logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szólt a Himnusz, és potyogtak a könnyeink – 2021 legmeghatóbb magyar sportpillanatai

| Szerző: hirado.hu
A 2020-as elmaradt versenyek és világesemények után 2021-ben végre ismét szurkolhattunk büszkeségeinknek. Megható, örömteli, vagy éppen szívbe markoló pillanatokban nem volt hiány, a hirado.hu ezekből gyűjtött össze néhányat. Zsebkendőket elő, elevenítsük fel a magyar sport legmeghatóbb idei pillanatait.

 

„A születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet, csak szép idő legyen” – 100 éves lett Keleti Ágnes

Január 9-én ünnepelte 100. születésnapját Keleti Ágnes a magyar tornasport legeredményesebb képviselője, edző, egyetemi oktató és nemzetközi versenybíró, a világ legidősebb olimpiai bajnoka. A Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett legenda pályafutása során világbajnoki győzelme mellett tíz olimpiai érmet nyert.

A tornászlegenda születésnapját a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy igazán megható videóval tette emlékezetessé, amit az idei tokiói olimpián is levetítettek:

A csínytevő kislány, aki a világ legjobb kézilabdása lett – visszavonult Görbicz Anita

Június 4-én a Győri Audi ETO KC a női kézilabda NB I 2020/21-es szezonjának utolsó mérkőzésén a Motherson Mosonmagyaróvári KC csapatát fogadta Győrben. A téttel már nem bíró mérkőzést a hazai csapat nyerte, a bajnoki azonban más okból volt jelentős esemény az Audi Arénában. Az ország kedvence, Görbicz Anita ugyanis végleg elbúcsúzott az aktív játéktól.

A korszakos egyéniség 3597 gólt szerzett győri mezben, 750 tétmérkőzésen játszott, ötször nyert Bajnokok Ligáját, 15-ször magyar kupát és 13-szor magyar bajnoki címet. A magyar válogatottal a legjobb eredménye a 2003-ban szerzett világbajnoki ezüstérem, 2005-ben a világ legjobb női kézilabda játékosának választották meg.

Örömmámor – hazai szurkolók a labdarúgó-Eb-n

A magyar válogatott idei, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményére nem lehet panasz, ugyanis a torna „halálcsoportjában” mutatta meg, hogy nem ijed meg a korábbi világ- és Európa-bajnokoktól sem.

Mindez pedig nem sikerült volna egy ízig-vérig hűséges háttértámogatás nélkül. A látvány, amikor a budapesti Puskás Arénában játszott mérkőzések előtt a hazai szurkolók elözönlötték a belvárost és egy emberként vonultak a stadionba, biztatva a magyar válogatottat, történjék bármi, egy ország szeretete tartja életben a pillanatot, örökre beleégett az emlékezetünkbe. Igazi libabőr.

„Ficsó… gól, góóól!!! Fiola Attila góljával vezetünk a világbajnok ellen!”

Ha már foci-Eb, akkor nem mehetünk el szó nélkül a Magyarország–Franciaország csoportmérkőzés első gólja mellett sem, Fiola Attila nevét azok is megjegyezték, akik még soha életükben nem izgultak végig egyetlen futballmérkőzést sem. Az első félidő hosszabbításában a magyar csapat hátvédje gyönyörű szóló után szerezte meg a magyar csapat vezető találatát, amelynek ünneplése közben a könnyeivel is meg kellett küzdenie.

Mindez azért is megható, ugyanis az 1-1-es döntetlenre végződő találkozó után végig elérzékenyülve nyilatkozó hátvéd a 2016-os Európa-bajnokság nagy részét sérülés miatt volt kénytelen kihagyni, és a későbbiekben szörnyű időszakot élt át, a pályafutása is veszélybe került. A sors azonban visszaadta amit elvett, sőt, talán még többet is.

