan, de ezt már csak a CBS közvetítette. Sokáig az 1982-es döntő tartotta a nézettségi rekordot, akkor a felmérések szerint minden második amerikai nézte a tévében a San Francisco 49ers és a Cincinnati Bengals összecsapását.

A nézettségi rekord 2015 januárjában dőlt meg, az a döntő minden idők legnézettebb televíziós műsora volt. 115 millió amerikai követte élőben, amint a Tom Brady vezette New England Patriots drámai végjátékban megveri a Seattle Seahawks csapatát.

Minden a showról szól

Az Egyesült Államokban a rangadót megelőző héten a televízió eladások a többszörösére emelkednek, a döntő hétvégéjén rendezik a legkevesebb esküvőt, a mérkőzés alatt pedig felére csökken a telefonhívások száma az országban.

Az amerikai médiában a meccs előtti egy héten minden a döntőről szól. A világ minden szegletéből érkeznek újságírók a helyszínre, és mindenkinek lehetősége nyílik egy-egy interjúra. Lehet, hogy egy külföldről érkező riporter nem az irányítóval vagy a sztár elkapóval beszélgethet személyesen, hanem háttéremberekkel, de könnyen előfordulhat, hogy éppen ők döntik majd el mérkőzést.

A rendkívüli érdeklődés miatt a reklámozók számára is kiemelten fontos a Super Bowl.

A reklámszpotok ára exponenciális ütemben növekedett az évtizedek alatt: 1967-ben még csak 42 ezer dollárt (mintegy 13 millió forint) kellett fizetni egy 30 másodperces hirdetésért, ami 1995-re érte el az egymillió dollárt.

Öt évvel később az ár megduplázott, 2014-ben pedig már négymillió dollárt (mintegy egymilliárd forint) kellett fizetni egy 30 másodperces reklámért a Super Bowl szünetében.

A legutóbbi nagydöntőben a cégeknek 5,6 millió dollárt kellett leszurkolniuk egy félperces reklámért, ami 1,7 milliárd forintnak felel meg.

Az online felületeken való megjelenésért a közvetítési- és más kereskedelmi jogokat birtokló televíziós társaságok további díjakat számolhatnak fel. Az internetes videómegosztók miatt a kreatívabb videók vírusként terjednek, ezért egyre jobb a felhozatal.

Országos felmérések elemzik, hogy melyik reklám váltotta ki a legnagyobb nézői visszhangot. 2000 óta a CBS minden évben a mérkőzést megelőzően a Super Bowl legjobb reklámjait mutatja be, amelyekre szavazni lehet.

Sokan nem a sportélmény miatt nézik a Super Bowlt, hanem a félidei show miatt. Régen, a „boldog békeidőkben” ez jobb híján egy amerikai rezesbanda előadását jelentette. Később komoly show-elemekkel bővült a repertoár, az 1980-as évek végétől kezdve a korszak legismertebb pop- és rocksztárjai léptek színpadra.

A felkérés arra, hogy valaki(k) zenéljen(ek) és/vagy táncoljanak a Super Bowl-döntőben, az adott előadó vagy zenekar pályafutásának legnagyobb elismerései közé tartozott.

A 2000-es évek eleje óta minden a látványelemekről szól, a félidei műsorba (Halftime Show) meghívott fellépők számára komoly anyagi előnyökkel jár a fellépés: a következő napokban jelentősen megugranak az albumok eladási, illetve a dalok letöltési számai.

Tavaly the Weekend volt a főszereplője a félidei shownak, a floridai Tampában megrendezett döntőben, egy évvel korábban pedig Shakira és Jennifer Lopez kápráztatta el a nézőket.

Az idei Half Time Showban Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige és Kendrick Lamar lép majd fel Los Angelesben, február 13-án.

