logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamarosan eldől a világelső sorsa – mutatjuk a Djokovic–Ausztrália meccs állását

| Szerző: hirado.hu
Novak Djokovic összetűzése az ausztrál hatóságokkal öt napja tartja lázban a közvéleményt. A férfi tenisz világelsőjének ügyvédei már két különböző indokkal is előálltak, miért kéne a bíróságnak elfogadnia a szerb játékos különengedélyét. A hivatalos döntésre még hétfőig várni kell, addig is a hirado.hu összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a Djokovic0Ausztrália mérkőzés állásáról.

 

Mi történt?

A húszszoros Grand Slam-bajnok, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszeres győztes Djokovic szerdán közép-európai idő szerint kora délután – helyi idő szerint majdnem éjfélkor – szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba.

Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva adtak neki különengedélyt az induláshoz. Mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést Djokovictól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”.

Djokovic ügye a kezdetektől fogva megosztja a közvéleményt

Djokovic magánélete védelmére hivatkozva továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két oltást kapott a koronavírus ellen.

Szerbiában óriási felháborodás fogadta, hogy a nemzeti hősként tisztelt sztárt nem engedték be Ausztráliába. Aleksandar Vucic elnök közölte, hogy az egész ország Djokovic mögött áll, és a szerb hatóság pedig mindent megtesz azért, hogy a világ legjobb játékosának a zaklatása mihamarabb befejeződjön: „Egész Szerbia vele van. Az ország a nemzetközi jogot betartva harcol érte és az igazságért. Novak egyébként erős, de ezt mindannyian tudjuk!”

Többek közt a volt világelső, Boris Becker is védelmébe vette korábbi tanítványát.

Természetesen a szabályok mindenkire vonatkoznak, de Novak nem érdemli meg azt, ahogy most bánnak vele” – mondta Becker. Becker szerint Djokovic nem vádolható hanyagsággal. „Jóhiszeműen repült Ausztráliába, érvényes belépési engedély birtokában. Ha nem lettek volna rendben a papírjai, soha nem ült volna fel a gépre. Végül is nem idióta” – fogalmazott a német exteniszező.

Ügyvédei szerint jogosan kapott különengedélyt a belépésre

A szerb sztárjátékos ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet adott, az elmúlt 72 óra vonatkozásában pedig nem volt láza, illetve koronavírus-fertőzésre jellemző légúti tünete.

Az ügyvédek állítása szerint az ausztrál nyílt teniszbajnokság rendezőinek megbízásából egy független orvosi szakértői biztosság állította ki Djokovic számára a mentességi igazolást, amit Victoria állam ezzel foglalkozó testülete is felülvizsgált, majd jóváhagyott.

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos kijelentéseknek ellent mond az a tény, hogy mindössze egy nappal az állítólagos pozitív koronavírus-tesztet követően egy eseményen a szerb teniszező gyerekekkel és közéleti személyiségekkel vegyült és készített fotókat egy eseményen.

Migránsszállón várja a sorsát a világelső

A világsztár most egy migránsoknak és menedékkérőknek fenntartott hotelben, rendőri őrizet mellett várja sorsának alakulását.

Érdekesség, hogy a Park Hotelben 2021 októberében kitört a koronavírus-járvány. A szálló nemcsak karanténhotelnek minősül, hanem itt őrzik azokat a migránsokat is, akik nem jogosultak az országba való belépésre. Emellett a szálloda harmadik és negyedik emeletén két hete tűz volt, a főbejárat melletti falra pedig a következő két feliratot firkantotta valaki: „Ha ingyen kínzást akarsz, gyere be”.

Kapcsolódó tartalom

Djokovic kérését, hogy személyes séfet kapjon az őrizet alatt, elutasították, majd közölték vele, hogy nem részesül különleges bánásmódban, amíg bevándorlási őrizetben van.

A teniszező azt is kérte, hogy helyezzék át egy olyan bérelt épületbe, ahol van teniszpálya, hogy edzeni tudjon és csúcsformában maradhasson az Australian Open előtt, amely alig több mint egy hét múlva, január 17-én kezdődik.

A 34 éves Djokovic még azt is felajánlotta, hogy magánszemélyzetet fizet a biztonságos költözés érdekében. Az ausztrál határőrség azonban minden kérését elutasította, és ragaszkodott ahhoz, hogy a migránsszállóban maradjon, amíg le nem zárul az ügye.

Hétfőn derül ki, hogy felállíthatja-e az új rekordot

A helyi bíróság hétfőn dönt arról, hogy Djokovicnak el kell-e hagynia Ausztráliát vagy maradhat és részt vehet az Australian Openen.  A világelsőnek nagy szüksége lenne a részvételre a tornán, hiszen már csak egy hajszál választja el attól, hogy ő legyen a férfi tenisz történetének legsikeresebb játékosa.

Jelenleg Djokovic, a spanyol Rafael Nadal és az augusztusi, negyedik térdműtétje óta harcképtelen svájci Roger Federer közösen tartja a Grand Slam-csúcsot 20-20 serleggel.

Címlapfotó: EPA/Alessandro Di Marco

Ajánljuk még