Cseh László is elbúcsúzott a versenyzéstől

Július 30-án Cseh László úszó 35 évesen befejezte aktív pályafutását és a tokiói olimpián utoljára ugrott, versenyen medencébe. Ötször szerepelt olimpián, négyről éremmel jött haza, összesen hatszor állt dobogón olimpián, 9-szeres világbajnoki résztvevő, nyolc világbajnokságon lett érmes, összesen 13 medált nyert világbajnokságon, kétszer aranyat.

„Ennyi volt az én időm. Ennyi volt az én versenyzésem. Itt az idő, hogy átváltsak a civil életemre” – mondta a futam után. Cseh László tehát egy fantasztikus olipiai döntős szerepléssel és egy ott elért hetedik hellyel zárta pályafutását.

A magyar bajnok pályafutása előtt előtt nemcsak Magyarország, de az egész világ is tisztelgett. A verseny után a friss olimpiai bajnok, Vang Sun odament Cseh Lászlóhoz, kezet fogott vele és meghajolt előtte. Ez a gesztus is kifejezte, hogy mekkora tiszteletnek örvend Cseh László az úszók között.

Milák Kristóf és Hosszú Katinka szívszorító másodpercei

Milák Kristóf a tokiói olimpián aranyérmet nyert 200 méter pillangón, Hosszú Katinka viszont csak hetedik lett 200 méter vegyesen, a 400 vegyesen elért ötödik hely után. Milák megvárta Katinka döntőjét, majd az eredményhirdetés után megindítóan ölelte át sporttársát.

A képeket a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó Nagy Tímea osztotta meg a Facebook-oldalán.

A vívó, aki sporttörténelmet írt

Nem is indulhatott volna szebben a magyarok számára a tokiói olimpia. Szilágyi Áron kardvívó 15-7-re verte az olasz Luigi Samelét a férfi kard egyéni döntőjében, és ezzel nem csupán aranyérmes lett, hanem egyúttal harmadik olimpiai elsőségét gyűjtötte be.  Sporttörténelmet írt, mert ez eddig még senkinek sem sikerült. Tokióban neki szólt először a Himnusz, mi pedig akárhányszor újranézzük ezeket a pillanatokat libabőrősek leszünk.

De nemcsak nekünk, szurkolóknak, hanem természetesen maguknak a versenyzőknek is meghatározó pillanatok ezek: Szilágyi Áron – aki idén elnyerte a közmédia Év Embere díját – a hirado.hu-nak elárulta, hogy a dobogó legfelső fokán mindig nagyon büszke magyarnak érzi magát.

Egy ország került extázisba Lőrincz Tamás szurkolása láttán

Hiába vesztette el Lőrincz Viktor a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának döntőjét a nyári olimpián, bátyja, az aranyérmet nyerő Lőrincz Tamás a szívét-lelkét beleadva szurkolt az öccsének a fináléban.

„Amikor a testvéred olimpiai döntőjén jobban izgulsz, mint a sajátodon. Az biztos, hogy Lőrincz Viktornak nincsen nagyobb szurkolója olimpiai bajnok bátyjánál, Lőrincz Tamásnál” – írta a Magyarock Facebook-oldala.

Kovács Sarolta és a bronzérem, amely egy világbajnoki aranynál is többet ér

Kovács Sarolta  öttusázó remek versenyzéssel szerezte meg a harmadik helyet Tokióban. Teljesítményének értékét tovább növeli, hogy a tavaszi rutinműtétje után fellépő komplikáció miatt nemcsak majdnem a legnagyobb versenyét, de a további sportolói karrierjét is fel kellett adnia 30 évesen. A fantasztikus versenyzéssel bronzérmet nyert Kovács Sarolta hitetlenkedése az eredményhirdetés után egyszerűen megmelengeti a szívünket.

A fentiekhez hasonló megható és örömteli pillanatokat idéz fel szerdán az M4 Sport, ahol 19 órától Petrovics-Mérei Andrea a Lőrincz testvérekkel, Nagy Viktorral és Tótka Sándorral beszélget. A sportolók a műsorban felidézik pályafutásuk 2021-es meghatározó pillanatait.

A címlapfotón a háromszoros olimpiai aranyérmes kardvívó, Szilágyi Áron (MTI/Illyés Tibor)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még