logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szeretet a legnagyobb elismerés – 101 éves Keleti Ágnes, a torna eleven legendája

| Szerző: hirado.hu
Ma ünnepli 101. születésnapját Keleti Ágnes ötszörös olimpiai és egyszeres világbajnok tornász, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka és érmese. A legenda a hirado.hu-nak elmondta: izgatottan várja a születésnapi köszöntését, amelynek alkalmából még különleges vendégek is meglátogatják.

 

„Sajnos ősszel volt egy fránya balesetem, elestem, még abból lábadozom, de jól vagyok” – mondta minden idők legeredményesebb magyar tornásznője, aki jó étvággyal és humorral lépett az új esztendőbe.

„Az ő korában már elengedhetetlen a 24 órás felügyelet. Egy nővér és egy házvezetőnő vigyáz rá, rendszeresen jár hozzá gyógytornász és orvos is.

A baleset miatt ágyba kényszerült, most azonban már a fotelében is sokat ücsörög.

Mivel imád utazni, leggyakrabban utazási videókat és műsorokat néz, persze az imádott torna mellett. Sokat hallgat zenét, szinte mindig szól valamilyen muzsika a lakásban” – mesélte lapunknak Keleti Ágnes közeli barátja és szóvivője, Róth Tamás, aki azt is elárulta: az olimpiai, háromszoros világ és kétszeres Európa-bajnok úszó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagja, Gyurta Dániel, illetve az olimpiai bajnok öttusázó, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Fábián László személyesen is felköszönti a tornásznőt.

Dani és Laci biztosan meglátogatja, egyébként az összejövetelen lesz virág és torta is, mi, a barátok pedig énekköszöntéssel is készülünk neki. Minden résztvevőnek azonban a helyszínen koronavírus gyorstesztet kell elvégeznie” – közölte Róth Tamás.

Keleti Ágnes, aki számára a torna örök mulatság (Fotó: Róth Tamás)

A tornásznő, aki egyetlen olimpián négy aranyérmet szerzett

Klein Ágnes néven született 1921. január 9-én Budapesten, családja a nevét később Keletire változtatta. 1937-től a budapesti Vívó és Atlétikai Clubban, 1938-tól a Nemzeti Torna Egyletben sportolt, 1939-ben lett a tornaválogatott tagja, első magyar bajnokságát 1940-ben nyerte. Származása miatt eltiltották a versenyzéstől.

A második világháború borzalmait és a német megszállás utáni időszakot Juhász Piroska néven, hamis papírokkal Szalkszentmártonban vészelte át. Annak ellenére, hogy korábban évekig nem edzhetett, 1948-ban kijutott a londoni olimpiára, ott végül mégsem szerepelhetett, ugyanis az utolsó edzések egyikén bokaszalag-szakadást szenvedett.

Keleti Ágnes tornász, olimpikon gerendagyakorlat közben 1952. február 9-én (Fotó: MTI/Szécsényi József)

Négy évvel később, 31 évesen az 1952-es helsinki olimpián azonban már a talaj bajnoka volt, ezenkívül egy ezüst- és két bronzérmet szerzett. Két évvel később Rómában felemás korláton világbajnokságot nyert, 1956-ban a melbourne-i olimpián pedig karrierje csúcsára ért: három szeren és csapatban is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, négy aranyéremmel a nyakában. A játékok legeredményesebb versenyzője és egyben a legidősebb tornásznő lett, aki olimpián diadalmaskodni tudott.

Egy évvel később Izraelben telepedett le, ahol gyakorlatilag megteremtette a nemzeti tornasportot, főiskolai tanárként és edzőként tevékenykedett tovább. 1958-tól 1980-ig az izraeli tornászválogatott edzője, 1959-től 1960-ig pedig az olasz tornászválogatott eredményeiért felelt.

Az olimpiai bajnok Keleti Ágnes (k), a második helyezett Maria Gorohovszkaja (b) és a harmadik helyezett Korondi Margit tornászok állnak a dobogón a műszabadgyakorlat eredményhirdetésén a nyári olimpián, Helsinkiben, 1952. augusztus 3-án (Fotó: MTI/Magyar Fotó)

A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, Magyarország legtöbb olimpiai éremét magáénak tudható Keleti Ágnes, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője, a világ legidősebb olimpiai bajnoka.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2021. június 15-én a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott 2020-as tokiói olimpia egyik kampányvideóját Keleti Ágnes főszereplésével készítette. Az Amit Ágnes látott című videó feleleveníti a tornásznő karrierjének képkockáit, végigköveti az élete alatt rendezett olimpiák legnagyobb pillanatait és bemutatja a következő olimpikongeneráció legfiatalabb képviselőjét is.

A címlapfotón Keleti Ágnes (MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még