logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Al-Attijah negyedszer nyerte meg a Dakart, brit győzelem a motorosoknál

Negyedszer nyerte meg a világ legnehezebb tereprali-versenyét, a szaúd-arábiai Dakar-ralit a katari Nasszer al-Attijah (Toyota Hilux) az autósok mezőnyében. A motorosok között a brit Sam Sunderland diadalmaskodott, a spanyol GasGas márka első sikerét aratva. A magyarok közül Gyenes Emánuel szerepelt a legjobban, a 37 éves szatmárnémeti motoros az 5. helyen végzett a szerelőcsapat nélküli Motul Original kategóriában.
A versenyt szervező A.S.O. által közreadott képen a katari Nasszer al-Attijah és andorrai navigátora, Mathieu Baumel vezeti Toyota Hilux GR DKR versenyautóját a Dakar-rali kilencedik, 579 kilométeres szakaszán, 2021. január 12-én. (Fotó: MTI/EPA/A. S. O./DPPI Media/Julien Delfosse)

A kéthetes viadal pénteki, összesen 676 kilométeres zárószakaszán Al-Attijah majdnem 8 perccel volt lassabb a dél-afrikai Henk Lategannál (Toyota Hilux GR), de több mint 30 perces összetettbeli előnyének birtokában így is gond nélkül győzött.

A 164 versenykilométerből álló záró gyorsaságin Lategan mögött a 14-szeres Dakar-győztes Stéphane Peterhansel (Audi) volt a második, a szintén dél-afrikai Brian Baragwanath (Century CR6) pedig a harmadik.

Al-Attijah egyetlen komoly riválisa, a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb a pénteki szakaszon negyedik lett, s bár faragott valamennyit a hátrányából, így is csaknem 28 perccel lassabban teljesítette a versenyt, mint a győztes katari. Al-Attijah és Loeb korábban 5-5 perces büntetést kapott sebességtúllépés miatt, így ez nem befolyásolta kettejük csatáját a győzelemért.

A győztes katari Nasszer Száleh al-Attijah (jobbra, Toyota Hilux) a Prodrive Hunterrel versenyző, második helyezett francia Sébastien Loeb gratulációját fogadja a Dakar-rali 12., utolsó, Bisa és Dzsidda közötti szakaszának végén, 2022. január 14-én. (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A 2012-ben Londonban koronglövészetben olimpiai bronzérmes Al-Attijah 2011, 2015 és 2019 után negyedszer nyert, és másodszor a Toyota versenyzőjeként.

A motorosoknál a csütörtökön az összetett élére ugró Sam Sunderland csaknem hétperces előny birtokában vágott neki a zárószakasznak, melyen majdnem három és fél perccel volt lassabb, mint a legjobb időt motorozó Pablo Quintanilla. A chilei ezzel ugyan jelentős mértékben faragott az összetettbeli hátrányából, de így is több mint 3  perccel lassabb volt a teljes viadalt tekintve, mint Sunderland. A brit versenyző 2017 után győzött újra a Dakaron a kétkerekűek mezőnyében, a spanyol GasGas márka első sikerét aratva.

A korábbi években domináns KTM legjobbjaként az osztrák Matthias Walkner a harmadik helyen zárt.

A magyarok közül Gyenes Emánuel szerepelt a legjobban. A 37 éves szatmárnémeti motoros az 5. helyen végzett a Motul Original kategóriában, melynek nehézségét az adja, hogy az indulóknak a versenynap végén maguknak kell elvégezni a szükséges javításokat is a motorjukon.

A quad (négykerekű homokfutó) kategóriában francia győzelem született Alexandre Giroud (Yamaha) révén. A könnyű építésű prototípusok között a korábbi motoros csillag, a chilei Francisco „Chaleco” López (EKS Can-Am XRS) diadalmaskodott. A kamionosok mezőnyében tarolt a Kamaz: az első négy helyen az orosz gyártó Master 43509-esei végeztek. A győzelmet 2021 után immár másodszor az orosz Dmitrij Szotnyikov dirigálta egység szerezte meg, közel tíz percet verve az Eduard Nyikolajev vezette trióra.

A 2022-es Dakar-ralin a mezőny összesen 8000 kilométert tett meg a dzsiddai célba érésig, a gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer volt.

44. Dakar-rali, Szaúd-Arábia (Dzsidda-Rijád-Dzsidda). Eredmények:

12. szakasz, Bisha-Dzsidda, 680 km (gyorsasági 164 km):

Autósok:

1. Henk Lategan, Brett Cummings (dél-afrikai, Toyota) 1:35:19 óra
2. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Audi) 49 másodperc hátrány
3. Brian Baragwanath, Leonard Cremer (dél-afrikai, Century Racing) 1:51 perc h.

az összetett végeredménye:

1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, andorrai, Toyota) 38:33:03 óra
2. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Bahrain Raid Extreme) 27:46 perc hátrány
3. Jazid al-Radzshi, Michael Orr (szaúdi, brit, Toyota) 1:01:13 óra h.

Motorosok:

1. Pablo Quintanilla (chilei, Honda) 1:40 óra
2. Toby Price (ausztrál, KTM) 18 másodperc hátrány
3. José Igancio Corneo (chilei, Honda) 29 mp h.

az összetett végeredménye:

1. Sam Sunderland (brit, KTM) 38:47:30 óra
2. Pablo Quintanilla 3:27 perc hátrány
3. Matthias Walkner 6:47 p h.

Kamionosok, az összetett végeredménye:

1. Szotnyikov, Ahmagyejev, Ahmedzianov (orosz, Kamaz) 41 óra 37,34 perc
2. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov (orosz, Kamaz) + 9:58 perc h.
3. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov (orosz, Kamaz) + 1:11,11 óra h.

Ajánljuk még