Klubdinasztiák

Az Egyesült Államok legnépszerűbb csapatsportágában úgy próbálják biztosítani az egyensúlyt a csapatok között, hogy az átigazolásokat szigorúan szabályozzák és a gyengébben teljesítő csapatok elsőként választhatnak játékosokat az egyetemi bajnokságokból. Ezzel is magyarázható, hogy az NFL jelenlegi 32-es mezőnyéből csak négy csapat (Cleveland Browns, Detroit Lions, Jacksonville Jaguars, Houston Texans) nem játszott még a nagydöntőben.

Kapcsolódó tartalom

Minden évtizednek megvoltak a korszakalkotó csapatai, dinasztiái.  A 80-as, 90-es évek meghatározó együttesei a San Franscisco 49ers és a Denver Broncos voltak még.

A hetvenes évek a Dallas Cowboys-szról valamint két munkásváros csapatáról, a Pittsburgh és az Oakland késhegyig menő rivalizálásáról szólt.

Az agresszív és sokszor nem túl sportszerű játékáról híres Raiders és a Steelers rangadói a Super Bowl előszobájának tartott csoportdöntőkben mindig kiélezett küzdelmet hoztak.

A Dallas az 1970-es években ötször játszott a fináléban, ebből hármat megnyert. Ennél csak a Pittsburgh volt sikeresebb, a piros-sárga-feketék ugyanebben az időszakban mind a négy fináléjukat megnyerték. Ezt még kétszer megismételték, így az NFL történetében holtversenyben az élen állnak a New England Patriots mögött. A „hazafiak” ötször vesztesen hagyták el a döntőt, ami szintén rekord.

Ha már New England Patriots, akkor mindenképpen meg kell említenünk a csapat egykori legendás irányítóját.

Tom Brady nevét talán még azok is ismerik, akik az amerikiafociban nem járatosok. Hosszú karrierje alatt annyi rekordot döntött már, hogy még felsorolni is nehéz lenne és ezek döntő többséget soha senki nem fogja túlszárnyalni. Sokatmondó, hogy négy csapat szerzett több győzelmet a rájátszásban több évtizedes történelme során, mint Brady egyedül játékosként.

Tom Brady, a New England Patriots játékosa a trófeával, miután csapata 28-24-re győzött a Seattle Seahawks ellen az Egyesült Államok amerikaifutball-bajnokságának 49. alkalommal megrendezett döntőjében, az ún. Super Bowlon a glendale-i Phoenixi Egyetem Stadionjában, az arizonai Glendale-ben 2015. február 1-jén. (MTI/EPA/Tannen Maury)

A 43 éves sportoló két éve már a Tampa Bay-t erősíti, de legnagyobb sikereit a Patriots színeiben érte el. 2004 és 2018 között kilenc döntőben játszott és hét gyémántgyűrűvel büszkélkedhet. Szinte biztos, hogy ezt a csúcsot jó ideig senki nem fogja megdönteni. Egyedül a nagydöntő mérkőzésein 14 rekord fűződik a nevéhez.

Ötször kapta a legjobb játékosnak járó címet, de a legtöbb passzkísérlet (421), a legtöbb sikeres passz (227), a legtöbb dobott touchdown (21) is a nevéhez köthető.


A vasárnap kezdődő rájátszásba a következő csapatok jutottak:

Amerikai főcsoport (AFC): Cincinnati Bengals, Las Vegas Raiders, Buffalo Bills, New England Patriots, Kansas City Chiefs, Pittsburgh Steelers, Tennesse Titans.

Nemzeti főcsoport (NFC): Green Bay Packers, Tampa Bay Buccanneers, Philadelphia Eagles, Dallas Cowboys, San Francisco 49ers, Los Angeles Rams, Arizona Cardinals.

A rájátszás első körét január 15–17. között rendezik. Január 22–23-án tartják a két főcsoportban az elődöntőket, majd egy héttel később, február 13-án rendezik a döntőt.

A két főcsoport győztese jut a Super Bowlba.

A Super Bowl idei döntőjét február 13-án vasárnap rendezik Los Angelesben, magyar idő szerint hétfőn hajnali fél egytől.

Ajánljuk még