logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Fekete-tenger romániai partvidékén tart légi hadgyakorlatot a NATO

Hét NATO-tagállam húsz katonai repülőgépének részvételével rendeznek légi hadgyakorlatot csütörtökön Románia légterében a NATO németországi bázisú Szövetséges Légi Parancsnokságának (NATO AIRCOM) vezetésével – közölte a román védelmi minisztérium (MAPN).

A hatályos nemzetközi jogot és előírásokat tiszteletben tartó gyakorlatban részt vevő harci, légi utántöltő és korai figyelmeztető (megfigyelő) repülőgépeket az Előretolt Repülésirányító Csoport (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC) vezeti célra egy potenciális ellenség légierejének kiiktatását szimuláló művelet során.

A gyakorlat célja, hogy ellenőrizze, hogyan tud a NATO megtervezni, összehangolni és végrehajtani egy olyan komplex nemzetközi műveletet, amely a szövetséges légteret biztosítja egy tagországot érő fenyegetés vagy támadás esetén.

A hadgyakorlat idején román és szövetséges katonai repülőgépek fognak alacsonyan repülni a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légi támaszpont és a Midia-fok térségében – figyelmeztetett a MAPN.

Az Ukrajna elleni orosz háború kezdetét követően a NATO jelentősen megnövelte védelemi és elrettentő képességét a keleti szárnyon, szárazföldi, légi és haditengerészeti harci eszközöket és csapatokat helyezett át a térségbe, hogy megvédje a szövetség területét bármely fenyegetéssel szemben – zárul a román védelmi minisztérium közleménye.

Ajánljuk még