logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Djokovic ügye nemcsak sportdiplomáciai, hanem politikai botrányhoz is vezet a szakértő szerint

| Szerző: hirado.hu
A világelső szerb teniszező, Novak Djokovic az év első Grand Slam-tornájára utazott Melbourne-be a torna szervezőitől kapott különengedéllyel, ami lehetővé tette volna, hogy oltás nélkül is elindulhasson az Ausztrál Openen. Az országba azonban csak oltottak utazhatnak be, és a hatóságok nem kivételeztek a szerb teniszezővel sem. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint az eset már nemcsak sportdiplomáciai, hanem politikai feszültségekhez is vezet.

Nem találták meggyőzőnek azokat az orvosi papírokat, amelyek azt igazolják, miért nincs beoltva koronavírus ellen a teniszező, így megtagadták a belépését Ausztráliába – közölte az M1 Híradója. Djokovic ügyvédei fellebbeznek a döntés ellen, azonban ha ezt az ausztrál hatóságok nem fogadják el, akkor a sportoló nem vehet részt a január 17-én kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon (Australian Open). Addig is egy karanténhotelben várja a döntést a szerb sztárteniszező.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 csütörtöki adásában azt mondta, hogy

az ausztrál hatóságok a sportdiplomáciára is fittyet hányva gyakorolják a koronavírus miatt bevezetett zéró toleranciát.

Több európai országban is kizárólag az oltottság biztosít teljes szabadságot, míg a gyógyultak és az immunizáltak bizonyos korlátozásokra számíthatnak.

Az alkotmányjogász szerint ennek van egy olyan üzenete, hogy az oltás felvétele fontos, valamint az is, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő.

Sportdiplomáciai körökben példátlan botránynak minősítik az esetet, különösen annak fényében, hogy egy karanténhotelben helyezték el a hússzoros Grand Slam-győztes teniszezőt.

Kapcsolódó tartalom

Azt, hogy egy a bevándorlóknak fenntartott karanténszállodában helyezték el a sportolót, úgy véleményezte, hogy ez is azt jelzi, az ausztrálok senkit nem különböztetnek meg, a koronavírus-járvány idején a kiskapukat nem engedélyezik, még ha egy ilyen kiváló sportemberről van is szó.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az ügy nem csak sportdiplomáciai, hanem politikai krízishez vezetett. Úgy vélte, hogy érthető a szerbek felháborodása. Az ügyben már megszólalt a szerb államfő és az ausztrál miniszterelnök is. Alekszandar Vucsics elnök bántalmazásnak és zaklatásnak nevezte, amit az ausztrál hatóságok az ausztrál teniszezővel művelnek.

A szintén 20-szoros Grand Slam-bajnok, Rafael Nadal is megszólalt az ügyben, aki szerint a szerb játékosnak vállalnia kell annak a következményeit, hogy nem vette fel az oltást.

Címlapfotó: A szerb sztár családja sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Belgrádban (Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Ajánljuk még