logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Visszavonta óvását a Mercedes, ma megkoronázzák Verstappent

| Szerző: hirado.hu
A sportszerűség jegyében visszavonta fellebbezését a Mercedes Forma–1-es csapata a Red Bullnak az Abu-dzabi Nagydíjon aratott győzelme, és az így megszerzett világbajnoki címe ellen, közölte Lewis Hamilton csapata csütörtökön. Ezzel elhárult az akadálya, hogy Max Verstappen csütörtök este, Párizsban átvegye a világbajnoknak járó trófeát az FIA (Nemzetközi Automobil-szövetség) díjátadó gáláján.

A Mercedes vezetése azután hozta meg döntését, hogy a sportágat irányító FIA bejelentette, részletesen kielemzi a vasárnapi Abu-dzabi Nagydíj végén történt eseményeket, az esetleges hibákat, és elismerte, hogy annak következtében károsodott a Forma–1 imázsa.

A Mercedes üdvözölte a lépést, hozzátéve, hogy továbbra is „felelősnek tartják az FIA-t” Lewis Hamilton nyolcadik világbajnoki címének elvesztéséért.

„A sportszerűség érdekében fellebbeztünk, és azóta konstruktív párbeszédet folytattunk az FIA-val és a Forma–1 irányítóival, hogy egyértelmű helyzetet teremtsünk a jövőre nézve”

– áll a Mercedes közleményében. Ezzel a csapat célja az, „hogy minden versenyző tudja, milyen szabályok szerint versenyez, és hogyan fogják azokat betartatni.”

Max Verstappen a Red Bull-lal az utolsó körben megelőzte Lewis Hamilton Mercedesét, ezzel megszerezte a győzelmet és az egyéni világbajnoki címet. A Mercedes azonban rögtön a verseny után két óvást is benyújtott azt kifogásolva, hogy Michael Masi versenyigazgató „nem megfelelően alkalmazta a szabályokat”.

Az ausztrál az ilyenkor szokásos protokollal szemben megengedte, hogy a két világbajnoki rivális között elhelyezkedő – lekörözött – versenyzők megelőzzék a biztonsági autót, így Verstappen közvetlenül támadhatta Hamiltont a futam- és világbajnoki győzelemért. A Red Bull holland pilótája frissebb, lágy keverékű abroncsain megelőzte Hamiltont, aki a hátra lévő fél körben, kopott gumikon már nem tudott visszatámadni.

A vb-címről döntő futam vége heves vitákat váltott ki sportágon belül és azon kívül is.

A Mercedes elégedett volt azzal a döntéssel, hogy az FIA részletesen kielemzi az Abu-Dzabiban történteket, mivel „javítani kívánunk a szabályok, a versenyirányítás és a döntéshozatal kiegyensúlyozottságán a Forma–1-ben”. Közleményében a brackley-i gárda kiemelte: üdvözli, hogy az FIA felkérte a csapatokat, hogy vegyenek részt a vizsgálatban.

Négy nappal az abu-dzabi finálé után a Mercedes először gratulált Verstappennek és a Red Bullnak az egyéni világbajnoki címhez.

„Szeretnénk kifejezni őszinte elismerésünket a Red Bullnak a szezonban elért eredményekért” – írták.

Ezzel elhárult az akadálya annak, hogy az FIA hivatalosan is világbajnokot hirdessen, amire ma este kerül sor Párizsban, a szövetség szokásos év végi díjátadó gáláján.

 

Ajánljuk még