logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ön szerint melyik volt a legtorokszorítóbb pillanat a téli olimpián?

| Szerző: hirado.hu
Véget ért vasárnap a téli olimpia Pekingben, amely magyar szempontból minden idők legeredményesebb téli ötkarikás játéka volt. Sportolóink egy arany- és két bronzéremmel a 20. helyen végeztek az éremtáblázaton. A magyar sikerek emlékezetes pillanatokat okoztak, ma arra vagyunk kíváncsiak, hogy ezek közül melyik volt a legtorokszorítóbb. Szavazzon!

 


Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal azt kérdezzük olvasóinktól, hogy szerintük melyik volt a pekingi téli olimpia legtorokszorítóbb pillanata. A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: 06 1 vagy 06/30/759-5200, sms: 06/30-90-00666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


Magyarország még soha nem szerzett ennyi pontot és ennyi érmet téli olimpián, mint Pekingben, ahol megszületett az első egyéni aranyérmünk is.

Jól indult az olimpia, hiszen gyorskorcsolya vegyes váltónk (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry futott) rögtön szerzett egy bronzérmet.
Ezután következett az 1000 méteres férfi döntő, ahol Liu Shaolin Sándor az utolsó (centi)métereken előzte meg kínai vetélytársát.

Liu Shaolin Sándort két kézzel húzta vissza a cél előtt a későbbi győztes kínai Zsen Ce-vej, a bírók mégis a magyar versenyzőt büntették meg (Fotó: MTI/Kovács Tamás).

Három percig mindenki azt hitte, hogy megszületett Magyarország első egyéni olimpiai aranyérme. Ekkor azonban a videóelemzés után a versenybírók úgy döntöttek, hogy kizárják Sanyit a versenyből, így ő végül helyezés nélkül végzett. Némi vigaszt jelentett, hogy a kizárás miatt Sanyi testvére, Liu Shaoang bronzérmes lett, így a megszerzett érem számában már ekkor rekordot értünk el a téli olimpiák történetében.

A címvédő férfi váltónk ezután rontott az elődöntőben, így csupán a B döntőbe került. Az utolsó esély a magyar aranyéremre az 500 méteres futam volt, ahol Liu Shaoang az élről rajtolva végig vezetve, magabiztosan aratott győzelmet. Ez volt az első egyéni magyar aranyérem a téli olimpiákon.

Sanyi szinte önkívületben szurkolta végig testvére, Ádó futamát, majdnem berohant a pályára.

Fotó: Magyarock

„Még mindig remegek, annyira izgultam a futam előtt! Nálam hangosabban senki sem kiabált, nem jutok szóhoz. Annyira örülök! Annyira megérdemelte! Nagyon büszke vagyok rá! Ugyanúgy tudok örülni, talán még jobban is, mintha én nyertem volna meg” – nyilatkozta a futam után örömittasan.

Ádó ekkor még szinte fel sem fogta mit ért el, az érzelmek csak másnap az éremátadón törtek fel belőle, amikor a Himnuszt hallgatva eltörött nála a mécses.

„A Himnusz végére kicsit elsírtam magam”mondta immár aranyéremmel a nyakában.

Ajánljuk még